Film

Skribent

Alexander Dunerfors

8 april 2014 | 18:15

DreamWorks filmar "Made in Sweden"

Steven Spielbergs produktionsbolag har köpt rättigheterna till den svenska deckaren "Björndansen".

Den sanna historien om en av Sveriges största våg av rån har fångat Hollywoods intresse. Filmbolaget DreamWorks, där Steven Spielberg är en av grundarna, har lagt vantarna på romanen "Björndansen" - innan den ens finns ute i handeln.

Det handlar om den så kallade Militärligan som härjade i början av 90-talet. (En liknande historia såg vi häromåret i "Johan Falk - Alla råns moder".)

- Vi blev djupt gripna av den otroliga historien i boken. Det är en otroligt spännande bok som kommer bli en andlöst spännande film, säger producenten Holly Bario till The Wrap.

Bakom "Björndansen" står deckarduon Anders Roslund och Stefan Thunberg. Roslund har redan legat på New York Times bestsellerlista med romanen "3 sekunder". Manusförfattande Thunberg har bland annat skrivit "Wallander"-filmer och "Jägarna 2".

- Det är spännande att en studio känd för god smak kommer att ta historien till bioduken. Vi har alltid varit stora fans av Steven Spielberg, så det är en dröm som blir sann, säger författarna i ett gemensamt uttalande.

Det återstår att se hur mycket av handlingen som blir kvar i Hollywoodversionen. Men vi tackar väl aldrig nej när stora internationella filmprojekt hittar hit till Sverige?

"Björndansen" släpps i Sverige den 28 maj.

| 8 april 2014 18:15 |