Film

Skribent

MovieZine

24 november 2021 | 16:00

Draken Film-prenumeranter får gratis biobesök

Nu ingår gratis biobesök på utvalda premiärer för alla Draken Films prenumeranter. Säsongen 2021/2022 inleds den 26 november med premiären av Costa Ricas Oscarbidrag "Clara Sola".
Coronapandemin tvingade många av Sveriges biografer att hålla stängt under stora delar av 2020 och 2021. Efter att biograferna öppnat igen har nya storfilmer dominerat biorepertoaren medan den s.k. kvalitetsfilmen har fått allt svårare att nå sin publik. Därför satsar streamingtjänsten Draken Film på ett initiativ för att publiken ska återvända även till smalare filmer, för att bidra till en större bredd i biosalongerna.

Från och med fredag kommer Draken Films prenumeranter att kunna gå gratis på utvalda biofilmer under premiärhelgen. Satsningen omfattar flera premiärer varje månad och inleds med filmer som Costa Ricas Oscarbidrag "Clara Sola", Venedig-prisade "Martin Eden" och Céline Sciammas "Lilla mamma".

Konceptet är enkelt: Inför varje premiärhelg dyker en biljettkod upp i prenumeranternas Draken Film-app, när de visar upp koden på biografen släpps de in gratis på visningen – Draken Film står för biljettkostnaden.

– Genom att skapa incitament för att publiken ska se de här utvalda filmerna redan under den avgörande premiärhelgen stärker vi både biograferna och filmernas chans att möta en bred publik och få ett längre liv på bio, säger Olle Agebro, innehållsansvarig på Draken Film.
 

Kommande premiärdatum för Draken Film på bio (fler premiärdatum tillkommer)

 
26 november
Clara Sola - Nathalie Álvarez Mesén, Costa Rica
40-åriga Clara tros ha en speciell kontakt med Gud. Hon är ett ”helgon” i en by i behov av hopp, medan hon själv finner sin tröst i naturen. Medan mamman gör allt hon kan för att hålla tillbaka Claras utveckling som kvinna, lyckas hon inte kväva hennes sexuella lust. När en ung man dyker upp i familjens liv väcks en stark åtrå hos Clara som leder henne ut på outforskad mark där hon överskrider både fysiska och övernaturliga gränser.

3 december
Charismatic Megafauna - Fredrik Wenzel, Jesper Kurlandsky, Sverige
Under decennier har vi försökt förklara klimatkatastrofen med ord. Finns det bilder som kan få oss att känna och verkligen förstå? "Charismatic Megafauna" beskrivs som en global visuell odyssé. Från Kapstadens kåkstäder till Waurastammen vid Xingufloden, genom Atlasbergens dimma och Pekings natthimmel. Med musik av Anders Hillborg och Esa-Pekka Salonen skapar Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel en kontemplativ musikalisk berättelse om vår samtid, fri från dialog och berättarröst.

10 december
Martin Eden - Pietro Marcello, Italien
Radikal sjöman blir hyllad författare i elegant, intelligent och politisk filmatisering av Jack Londons faustianskt självbiografiska roman. 1909 skrev Jack London en självbiografi och lånade huvudpersonens namn av den Ådalen-bördige emigranten Mårten Edin. Med visuell fantasi och politisk eld flyttar den italienska auteuren Pietro Marcello nu Londons berättelse från sekelskiftets Oakland till ett tidlöst Neapel i en fascinerande film som rör sig obehindrat mellan klasskonflikter och litterära genombrott under det italienska 1900-talet. 

17 december
Lilla mamma - Céline Sciamma, Frankrike
Nelly har just förlorat sin högt älskade mormor och mammans barndomshem ska säljas. Medan föräldrarna packar ihop huset ger sig Nelly ut i skogen där hennes mamma lekt som liten. En dag är mamman plötsligt borta. Samma dag träffar Nelly en flicka i sin egen ålder i skogen. Hon heter Marion. Precis som hennes mamma.

21 januari
Costa Brava, Libanon - Mounia Akl, Libanon
Komiskt, tragiskt och stundtals helt absurt skildrar Mounia Akl familjelivets berg-och dalbana och ett samhälle i sönderfall.

11 februari
Kupé nr 6 - Juho Kuosmanen, Finland
Irini pluggar arkeologi i Moskva och bestämmer sig för att bege sig till Murmansk för att äntligen få se de unika hällristningar hon så länge varit besatt av. Hon kysser sin flickvän adjö och hoppar på tåget. I tågkupén möter hon en fåordig vodkahalsande ryss. Inte precis kärlek vid första ögonkastet, men som gjort för en trevande och otippad vänskap. En varm, rolig, skitig och onykter roadmovie på räls.

18 februari
Omständigheter - Audrey Diwan, Frankrike
Audrey Diwans andra långfilm är en filmatisering av den franska författaren Annie Ernauxs självbiografiska roman "L’Événement" som skildrar Frankrike 1963 och en ung kvinnlig students desperata kamp mot klockan, då hon försöker genomföra en abort trots att det är olagligt. Belönades med Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig 2021.

1 april
Drive My Car - Ryûsuke Hamaguchi, Japan
Regisssören och skådespelaren Yasuke Kafuku har ett både cerebralt och passionerat förhållande med sin fru sedan 20 år, manusförfattaren Oto. De bollar idéer när de har sex och under bilresor som för paret är mer en scen än bara ett transportmedel. Men även till synes harmoniska förhållanden kan ha oanade komplikationer. Ryûsuke Hamaguchis road trip bygger på en novell av Haruki Murakami.

Draken Films initiativ presenteras dagen efter lanseringen av Biopasset. Biopasset är en ny rikstäckande filmklubb där medlemmar får gå för halva priset på tio utvalda biofilmer under ett år. Modellen är en succé i Danmark sedan 20 år tillbaka, och i filmbranschen hoppas man att den ska öka biobesöken även i Sverige.
| 24 november 2021 16:00 |