Serie

Skribent

Viktor Eriksson

8 mars 2024 | 05:51

“Dragon Ball”-skaparen Akira Toriyama död

Författaren bakom den första mangan som publicerades i Sverige på svenska har gått bort. Han blev 68 år gammal.
En av manga- och animevärldens allra största namn, Akira Toriyama, skaparen av populära serier som “Dragon Ball”, “Dr Slump” och karaktärsdesignern för populära spel som “Dragon Quest” och “Chrono Trigger” har dött.
 
“Kära vänner och partners, vi är djupt ledsna över att informera er att mangaskaparen Akira Toriyama gick bort den 1 mars på grund av akut subduralt hematom”, skriver Bird Studio i ett officiellt meddelande via Dragon Balls hemsida.
 
 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Akira Toriyama ( 鳥山 明 ) (@akira.toriyama)

 
“Dragon Ball” är en av de populäraste och mest inflytelserika manga- och animeserierna någonsin. Den har otaliga gånger pekats ut som ett avgörande verk som drev på populariteten för manga och anime i västvärlden. “Dragon Ball” var bland annat den första mangan någonsin som gavs ut på svenska.
 
“Vi beklagar att han fortfarande var mitt uppe i sitt skapande vilket han ägnade sig åt med stor entusiasm. Han hade mycket kvar att ge”, skriver Bird Studio och fortsätter.
 
“Men han lämnar efter sig många mangatitlar och konstverk till världen. Tack vare stödet från så många människor runt om i världen kunde han fortsätta sitt kreativa arbete i över 45 år. Vi hoppas att Akira Toriyamas unika värld av skapelser kommer att fortsätta älskas av alla under en lång tid framöver.”
 
 
| 8 mars 2024 05:51 |