Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

21 februari 2020 | 08:15

Donald Trump dissar Oscarsvinnaren "Parasit"

"Vad fan hände?" USA:s president har uppenbarligen inte klarat "one-inch-barrier"-testet.
President Donald Trump delar inte Oscarsjuryns kärlek till koreanska vinnaren "Parasit". Det såg han till att förmedla under gårdagskvällens massmöte i Colorado Springs.

- Hur usel var Oscarsgalan i år? Och vinnaren är en film från Sydkorea. Vad fan handlar det där om? Vi har tillräckligt med handelsproblem med Sydkorea. Och de ger honom priset för årets bästa film?

Donald Trumps kritik fortsätter:

- Var den bra? Jag vet inte. Kan vi få tillbaka "Borta med vinden", snälla? "Sunset Boulevard". Så många storslagna filmer, och vinnaren är från Sydkorea. Jag trodde det var bästa utländska film, eller? Nej! Har det här någonsin hänt förut?
 
 
Nä, det har inte hänt förut att Oscarn för Bästa film går till en icke-engelskspråkig film, vilket också är vad som gör "Parasit"-segern så speciell. Oscarsgalan har bara de senaste åren öppnat upp sig mot världen och allt fler internationella titlar får tävla om andra priser. Det såg vi inte minst när svenska makeupartister nominerades för "Hundraåringen" (år 2014) och sedan "En man som heter Ove" (2017).
 
Regissören Bong Joon-Ho kan dock glädja sig med att "Parasit" gör succé på amerikanska biografer efter sina fyra Oscarsvinster. Uppenbarligen är undertexterna inte något större hinder för verkliga filmälskare.
 
 
Den amerikanska distributören NEON var snabba på att svara med en kort tweet: "Förståeligt, han kan inte läsa."
| 21 februari 2020 08:15 |