Film

Skribent

MovieZine

27 december 2021 | 14:00

"Don't Look Up" blev julens mest sedda film på Netflix

Den stjärnspäckade komedin med Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence och Meryl Streep är en tittarsuccé - men också en vattendelare.
Netflix bjöd på en riktig julklapp för alla filmälskare med premiären av undergångskomedin "Don't Look Up" på självaste julafton. Stjärnor som DiCaprio, Lawrence, Streep och Blanchett trängs i ensemblem i Adam McKays satir om hur korkat mänskligheten beter sig - även med en förödande katastrof runt hörnet.

Och succén lät inte vänta på sig. "Don't Look Up" klättrade snabbt upp på topplistan och är i skrivande stund den mest sedda filmen på Netflix.

Filmen verkar dock vara något av en vattendelare. I en omröstning i Facebookgruppen Bäst på Netflix får den tummen upp av 48% av tittarna, och tummen ner av 30%. (Resten röstade "Varken eller".)
 
 

Ett satiriskt mästerverk...

 
"Vilken fantastisk film!" - skriver Janne G.

"Ett satiriskt mästerverk och en ofiltrerad bild av vår skeva samtid." - Sofia F.

"Bland det bättre jag har sett på Netflix på länge" - Anna L.

"Roligt att se Leonardo och Jennifer i såna ombytta roller, och satiren och kängan mot politiken, media och samhällets beteenden!" - Maria G.

"Mycket bra. Rolig satir, en känga åt Trump idioter o klimatförnekare. Och att inte lita på vetenskapen." - Gudrun W.

"De som inte gillar filmen förstår den inte. Det är ingen ”undergångsfilm” som Armageddon och liknande. Storyn handlar inte om nåt slags äventyr utan belyser hur lögner, fake news och starka marknadskrafter gör stora delar av mänskligheten till nickedockor. Vi är så vana att ”någon annan” fixar allt åt oss, så källgranskning och eftertanke är för jobbigt att ta ansvar för, för många." - Carina N.

"Första halvan var riktigt bra, andra var lite mer som en pyspunka… Dock sevärd!" - Vesa M.
 
 

...eller oseriös dynga?

 
"Den är dåligt gjord, verkar ha slängts ihop på en vecka - med tron på att en bra rollista är allt som betyder något." - Cathrin T.

"Trodde verkligen på denna film; många bra skådisar. Men fy sjutton så B den känns. Varför töntar sig skådisarna? Förstår att det är tanken, men filmen känns så dålig när de larvar sig hela tiden." - Sippan H.

"Herregud vilken dynga! Kunnat köpa om Cage hade huvudrollen men inte Leonardo... Får nog ändå gratulera till första B-filmen för han." - Christer C:

"Riktigt dålig satir där Armageddon möter Melancholia och vars målgrupp förmodligen är tiktokande fjortisar. Kan inte förstå hur nån vuxen tycker den är bra eller ens medioker. Hur kunde alla dessa stjärnor ställa upp på detta?" - Denho B.

"Vi stängde av efter 40 minuter. Att en sån händelse inte tas på allvar utan att kända och ansedda forskare börjar och jaga likes och tweets låg långt under min värdighet att se." - Emil J.
 
 
Har du sett "Don't Look Up" ännu?
| 27 december 2021 14:00 |