Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2024 | 21:30

Dolph Lundgren om varför "Expendables 4" floppade: "Jag blev besviken"

Den svenske actionstjärnan sågar filmens manus.
100 miljoner dollar i budget, stora filmstjärnor, större explosioner - och bara 37 miljoner dollar i intäkter.
 
Den fjärde "Expendables"-filmen blev en av 2023 års största filmfloppar, och möjligen dödsstöten för en filmserie som självaste Sylvester Stallone drog igång redan år 2010. Vad vad det som gick snett? Frågar man svenske actionstjärnan Dolph Lundgren, som varit med från början i rollen som hårde Gunner Jensen, så skyller han både på ett bristfälligt manus och på Hollywoodstrejken
 
I en intervju med Screenrant, angående sågningarna och biofloppen, berättar Dolph att han inte läser recensioner men "visste redan vad de skulle säga":
 
- Det projektet hade problem från början, och det börjar vanligtvis med manuset. Filmen hade verkligen inte ett bra manus. Jag vet att Stallone inte var inblandad, som han vanligtvis är. Han spelade bara en karaktär i den, och när han själv är ansvarig kommer kvaliteten att vara rätt bra, den håller en viss nivå. Men han var inte inblandad denna gång, så jag tror att problemet låg i manuset.
 
- Sedan byttes regissören ut, typ en månad innan inspelningen. Med dessa två saker i åtanke är det svårt att göra en riktigt bra film.
 
 
- Och jag tror också att originalen, särskilt de två första "Expendables", handlade om teamet. Det handlade om en laginsats, och en del av det gick förlorat, och det var tråkigt att se, tillägger Lundgren.
 
Samtidigt inser han problemet att "Expend4bles" gick upp på bio under en strejk som hindrade filmens många stjärnor att göra publicitet.
 
- Det var inte så smart. Om du hade haft en stor stjärnspäckad premiär med Megan Fox och 50 Cent och Stallone och Statham och resten, inklusive mig, och Andy Garcia, så skulle fler ha sett filmen. Den skulle ha gått bättre, det är jag säker på. Så jag blev besviken.
 
Trots att succén uteblev så hittade höstens actionrulle sina fans. Recensionen på MovieZine hör till de mer positiva, och vår eminente skribent Fredrik Adolvsson delar ut 3/5 i betyg: "Efter förra filmens snedsteg med hårdare klippning, är fyran tacksamt nog tillbaka med en mer barnförbjuden inställning (...) Den här typen av underhållningsvåld tjänar inget på att hållas tillbaka."
 
| 15 januari 2024 21:30 |