Film

Skribent

Fanny Degerfelt

31 maj 2021 | 15:00

Disney+ släpper bortglömda Star Wars-filmer

I Disneys vintage-släpp i juni syns Boba Fetts "origin story" och två mestadels bortglömda filmer snart på streaming.
Disneys köp av Lucasfilms Star Wars-katalog omfattade inte bara några av tidernas mest älskade filmer. Den innehöll även en hel del mer eller mindre bortglömt material som inte kunnat ses på årtionden.
 
Nu introducerar Disney+ Star Wars Vintage, och i första släppet finns en väldigt älskad tecknad kortfilm och två tv-filmer som blott 4180 personer önskat till plattformen.

Två tv-filmer från 80-talet, ”Caravan of Courage” (även känd som ”An Ewok Adventure”) och ”Ewoks: Flykten från Endor” släpps inom kort på streaming. Några barn kommer bort från sina föräldrar och får hjälp av en bunt ewoker. Filmernas story kommer från George Lucas själv, de har sin charm, men fick ljummen kritik och glömdes snabbt bort av alla utom superfans.
 
 
Ett mer efterlängtat släpp kommer i form av den tecknade kortfilmen ”The Story of the Faithful Wookiee” från den mytomspunna ”Star Wars Holiday Special”.
 
Julspecialen är en bisarr upplevelse som haft ett långt liv som bootleg efter att den bara visats på tv en gång under 1978. Det är i den tecknade sekvensen som Boba Fett syns för första gången, hela två år innan han syntes på vita duken i ”Rymdimperiet slår tillbaka”. Det är definitivt det bästa som händer under den allt för långa specialen. Animationen gjordes av studion bakom bland annat Beatlesfilmen ”Yellow Submarine” och kultfilmen ”Heavy Metal”.
 
Disney har tidigare haft ”The Story of the Faithful Wookiee” som ett så kallat easter egg i blu-ray releasen av de första sex Star Wars-filmerna, men nu släpper de alltså den lilla tecknade filmen, så att alla kan se Boba Fetts originstory i tecknat format.
 
Alla tre filmer släpps på Disney+ den 18 juni. 
 
| 31 maj 2021 15:00 |