Film

Skribent

Jakob Åsell

4 juli 2019 | 09:15

Disney klipper om ”Toy Story 2” efter #MeToo

Opassade scen har tagits bort från den senaste dvd-versionen
I kölvattnet av #MeToo har Disney gjort smygändringar i sin familjeklassiker "Toy Story 2" inför en ny dvd-release, skriver Guardian. En fejkad blooper-sekvens har lyfts ur den senaste utgåvan. De påhittade bloopers-klippen och fejkade avbrutna tagningarna har länge varit en stående tradition i eftertexterna till Pixars långfilmer, inte sällan med skämt riktade mot vuxna och filmindustrin i allmänhet.
 
Scenen i fråga, som tidigare fanns med i eftertexterna, visar karaktären Stinky Pete bete sig opassande mot ett par Barbie-dockor i ett provfilmnings-scenario. Stinky Pete klappar Barbiedockorna på händerna, spanar på deras kroppar och lovar dem roller i uppföljaren. 
 
Disney lär, efter #MeToo-rörelsen och Weinsten-skandalen, ha bedömt sekvensen som opassande då den anspelar på hur mäktiga män utnyttjat sin position i filmbranschen för att kräva sexuella tjänster från kvinnor som försökt slå igenom i Hollywood. 
 
F8c53069784bb83ede11f5f6ac5983d9 disneytoystory
  
Vid nyår lämnade en av Pixars grundare, "Toy Story 2"-regissören och senare Disneys animationschef John Lasseter bolaget efter anklagelser om olämpligt beteende mot kvinnor.  Han bad innan dess om ursäkt till sina anställda för sitt beteende och det han valt att kalla: ”oönskade kramar”.
 
”Toy story”-filmserien har varit en av Pixars mest framgångsrika sedan den första filmen hade premiär 1995. "Toy Story 4", når svenska biodukar den 30 augusti.
 
Gör Disney rätt som klipper om "Toy Story 2"? Vad tycker ni?
| 4 juli 2019 09:15 |