Film

Skribent

MovieZine

12 oktober 2020 | 09:10

Disney försvarar "Mulan" efter hård kritik

Spelade in delar av filmen på kontroversiell mark.
Disneys äventyrsfilm "Mulan" skapade rubriker i början av september, kort efter sin streamingpremiär. Tittare uppmärksammade i eftertexterna att filmskaparna tackar ett antal kinesiska statliga enheter, som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter. Där ingår bland annat den statliga säkerhetsbyrån i staden Turpan, skriver Variety.
 
Protester och bojkott-uppmaningar spreds på internet, men först nu har Walt Disney Studios svarat på kritiken. 
 
Studions filmchef Sean Bailey försvarar Disneys ställning med att "enbart 78 sekunder" av miljöbilder spelades in i Kina och den omstridda Xinjiang-provinsen, "av autentiska skäl". Merparten av "Mulan" spelades in på Nya Zeeland.

Bailey tillägger att studion behövde samarbeta med regeringen för att få tillstånd att filma i Kina, och att tacken i eftertexterna är "standard inom filmindustrin".
 
 
Brevet har publicerats på Twitter av den brittiske politikern Iain Duncan Smith, som inte köper Disneys kommentar. "Svaret från Disney Studios är svagt och fullt av plattityder", skriver han. "De verkar inte bry sig om mänskliga rättigheter, snarare är det viktigare att inte förolämpa Kina."
 
 
"Mulan" släpps på svenska Disney+ den 4 december. Kommer du se filmen?
| 12 oktober 2020 09:10 |