Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

29 december 2023 | 20:00

Digitalpremiär: Tortyr, äckel och förvänansvärt mycket hjärta i "Saw X"

Senaste filmen i serien om den sadistike seriemördaren fick höga betyg av en samlad kritikerkår, men mycket lägre av MovieZine. Nu kan du själv avgöra vem som har rätt.
John Kramer är tillbaka i den tionde filmen i "Saw"-serien. Mellan händelserna i del 1 och 2 reser en sjuk och desperat John till Mexiko för en riskabel och experimentell medicinsk procedur. Men hoppet om att hitta ett mirakelmedel mot sin cancer grusas när John upptäcker att hela operationen är en bluff för att lura de mest utsatta. Beväpnad med ett nyfunnet syfte, gäckar den ökända seriemördaren bedragarna på sitt utmärkande grymma sätt genom listiga, vansinniga och geniala fällor.
 
Rotten Tomates har "Saw X" höga betyg hos både kritiker och publik, där det samlade omdömet från de förstnämnda ligger på 80% och 89% från de sistnämnda.
 
Sidan sammanfattar kritikernas intryck med att filmen ", som leds av Tobin Bell i en prestation som är seriens bästa, återupplivar serien med en del som har förvånansvärt mycket hjärta i kombination med all gore."
 
Och från publikens sida: "Saw X ger franchisens huvudpersoner en ny dimension samtidigt som det fortfarande finns gott om utrymme för den fruktansvärt grafiska skräck som dessa filmer är kända för, och kan vara den bästa uppföljaren i serien hittills."
 
Som motvikt kan vi upplysa att MovieZines recension av "Saw X" inte var riktigt lika positiv. Alexander Kardelo blev visserligen passande äcklad och gillade att återse Tobin Bell, men "efter tio filmer har ”Saw X” helt enkelt inte något nytt att komma med. Till och med det senaste reboot-försöket, ”Spiral” från 2021, var mer intressant. Den här känns... onödig."
 
Om du missade filmen på bio så finns det nu möjlighet att se den hemma, eftersom "Saw X" går att köpa digitalt från Viaplay, Google Play och Amazon.
 
 
| 29 december 2023 20:00 |