Film

Skribent

MovieZine

28 januari 2024 | 18:00

Digitalpremiär: Dolph Lundgren regisserar sig själv i sin 100:e filmroll

Den svenske actionstjärnan är aktuell i "Wanted Man". Nu blir det premiär i Sverige.
Dolph Lundgren är väl mest känd som hård actionsnubbe som gjort allt från Bond till "Rocky" och "Expendables". Men, det är lätt att glömma att han även skrivit, producerat och regisserat en rad långfilmer. Den senaste når Sverige imorgon måndag på video-on-demand.
 
"Wanted Man" heter actionthrillern där Lundgren regisserar sig själv, i rollen som snuten Travis Johansen som ska eskortera ett viktigt vittne.
 
Enligt IMDb är det för övrigt Dolphs 100:e roll på 40 år - om man räknar allt från filmer till gästinhopp i tv-serier och röstroller. En imponerande milstolpe som få svenska skådisar kan skryta med.
 
För Screenrant berättar Dolph Lundgren om filmen som dels inspireras av klassiska actionrullar och dels utforskar tidsenliga teman som rasfördomar:
 
- Från början inspirerades filmen av Clint Eastwoods "Hetsjakten" som kom på 70-talrt, där han förflyttar en fånge. Jag lekte med tanken på en fångtransport från Mexiko istället. Sen blev jag upptagen med "Expendables"-filmerna och annat. Men tio år senare fick jag återbesöka det här manuset. Och då var invandringen ett hett ämne.
 
 
Under ett samtal med Forbes avslöjar skådespelaren att hans egna farsa blev "förebilden" för en något problematisk och bakåtsträvande rollfigur:
 
- Karaktären är inte lätt att tycka om. Han har sina problem, han är bitter och han påminde mig om min pappa. Han var sån. Jag använde mig av det för att skapa karaktären, men fick honom att vända i slutet (...) Den här karaktären visar att om man omger sig med fel folk så blir man likadan själv.
 
En annan intervju med Indiewire dyker in i hur Lundgren är som actionregissör. Det ska vara effektivt och kännas verklighetstroget:
 
- Jag gillar inte filmer med snabba klipp, där någon får en smäll på käften och man vet att det inte var skådespelaren utan deras stuntman. Jag gillar att jobba så pass löst med kameran att man kan se vem som skjuter eller slåss. Det känns lite mer äkta, och det går faktiskt snabbare att jobba så.
 
"Wanted Man" går att hitta på digitala tjänster som SF Anytime från 29 januari.
 
| 28 januari 2024 18:00 |