Film

Skribent

Alexander Dunerfors

3 mars 2015 | 19:00

Die Antwoord är redo för Hollywood

Så fick de sydafrikanska rapparna spela sig själva i Neill Blomkamps science fiction-film "Chappie".
I Neill Blomkamps nya film finns en supermodern robot som försöker lära sig bli mänsklig. Men det är inte Chappie som är filmens stora stjärna. 

Inte heller blir det de mer namnkunniga birollsinnehavarna Hugh Jackman och Sigourney Weaver som du minns efteråt. Istället stjäls showen av två coola musiker från Kapstaden: Yo-landi och Ninja, mer kända som Die Antwoord.

Kanske är du redan bekant med dem. Om inte så lär Die Antwoord (betyder: Svaret) vara på allas läppar efter helgens biopremiär. Bandet är dock inga nykomlingar, de har funnits sedan 2008 och fångat fans med sin unika stil. Rap, rave och hiphop blandas med svordomar och stenhård attityd. Deras musikvideos är långa konstverk fyllda med både gore och humor. 

Men nu är det dags för filmdebut. I Neill Blomkamps film spelar Ninja och Yo-landi tillskruvade versioner av sig själva. De är smågangsters i stor fara, som råkar få lösningen på alla sina problem serverad när de kommer över en trasig polisrobot.

- Från ingenstans fick jag idén om hur det här bandet skulle uppfostra en robot, säger regissören Neill Blomkamp i en nysläppt featurette.

Duons visuella stil genomsyrar mycket av filmen. De har själva pimpat sina vapen, inrett högkvarteret och plockat ihop en egen garderob. Det ser fullkomligt galet ut, som om två psykotiska seriemördare skulle leda barnprogram. Och ändå funkar det klockrent, filmen höjs till en ny nivå. 

- Die Antwoord går inte att förklara med ord. Man måste se dem för att förstå dem, för de är helt och hållet unika, berättar producenten Simon Kinberg.

I klippet nedan kan du se mer av Die Antwoord, och höra vad zef egentligen betyder:


"Chappie" har biopremiär på fredag. 

Till dess kan du se mycket mer av Die Antwoord på Youtube. Bland annat musikvideon där ett lejon käkar upp Lady Gaga, och kortfilmen de gjorde tillsammans med Harmony Korine ("Spring Breakers").
| 3 mars 2015 19:00 |