Serie

Skribent

Katarina Emgård

23 juni 2015 | 18:00

Detta visste du inte om ”Buffy”

Om du är lika Buffyfierad som jag är, kommer du gilla dessa sköna fakta.
För 12 år sedan sändes sista avsnittet av min favoritserie ”Buffy The Vampire Slayer”. Jag försöker respektera dem som inte uppskattar den. Jag försöker verkligen, jag gör det även om till och med min far på 70+ gillar den. Vore det inte för denna kultserie med sin charmiga humor, fantastiska karaktärsporträtt, intrikata story och ikoniska kvinnliga huvudroll skulle Joss Whedon aldrig börjat beepa på nördradarn. 

Även om 2000-talets vampyrserier ”True Blood”, ”The Vampire Diaries” och ”Penny Dreadful” kan vara förföriskt snygga, blodiga och bjuda på rejäla sexchocker, kommer de aldrig upp i ”Buffy”-standard. Ändå vill jag tacka ”Buffy” för vågen av övernaturliga serier som följt i Miss Summers fotspår då jag är en sucker för allt magiskt. Om du är lika Buffyfierad som jag är (d.v.s. du har sett hela serien minst tre gånger) kommer du gilla dessa sköna fakta.1. Sarah Michelle Gellar provspelade först för rollen som Cordelia, men Joss Whedon tyckte att hon skulle passa bättre som protagonisten Buffy. Tur är det för annars hade kanske Selma Blair eller Katie Holmes fått kötta vampyrer istället. 

2. Det sägs att Joss Whedon delvis baserade Buffy-karaktären på Kitty Pryde ifrån X-Men, men hon var också ett sätt att ge skräckfilmernas blonda ”damsels in distress” en chans att hämnas.

3. James Marsters, som spelar Spike, är inte britt och första gången han provspelade för rollen gjorde han så med en sydstatsaccent.

4. Angelskådespelaren David Boreanaz blev upplockad av produktionsbolaget på gatan när han var ute och rastade sin hund. Tydligen hade en vän till en i filmcrewet sett honom och tänkt på Angelkaraktären. Även om inte Whedon var helt övertygad efter provspelningen så var tydligen alla brudar i lokalen enhälligt överens om att David fick deras hjärtan att skutta. Boreanaz kan även ”stoltsera” med att han tackade nej till rollen som Batman i Christopher Nolans reboot. 

5. De första säsongerna av ”Buffy” hade ingen direkt budget. Till en början filmade crewet på Hollywoods kyrkogård, men efter många nätter konkande på all utrustning, byggde de till slut sin egen kyrkogård på parkeringsplatsen utanför lokalen där de spelade in serien. 6. Inte ens Sarah Michelle Gellar förstod sig helt på Joss Whedons unika manus. Dialogen i "Buffy" har senare blivit omnämnd som Buffyspeak och Whedon hämtade inspiration från hur California Valley-tjejer pratar. Det finns en hel bok med enbart buffyslang att införskaffa för den nördige: ”Slayer Slang: A Buffy the Vampire Slayer Lexicon.” 

7. Har du undrat varför vampyrerna är så otroligt fula? Det är tydligen för att  Whedon tyckte det kändes skumt att låta en ung high-school brud hugga ihjäl människor som såg alltför vanliga ut. Anledningen till att vampyrerna går upp i rök när de dör har också en naturlig förklaring. Det är helt enkelt för att Scoobygänget skulle slippa städa upp efter sig. 

8. Whedon gillar att ha ihjäl sina karaktärer och det gärna flera gånger i serien. Han har själv sagt att Buffys mamma var den som var svårast att ta livet av. Joyce Summers, Cassie Newton och Tara Maclay är de enda som dör av naturliga orsaker. Dessutom var det egentligen tänkt att Tara skulle återuppstå i slutet av säsong sju. Buffy skulle fått en önskan uppfylld av ”Powers That Be”. Något besviken är jag allt över att detta aldrig skedde.

9. Buffy förvandlades till en råtta i säsong två för att få tid till att medverka i Saturday Night Live. Några år senare, under inspelningen av det berömda musikalavsnittet, sägs hon ha bett om att få slippa medverka genom att bli en råtta igen. Tydligen tyckte Gellar inte att fyra dagars intensivt övande räckte för klara av sångnumren.  

10. Enligt mig är de absolut läskigaste Buffymonstren Gentlemännen från avsnittet ”Hush”. Tydligen ska Joss Whedon ha drömt om de släpiga figurerna och hoppats att den yngre generationen skulle bli lika skräckslagen av dem som han själv blev av Zuni Doll i ”Trilogy of Terror”. Han skrev också avsnittet, som innehåller endast 14 minuter sammanlagd dialog, för att bevisa för sig själv att han kunde klara av att berätta en historia nästan uteslutande visuellt.11. Angel heter egentligen Liam och Spike heter William. Förutom att de båda älskar Buffy och gillar ”Matrix”-kappor heter dom också samma sak. Liam är nämligen en irländsk version av William. 

12. När Angel gör slut med Buffy i serien kunde Gellar inte sluta gråta. De var tvungna att ta en paus innan de kunde filma scenen på riktigt. När Oz, Seth Green, meddelade att han tänkte lämna serien passade Whedon på att uttrycka sin sorg genom att låta Willow bli hjärtekrossad. En hel del karaktärer fick också hänga kvar längre än vad som var tänkt från början på grund av deras popularitet. Till exempel Spike, Faith, Wesley, Drusilla och Faith (som skulle tagit livet av sig.) 

13. Gellar fick stå ut med mycket stryk under inspelningarna av Buffy och fick därför smeknamnet Jimmy Stewart eftersom han var ”The greatest American in pain in the history of film.”

14. Eftersom Whedon hade stenkoll på storyn kunde han skriva in hintar om vad som komma skulle längre fram i serien. Ett klassiskt exempel är i avsnittet ”Graduation Day” där Buffy och Faith har en gemensam dröm och Faith säger ”Little Miss Muffet, counting down to 730”. Detta antyder hur många dagar det är kvar tills Buffy dör och talar även om att Buffys syster Dawn är på väg.

15. Xander har en riktig tvillingbror som spelar hans dubbelgångare i avsnittet ”The Replacement”. Det hände även att hans bror, Kelly Brendon, hoppade in när Xander hade mancold. 

16. Tara och Willow är ett av de första lesbiska paren som visats på amerikansk TV. Bara det är creddigt.

17. Det söta monstret som morrar ”Grrg. Arrgh” i slutet av varje Buffyavsnitt är ingen mindre än Whedon själv. Namnet på hans produktionsbolag Mutant Enemy är förresten döpt efter hans första skrivmaskin.

18. Eftersom ”Buffy” har en enorm fanskara har det gjorts flertalet både lyckade och mindre lyckade spin-offs. Förutom ”Angel” så finns det en comic som tar vid efter det att Tv-serien slutat. Till dags dato är de framme vid säsong 10. Perfekt för dig som undrat vad som hände med Scoobygänget efter det att Sunnydale försvann ner i ett slukhål. Mindre lyckade projekt försökte också genomföras som ”Buffy the Animated Series”. Kika på pitchen här:


Jag förstår logiskt sett att det gått för lång tid, men jag skulle nästan offra min lilltå för att få se Buffy vakna till liv igen. Men tills dess vill jag såklart veta vilka dina favoritavsnitt är? Och sitter du på någon mer kul fakta så dela gärna med dig!
| 23 juni 2015 18:00 |