Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 december 2015 | 12:00

Detta har hänt sedan ”Independence Day”

Vad hände med Will Smiths karaktär? En ny sajt berättar allt du behöver veta.
På 90-talet kom sommar-blockbusters sällan i ett större format än när Roland Emmerich släppte loss enorma rymdskepp över världen. Alla minns vi Will Smiths genombrottsroll på filmhimlen och president Bill Pullmans brandtal: ”Today we celebrate our Independence Day!” Nästa år firas 20-årsjubileet med en uppföljare. 

I helgen debuterade den första trailern, som bjöd på en del bekanta (om än åldrade) ansikten, visade upp några nya hjältar och såklart all den krigsaction och massförstörelse vi bör vänta oss av en katastroffilm signerad Emmerich. 

Man har också släppt sajten WarOf1996.com som bjuder på en del intressant bakgrundsinfo, nämligen vad som hänt i den fiktiva filmvärlden under de senaste 20 åren. Här får vi bland annat veta vad som hänt med president Whitmere (Bill Pullman), David Levinson (Jeff Goldblum) och kapten Hiller (Will Smith, som inte medverkar i nya filmen). Sajten är värd att utforska närmare i jakt på ledtrådar till ”Independence Day: Återkomsten”. Vi har plockat ut det bästa:

2 juli 1996 - De anländer

Utomjordiska rymdskepp uppenbarar sig på himlen över världens storstäder (inte ens Stockholm slapp undan, enligt sajten). De följande dagarna strider militären mot utomjordingarna och segrar slutligen, på amerikanska självständighetsdagen 4 juli.



1997 - Världen byggs upp på nytt

Förutom en liten isolerad motståndsgrupp i afrikanska Kongo har det utomjordiska hotet neutraliserats. Världen börjar att resa sig från askan på nytt. Storstäder och landmärken restaureras till sin forna glans. 

17 mars 1998 - Världsledarna samlas

Mänsklighetens närstående utplåning har fått en oväntad men välkommen effekt. Århundraden av gamla politiska konflikter läggs åt sidan och världens nationer enas. 



25 maj 1998 - ESD bildas

Efter den globala världsalliansen bildar FN ett rymdförsvarsprogram, ESD (Earth Space Defense) för att kunna varna tidigt inför kommande anfall. Hjälten från kriget 1996, David Levinson, utses till chef. ESD lanserar en global kampanj för att rekrytera och skapa PR.

8 januari 1999 - F-22:a utrustas med utomjordisk teknologi

ESD bygger in utomjordiska sköldar i en F-22 Raptor för att förstå hur de bättre kan använda sig av teknologi från en annan värld i framtida stridsplan. Detta experiment blir början på en drastisk utveckling av världens försvar.



2000 - Las Vegas blir minnesplats

Las Vegas totalförstördes av en kraschad City Destroyer. Sedan dess har de orörda ruinerna blivit en turistattraktion där tusentals påminns om utomjordingarna brutala anfall. En dramatisk minnesplats för kriget 1996.

23 oktober 2003 - Utomjordiska vapen

Amerikanska militären gör stora framsteg i utvecklingen av sina vapen med hjälp från analyser av utomjordiska vapen. Från början skapar det viss kontrovers, men demonstrationen av vapnen skildrar alla farhågor.



27 april 2007 - Världen sörjer kapten Hiller

Ett okänt fel dödar kapten Hiller när han provflyger ESD:s första alienhybrid-plan. Hillers insats i kriget 1996 har gjort honom till en älskad hjälte världen över. Han sörjs av sin fru Jasmine och sonen Dylan.

21 februari 2009 - Månbas i drift

Från kommandocentralen i kinesiska Peking övervakas invigningen av ESD:s nya månbas. Det är den första av flera rymdbaser designad för att övervaka solsystemet och varna för nya potentiella attacker.



4 juni 2011 - Konsument-teknologin går framåt

ESD-chefen David Levinson håller ett TED-tal och lyfter fram några moderna uppfinningar som inspirerats av utomjordisk teknologi, bland annat smartphones med touchscreen-funktion, drönare och flygplatsernas säkerhetsscanners.

19 augusti 2014 - Nästa generations hybrid-fighter

Efter åratal av research och utveckling från ESD:s forskare världen över presenteras nu nästa generations hybridvapen och fordon. En sådan är T4 Global Defender Hybrid Fighter: ett snabbt, lättmanövrerat attackplan.


"Independence Day: Återkomsten" kommer på bio 29 juni 2016.
| 14 december 2015 12:00 |