Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 april 2019 | 13:45

Det stora "Game of Thrones"-slaget har fått mer kritik än förtjänat

Har våra förhoppningar kanske helt enkelt vuxit sig lite för starka för vårt eget bästa? Spoilervarning.
Förutom faktumet att många hade problem att se avsnittet på sina tv-apparater (på grund av att stora delar av det utspelade sig i nästan totalt mörker) har det efterlängtade avsnittet "The Long Night" fått ta emot en hel del kritik om hur konsekvenslöst och enkelt våra karaktärer klarade sig genom det. Jag kan möjligtvis inte förklara den gråtande Sams möjliga odödlighet, men jag tycker utöver det att vi kanske har givit avsnittet lite mer kritik än vad det faktiskt har förtjänat. 
 
MovieZines egen "Game of Thrones"-skribent, Robin Andersson, berättade exempelvis i sin eftersnacks-artikel om hur avsnittet öppnades fantastiskt - för att sedan avslutas med viss besvikelse över hur lätt alla våra större karaktärer överlevde det stora krigsavsnittet.
 
 
"På många sätt har "Game of Thrones" varit en serie om konsekvenser. De stora momenten som vi kommer ihåg har alltid inneburit stora förändringar under fortsättningen av serien. Vare sig det handlar om Ned Stark, Robb, Tywin eller när Cersei spränger "Sept of Baelor", så har det gett gigantiska avtryck. Men jag kände inte det idag."
 
Jag håller faktiskt med Robin om det mesta han skriver, och likt honom många andra "Game of Thrones"-fans. Inledningsvis kände jag också en viss besvikelse över att alla av de största karaktärerna (hit räknar jag Jon, Daenerys, Tyrion, Jamie, Arya, Sansa och Bran) samt en stor del av de andra mer omtyckta karaktärerna (exempelvis Sam, Davos, Brienne, Tormund, Gendry, Varys, "The Hound" samt Grey Worm och Missandei) alla gick levande ur vårt största slag hittills i seriens historia.
 
 
Men... Jorah Mormont (hjärtskärande ovan), Theon Greyjoy, Eddison Tollet, Melisandre, Beric Dondarrion och Lyanna Mormont dog trots allt under veckans avsnitt. Inte nog med det. Det är faktiskt lite förvånande att många missar att poängtera faktumet att allas vår Night King faktiskt dog under avsnittet också. En karaktär som många faktiskt hade tippat som den slutliga tronsittaren i det sista avsnittet. Det om något kommer nu att innebära stora konsekvenser och förändringar under seriens avslutande avsnitt.
 
Alla som jag pratade med inför veckans avsnitt verkade nämligen utgå ifrån att Night King skulle vinna slaget vid Winterfell, och att vi antagligen endast skulle ha ett mindre antal av de större karaktärerna kvar i livet - vilka skulle tvingas ansluta till Cersei i en sista kamp mot de döda vid King's Landing. Om seriens skapare hade velat få det att bli så, hade det räckt med att Aryas lönnmördar-hopp där i avslutningen hade slutat med att Night King krossade hennes nacke medan hon hängde där i hans hand.
 
Det slutet hade varit mer i linje med de flesta av fansens förväntningar på avsnittet. Vi hade alla gråtit över Aryas död, lekt med tanken på vad tusan som skulle ha hänt om hon hade lyckats... svurit lite åt de många scenerna när hon övades upp till att bli "Ingen" - utan nytta. Istället lyckades hon, tack vare all smyg och lönnmördar-träning vi sett henne förfina, med något ingen av oss på förhand hade förväntat oss i veckans avsnitt. Det känns faktiskt, trots allt, som att "Game of Thrones" går mot våra förväntningar lika mycket som vanligt.
 
 
Och precis som efter Ned Starks död, The Red Wedding och sprängningen av "Sept of Baelor", sitter jag nu här och undrar vad tusan som ska hinna hända innan säsongens slut, med självaste Night King redan satt ur spel. Det är trots allt nästan fyra timmars speltid kvar under de resterande tre avsnitten. För er som hade hoppats på fler "stora" dödsfall, vågar jag nog lova er att de kommer att komma.
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt "The Long Night" - konsekvenslöst eller inte? Kommentera gärna nedan!
| 30 april 2019 13:45 |