SPONSRAT

Skribent

Robin Andersson

29 april 2019 | 19:00

Eftersnack: "Game of Thrones" är inte som det brukade vara

Äntligen fick vi se slaget vi alla har väntat på, ett av de mest episka slagen i "Game of Thrones" historia. Snöstormar mötte eldhav i drabbningen mellan de levande och döda. Låt oss prata om det.
Första 10 minuterna av dagens avsnitt är bland det bästa jag har sett i "Game of Thrones". Uppbyggnaden inför striden. Vi får se hur rädda alla är. Alla från Sam, till Tyrion, till Jaime ser otroligt vemodiga ut. Och när Dothraki-arméns flammande svärd dör ut ett efter ett så sitter jag med ett darrande, förvirrat leende på läpparna.
 
När vi får se drakarna slåss ovanför stormen är det som taget från en vacker tavla. Det är majestätiskt att titta på. Tyvärr avbryts de vackra bilderna med inzoomningar på Daenerys och Jon Snow med skakiga kameror som gör att man inte riktigt vet var man befinner sig, men ändå, pluspoäng för de vackra bilderna!

Aryas scen i biblioteket är briljant. Skräckfilm när den är som bäst. Vi får se ett fantastiskt skådespel från Maisie Williams som visar sin rädsla, men även hur hon fokuserar på uppgiften när hon verkligen måste. Vi får även ett bevis på hur skicklig Arya har blivit på att smyga runt ljudlöst. Det kom väl till hands senare när hon mördade Night King med en redan klassisk överraskningsattack. Minns tillbaka till avsnitt 1 den här säsongen när Jon ifrågasatte hur hon kunde smyga upp på honom sådär enkelt.
 
 
Theon fick en otroligt värdig avslutning. När han fick höra från Bran att det var okej, och att han var en bra man, så kändes det som att hans karaktärsutveckling hade nått sin ände. Och att som sista stående ironborn attackera Night King, visar ett mod sällan skådat i Westeros.

Mormont-familjen är två medlemmar fattigare, men både Jorah och Lyanna gick ut på allra bästa sätt. Det fanns alltså mycket jag gillade med dagens avsnitt. Många underhållande stunder, helt klart.

Men.

"Battle of Winterfell" saknar konsekvenser.

På många sätt har "Game of Thrones" varit en serie om konsekvenser. De stora momenten som vi kommer ihåg har alltid inneburit stora förändringar under fortsättningen av serien. Vare sig det handlar om Ned Stark, Robb, Tywin eller när Cersei spränger "Sept of Baelor", så har det gett gigantiska avtryck. Men jag kände inte det idag.

Under 7, snart 8 säsonger, har vi väntat på upplösningen mellan de levande och de döda. Serien började med att visa hotet från de döda i norr, och nu är hotet besegrat. Och i princip alla viktiga överlevde dagens slag. Det får scenen framför elden i förra avsnittet att framstå som lite överflödig. Varför skulle vi ha en sentimental “sista stund” med karaktärerna när alla som befann sig i rummet gick ifrån dagens strid oskadda? Är det en Disneyfilm jag tittar på eller är det "Game of Thrones"?

Serien gjorde sig känd som serien där ingen gick säker. I första säsongen mördades huvudkaraktären Ned Stark till och med. Känns inte riktigt som att man skulle våga något liknande längre va?
 
Large 08bfffb504b1d7d13abed13512ce1839 arya stark fulfills her destiny in game of thrones season 8 episode 3 2
 
Det påminner lite om striden vid den frusna sjön i slutet av säsong 7. Tormund, The Hound och Jon var alla en hårsmån ifrån att bli zombiefierade, men klarade sig i sista sekund. Den känslan fick jag även i detta avsnitt, då flera karaktärer klarade sig undan alldeles för lätt i sista stund. Lägg då till att Night King har all tid i världen på sig att ha ihjäl Bran, men likt en dålig Bond-skurk väntar han för länge och möter sitt öde. Ibland är det de små sakerna som gör det.
 
Visst, Armén är otroligt försvagad, men det verkar som att man reser sig och fortsätter som planerat. Mot Kings Landing. Jag hade önskat att vi hade fått åtminstone ett dödsfall, eller en twist, som skakade serien i grunden. Något som ändrade fortsättningen.

I slutändan var “Battle of Winterfell” ett mycket underhållande avsnitt med vackra scener och mycket spänning, men som saknade den känslosamma tyngden jag verkligen hade sett fram emot. Jag hoppas verkligen att manusförfattarna har vågat skaka till serien mer i de sista tre avsnitten, och att något dyker upp som ändrar kursen totalt.  
 
 
I nästa avsnitt verkar det som att planen fortsätter precis som man hade tänkt. Efter att ha tagit ut hotet i norr är det hotet i söder man vänder sig mot. Hur ska man kunna rusta upp sina skadade trupper mot Cerseis fräscha, nyköpta, gyllene armé?
 
Är ni nöjda med avsnittet? Följ resan på HBO Nordic.
| 29 april 2019 19:00 |