Film

Skribent

Daniel Berglund

18 februari 2024 | 12:00

Det stora animationsåret - 15 animerade filmer som släpps 2024

Bland det bästa i filmvärlden är enligt mig animation i alla dess former. Att bygga upp en skildring från ingenting är ett imponerande hantverk och kan spränga gränserna för vad film som medium kan åstadkomma. 2024 ser ut att bli ett av de bästa åren för animation på länge! Här följer 15 filmer som du måste ha koll på i år!
Jag älskar verkligen animation. Jag har sett alla Disney-, Ghibli-, Dreamworks-, Blue Sky-, Illumination-filmer och såklart många fler. Därför är animerade filmer bland det jag håller mest utkik för när ett nytt år nalkas. Några av mina personliga favoritår för animation är 1989, 2001, 2009, 2010, och även de senaste har varit rätt bra. Det finns en möjlighet att detta året läggs till i listan - med många filmer som jag - och många med mig - är otroligt taggade på. 
 
Något som även är av vikt att belysa är att jag i listan valde att förbise vissa filmer, huvudsakligen “Dumma mig 4”, “Fixed”, och “The Garfield Movie”. Detta mest eftersom jag inte direkt tycker om den sortens filmer som känns billiga och endast skapades för att bringa in pengar och består till stor del av okreativa fåniga skämt utan djupare mening (några i listan är dock ändå på gränsen, haha).
 
Men jag vill ändå nämna dem kort, samt att jag inte heller listar live-action animation såsom “Paddington in Peru” eller “Sonic The Hedgehog 3”. Vill ni se en grym animerad film från förr så går “Laputa - Slottet i Himlen” (1986) som klassiker på bio den 20:e februari. Med det sagt; här kommer filmerna!
 

Orion and the Dark (2 februari)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Här börjar jag med att fuska lite och nämner en film som precis släpptes (2 februari). Charlie Kaufman (“Being John Malkovich", “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “Anomalisa”) samarbetade med Netflix och Dreamworks för att släppa denna film som redan fått bra kritik. Läs MovieZines recension här. Orion är en blyg skolelev som tvingas att möta den fysiska manifestationen av sin största rädsla - mörkret.
 

Robot Dreams (8 mars)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
När Oscarsnomineringarna avslöjades reagerade många på att de inte kände igen en av filmerna i animations-kategorin. Det var inte så konstigt, med tanke på att den i Sverige släpps på bio först den 8 Mars (3 dagar före galan!). Jag kommer utan tvekan att sitta i en biosalong på premiären. Regissören Pablo Berger verkar ha gjort en mysig film som tar plats i 80-talets New York där en robot och en hund bygger en fin vänskap. Kul!
 

Kung Fu Panda 4 (22 mars)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Ännu en uppföljare till den klassiska serien “Kung Fu Panda”. Själv tycker jag att de ibland får in lite djupare teman, något jag uppskattar och hoppas att de får med även i denna. Po beger sig i fjärde filmen till storstaden där den nya antagonisten “Kameleonten” tar formen av de fiender vi sett tidigare i serien. Tycker du om de andra tre filmerna så lär du nog inte bli besviken av denna. 
 

The Day the Earth Blew Up: A Looney Tunes Movie (2:a kvartalet)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
De älskade karaktärerna Pelle Pigg och Daffy Anka tvingas i den nya Looney Tunes-filmen försvara jorden som blir attackerad av utomjordingar. Vi kommer säkerligen att se den klassiska komedi-stilen som utmärker den tecknade serien, och vi kan förvänta oss ett flertal skratt. Det är faktiskt den första fullt animerade långfilmen i serien som får en biopremiär. 
 

Insidan ut 2 (14 juni)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Pixar introducerar fler känslor för oss med “Insidan ut 2”, uppföljaren till filmen från 2015 (helt sjukt vad tiden går fort!), däribland ängslan och avundsjuka. Det är Kelsey Mann som styr känslorna och gör därmed sin regidebut, även om han arbetat mycket med animation tidigare, och även skapat kortfilmer. Huvudpersonen Riley har vuxit upp och är numera en tonåring. Själv älskar jag originalet, och denna film kommer säkert att ses av många.
 

Transformers One (13 september)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Detta är den 8:e filmen i “Transformers Cinematic Universe”, som dock gör något nytt och släpper en animerad film - vilket jag verkligen uppskattar! Jag minns fortfarande när jag satt framför tjockteven och såg de gamla animerade serierna. “Transformers One” utspelar sig på Cybertron och belyser början av konflikten mellan Autobots och Decepticons. Detta med en fullspäckad rollista som inkluderar Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Keegan-Michael Key, samt Laurence Fishburne.
 

The Wild Robot (25 oktober)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Det är dags för Dreamwork att släppa en ny film - dessutom regisserad av Chris Sanders (“Draktränaren”, “Lilo & Stitch”). Baserad på barnboken med samma namn, utspelar sig berättelsen på en öde ö, där roboten “ROZZUM 7134” - förkortat “Roz” - lidit skeppsbrott. Han måste lära sig att hantera sin nya omgivning och skapar således även vänskaper med dess rika djurliv. 
 

The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (13 december)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Du har säkert hört talas om detta stora projekt om du, likt mig, är en Tolkien-nörd. Förmodligen även om du inte är det. Regi står Kenji Kamiyama för, som länge har hållit på med animation och dessutom hjälpt till med klassiker såsom “Akira” (1988) och “Kikis Expressbud” (1989).
 
Denna film är baserad på en berättelse i bilagorna till “Sagan om Ringen”, och tar plats 261 år före första boken (och filmen). Helm Hammerhand (Brian Cox), en legendarisk kung av Rohan, är protagonisten. Vi följer hans försvarande av riket mot folkslaget Dunlendings. Folkkära Éowyn kommer också att synas och röstskådespelas av självaste Miranda Otto - som skildrade rollen i Peter Jacksons filmer. Tagga!!!
 

Mufasa: The Lion King (20 december)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Du minns säkert “Lejonkungen” från 2019 - Jon Favreaus remake av klassikern från 1994. Oavsett dina åsikter om den filmen så kommer det en ny 2024 (dock står Barry Jenkins för regi). Mer specifikt en föregångare vars centrala intrig lyfter Mufasas uppväxt och hur han kom till att bli kung i landet. Största delen av skådespelarna kommer tillbaka, och även om jag personligen inte tyckte särskilt mycket om remaken så blev det den 9:e mest inkomstbringande filmen någonsin. En till film var helt enkelt en tidsfråga.
 

Ultraman: Rising (sent 2024)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Denna animerade superhjältefilm baseras på en otroligt populär media franchise som du kanske inte hört talas om - Ultraman. Karaktären var den tredje största i världen ett tag, mest på grund av framgången i Japan. Den nya animerade serien följer Ken Sato, en basebollspelare som i hemlighet är superhjälten Ultraman. Animationsstilen vi sett i Netflix officiella teaser verkar sjukt cool och jag ser fram emot att se filmen. 
 

The Witcher: Sirens of the Deep (sent 2024)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Netflix kommer med en ny animerad film baserad på fjärde Witcher-berättelsen i novellen “Ödets svärd”. Själv älskar jag Witcher 3-spelet, så det glädjer mig att meddela att Doug Cockle, som röstskådespelar i spelen, även gör det i denna film. Animationen påminner mig om den framgångsrika “The Legend of Vox Machina” från Prime (Några Critters som läser?). Geralt försöker lösa en konflikt mellan havsmänniskor och en kustby. 
 

Kimi no Iro (obestämt datum)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
“Jag kan se människors hjärtan i ‘färg’”. Så låter den synopsis som representerar “Kimi no Iro” - en film som är bland de mest hypade i Japan. Totsuko är en tjej som kan se känslor i människor - dock inte riktigt på samma sätt som i “Insidan Ut”. I stället ser hon färger runt och i de hon träffar, och genom detta bildar hon ett band med en annan tjej och en kille som älskar musik. 
 

The Magnificent Life of Marcel Pagnol (obestämt datum)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Denna filmen går lite över radarn för oss i Sverige verkar det som - och förtjänar att uppmärksammas även här! Sylvain Chomet, som gjort bland annat grymma “Trion från Belleville” (2003) och har 4 Oscars-nomineringar bakom sig, är tillbaka med ännu en fruktansvärt vacker film. Den handlar om Marcel Pagnol, som är en av historiens första filmskapare. Jag förutspår att denna film kommer att bli en av mina favoriter i år. Den blir utan tvekan Oscars-värdig. Bara kolla på bilden! Är det inte drömmigt?
 

Spellbound (obestämt datum)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Den kommande filmen från Skydance Animation är en musikalfilm där Alan Menken (!) gör musiken, och legendaren André De Shields är med. Som den musikalnörd jag är så skrek jag till (lite för högt) när jag såg rollistan, som också inkluderar Rachel Zegler, Nicole Kidman, Javier Bardem, Nathan Lane, och dessutom Jordan Fisher. Filmen följer en prinsessa (Zegler) som måste bryta en trollformel som splittrar hennes kungadöme. Medioker intrig, men jag är taggad på musiken!
 

Namnlös “Wallace och Gromit”-film (obestämt datum)

 
Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600
 
Även om titeln ännu inte är bestämd, så är något klart. Detta kommer att bli visuellt enastående. Förra långfilmen - “Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse” (2005) vann “bästa animerade film” på Oscarsgalan, och besitter stark nostalgi för mig och många andra. Denna kommer att handla om en uppfinning som Wallace har skapat. Den börjar få ett eget liv och Gromit tvingas göra vad han kan för att rädda sin vän. 
 

Sammanfattning

 
Sammanfattningsvis finns det supermånga animerade filmer att se det kommande året! Det kan bli bland de starkaste åren på länge, om filmerna lever upp till de förväntningar som de har på sig. Personligen ser jag nog mest fram emot “The Magnificent Life of Marcel Pagnol”, men alla verkar fantastiska och framförallt är de väldigt olika - vilket alltid är trevligt att se! 
 
Vilken av dessa är du mest taggad på? Har vi missat någon? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!
| 18 februari 2024 12:00 |