Orion och mörkret 2024

Orion och mörkret poster

Synopsis

Den unga pojken Orion är rädd för höjder och husdjur, men framför allt hans största skräck: mörker. Han blir helt stel av mörker. Men mörkret ska visa honom att det enda man egentligen behöver vara rädd för är rädslan själv.
Ditt betyg
2.9 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mattias Blomberg

2 februari 2024 | 21:00

En komplext skriven familjefilm om rädsla

Rädsla är huvudtemat i Dreamworks animerade familjefilm "Orion och Mörkret" med premiär på Netflix. Stabilt grundat på ett manus signerat  Charlie Kaufman får vi följa en pojke och hans oväntade nya vänner på ett fantasifullt äventyr.
Mängder är de barn i världen som är rädda för mörkret. Den 11-årige pojken Orion är ett av dem. Han är rädd för allt, men framför allt de fasor som han tänker sig lurar i mörkret i hans pojkrum på natten ger honom mardrömmar. Det i sin tur förstör ständigt hans föräldrars dyrbara sömn. En natt får det han fruktar liv och har bestämt sig för att visa honom att han inte behöver vara rädd. Det blir början på en äventyrlig resa in i det okända som givetvis, eftersom det här är en familjefilm, kommer med en stor portion livsvisdom.
 
När det kommer till animerade produktioner från Dreamworks så har de mycket att leva upp till med tanke på att det bolaget gett oss inom filmtypen tidlösa klassiker som "Shrek" och den oemotståndliga "Draktränaren". I alla fall jag kräver alltid intelligent innehåll och lika snygga bilder som livfullt humör från dem. De kraven lever den här filmen upp till.
 
Manusets komplexa upplägg förvånar inte med tanke på att den som anlitats för att överföra Emma Yarletts bok med samma titel till film är geniet Charlie Kaufman ("Eternal Sunshine of the Spotless Mind"). Vi kastas fram och tillbaka mellan verklighet och fiktion med drömmar som viktigt inslag, men det blir aldrig rörigt. Berättelsen utvecklas på ett fascinerande sätt framför våra ögon medan karaktärerna kommenterar skapandet av den.
 
Här finns många budskap kring livets kontraster och de hinder som vi sätter upp mellan oss och att leva fullt ut. Allt når fram tydligt och varenda nyans träffar rätt. Det målas från hela känslopaletten utan att skärpan i tankegångarna tappas. Det som verkar förutsägbart visar sig gång på gång inte vara det när fantasin skruvar till det. Vi är med andra ord i välbekant Kaufmanland även om det här givetvis inte med tanke på genren är lika galet som när han själv skrivit storyn.
 
Temat är inte helt olikt det i "Monsters, Inc." när det som från början var otäckt blir figurer med charmig personlighet. Mörkret blir ett väsen som plågas av hur missförstådd han är och avundas den uppskattning som hans ärkefiende Ljuset får. Sömn, Sömnlöshet, Tystnad, Oförklarliga ljud och Söta drömmar blir färgstarka karaktärer. Detta för tankarna till "Insidan ut" där abstrakta känslor förkroppsligades på samma sätt som nattens väsen här tar form. Samtidigt känns det originellt och mer konstnärligt mångfacetterat än nämnda filmer från konkurrenten Disney.
 
Precis som väntat så finns det en härlig skaparglädje här som är lätt att tycka om. Det är underhållande varenda sekund trots att grunden är byggd på en vilja att väcka seriösa funderingar hos publiken. Animationen är snygg och blandar olika stilar längs vägen. I en dramatisk sekvens matas det på med alla visuella stilar samtidigt med intressant resultat. Regissören Sean Charmatz har förvaltat manusets potential på ett kompetent sätt. Röstinsatserna är mitt i prick i tonen.
 
"Orion och Mörkret" är en familjefilm i ordets verkliga betydelse eftersom alla i familjen oavsett ålder kan få ut något av den. Den är rolig och fartfylld nog för att barnen ska uppskatta den och smart nog för att de vuxna ska få den hjärngymnastik som de vill ha. Stäng av alla förväntningar på vad som ska hända och bara njut.
| 2 februari 2024 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Orion och mörkret
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu