Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 september 2019 | 09:00

”Det”-regissören gästade galapremiären i Stockholm

MovieZine fick en exklusiv pratstund med Sverigeaktuella Andy Muschietti och producenten Barbara Muschietti.
Han har regisserat och hon har producerat tidernas mest framgångsrika skräckfilm. Nu är uppföljaren här, och i torsdags gästade argentinska filmskaparna Andy och Barbara Muschietti den svenska galapremiären av ”Det: Kapitel 2”, ihop med sin Pennywise - Bill Skarsgård. Det visade sig att Bill har lärt Andy en del svenska fraser, och att både han och hans syster Barbara är väldigt förtjusta i Sverige.

- Vi kommer snart tillbaka hit för vår semester. Det är underbart här, och folket är så vänliga, berättar en glad Barbara Muschietti för MovieZine.

Regissören Andy Muschietti har just spexat med Bill Skarsgård på röda mattan innan han ansluter sig till oss för att prata om de enorma förväntningarna på uppföljaren om den läbbiga clownen.

Första ”Det” blev en enorm biosuccé. Kände ni pressen inför uppföljaren?

Andy: Tvärtom faktiskt, det kändes spännande när jag såg publikens gensvar på den första. Det fyllde mig med stor entusiasm. Jag märkte att filmen betydde mycket för många människor. Vissa ungar såg den hundra gånger. Jag minns själv hur det kändes att vara barn och se om filmerna jag gillade. Så det stimulerade mig.
 

Barbara och Andy Muschietti på biograf Rigoletto i Stockholm med Bill Skarsgård.
 
"Det: Kapitel 2" har fått kritik för att vara för lång, kommentar på det?

Barbara: Det är rätt längd för den här filmen. Boken är 1200 sidor lång. Den första filmen var ungefär 300 sidor, vi hade mycket att täcka. Men man känner inte av längden. Takten är obarmhärtig, det är det viktiga.

Vi måste prata om Bill. Vad gjorde honom rätt för rollen som Pennywise?

Barbara: Han är en av de bästa skådespelarna vi jobbat med. Han utvecklade den här karaktären tillsammans med Andy. Ingen känner Pennywise bättre än Bill Skarsgård.

Andy: Han förbluffade mig totalt på provfilmningen. Han bockade av alla boxar - någon som såg lite barnslig ut men samtidigt var väldigt pervers. Det var den looken jag var ute efter. Han har sina kanintänder, och stora ögon som kan vara antingen gulliga eller väldigt fel. Han gör en fantastisk grej med ena ögat. Det var det första jag la märke till. Vi filmade honom både utan makeup och med, och han blev bara bättre för varje gång. Han utforskade saker jag inte ens hade tänkt på. En otrolig begåvning.

Finns det andra Stephen King-böcker som skulle kunna vara ert nästa drömprojekt?

Andy: Jag hade velat göra ”Jurtjyrkogården” men den båten har seglat nu. Hans böcker är så fantastiska. Vi har jobbat på ”The Jaunt” i några år nu, det är en novell som jag älskar. Vi får se vad som händer. King förstår sig på människor och deras psykologi. Han vet hur man underhåller läsarna och får en emotionell koppling till dem. Allt handlar om karaktärerna, innan skräcken slår till.
 
 
Stämmer det att ”The Flash” blir er nästa film? Vad kan du säga om din vision för DC-hjälten?

- Jag kan tyvärr inte säga något. Vi har just börjat prata om det, och jag vet vad som har skrivits där ute, men inget är bekräftat.

På tal om rykten, är en ”Det: Kapitel 3” möjlig?

- Nej. Det här är slutet för The Losers vs Pennywise-historien. Men det finns oerhört mycket mytologi, King har byggt upp något enormt och djupt som går många år tillbaka i tiden. Det finns mycket bakgrund om man vill veta var Pennywise är ifrån och varför han kommer tillbaka var 27:e år. Han har funnits bland människor i hundratals år, och han kom till jorden för en miljon år sedan. Så det finns mycket spännande material.

Så kanske en prequel? Skulle du vilja göra den?

- Kanske det! Hur säger man ”kanske” på svenska?
 
 
”Det: Kapitel 2” går nu på bio.
| 7 september 2019 09:00 |