Serie

Skribent

Hampus Haglund

23 januari 2016 | 09:00

Det konstiga är att ”Legends of Tomorrow” verkligen funkar

I veckan hade efterlängtade ”DC’s Legends of Tomorrow” premiär på The CW i USA. Vi har smygtittat på pilotavsnittet.
DC:s tv-universum växer så det knakar. Här är serien som som ska ge sekundära karaktärer från ”Arrow” och ”The Flash” chansen att skina. Lyckas det? Ja, konstigt nog.

Jag var enormt nyfiken inför piloten av ”Legends of Tomorrow”. Det kunde bli vad som helst. Idén med att skapa ett superhjälteteam av sidokaraktärerna från tidigare DC-serierna är udda nog, släng in en britt med en tidsmaskin och det känns helt crazy. Men det konstigaste av allt är att det faktiskt är riktigt bra.

Piloten av ”Legends of Tomorrow” lyckas mirakulöst nog vara ett stabilt, underhållande tv-avsnitt. Inget lätt jobb med tanke på att mycket måste hinnas med. På 44 minuter lyckas serien introducera tidsresenären Rip Hunter, alla våra hjältar/skurkar, Vandall Savage, Chronos och mycket mer. 

Trots att allt detta måste förklaras för tittarna (vilket jag kommer in på mer i spoiler-delen) blir avsnittet sällan tråkigt. Redan i första avsnittet vävs det oundvikliga förklarandet in i en rolig story vilket bådar gott inför framtiden. Hunter reser från London år 2166 till 2016 för att samla sitt team. Efter det bär det av till 70-talet för att påbörja jakten på Savage, en jakt som kommer bli intressant med tanke på att våra framtida legender också själva är jagade. Avsnittet innehåller hjärta, action och en del väl fungerande tidsresenärs-humor.

Smidd i samma form som tidigare superhjälteserier på The CW tar ”Legends of Tomorrow” inte sig själv på för stort allvar. Tvärtom omfamnar den sin inneboende fånighet i en värld där allt förhöjt och cheesy på ett härligt sätt precis som i tidigare serier. Gillar du ”Arrow” och ”The Flash” är jag säker på att du kommer fastna för ”Legends of Tomorrow”. Dessutom kan du vänta dig en del crossover-avsnitt. Det är något manusförfattarna varit duktiga på hittils och den här serien kommer inte bli ett undantag.

I universum-byggandet ligger tyvärr också seriens stora svaghet. Du måste se antingen ”The Flash” eller ”Arrow”, helst båda, för att kunna uppskatta det här till fullo. Serien spiller nämligen ingen tid på att försöka vinna över nya tittare genom att stå helt på egna ben. Du blir direkt inkastad i handlingarna och redan tidigt i piloten är vårt team samlat... mer eller mindre. ”Legends of Tomorrow” är väldigt mycket en gåva till alla oss som gillar tidigare DC-serier på The CW. En väldigt underhållande gåva! Jag ser väldigt mycket fram till nästa avsnitt.

Det var mina generella tankar om piloten. Nu kommer en kort spoiler-del, se avsnittet innan du läser det!

*SPOILERVARNING* Fortsätt inte om du inte sett ”Legends of Tomorrow” Pilot: Pt. 1

Jag vill framförallt ta upp en sak: Om hela världen står på spel, Vandall Savage måste stoppas till varje pris, varför väljer Rip Hunter B-laget? Att serien lyckas besvara detta på ett tillfredställande sätt redan i piloten är det ABSOLUT bästa med avsnittet. Hunter väljer alltså sitt team utifrån vilka som haft minsta påverkan på tidslinjen. Därför blir det omöjligt att välja de riktigt tunga pjäserna som The Flash eller Arrow. Ett jäkligt intelligent sätt att förklara seriens stora fråga. En förklaring som dessutom gav oss ett par riktigt emotionella scener. 

Jag tänker i övrigt inte gå in i detalj på allt jag gillade och ogillade med piloten men här är några saker jag verkligen gillade:

Att Gideon fick göra comeback. Arthur Darvill som Rip Hunter, charmig jäkla britt. Chronos. Snarts Boba Fett-kommentar. Stein och Palmers jargong. Musiken. Utseendet på serien, någorlunda påkostat. Det mesta helt enkelt!

Vad tyckte du om premiären av ”Legends of Tomorrow”? Kommer du följa serien? Diskutera allt om avsnittet i kommentarsfältet!
| 23 januari 2016 09:00 |