Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 juli 2023 | 13:30

Det här "South Park"-avsnittet skapades helt av AI. Kan du se skillnaden?

Är det här framtiden för animerade serier... och underhållning i stort?
2023 är året då generativ AI slog igenom på allvar. Det handlar inte längre bara om ChatGPT som kan skriva artiklar och recensioner (om än med tveksamt resultat). Nu finns det exempelvis ett AI-verktyg som programmerats för att skapa hela avsnitt av "South Park".
 
Fable Studio heter bolaget som utvecklat The Simulation, ett verktyg som kan användas för spel, virtual reality eller animerade filmer.
 
För sitt testprojekt har de lånat karaktärer ur "South Park" för att visa vad The Simulation går för. Programmet har matats in med hundratals karaktärer och miljöer, lärt sig de olika rollfigurernas drag, och kan självmant trycka ut avsnitt som ser ut och låter precis som originalserien.
 
Användaren kan låta en animerad Tom Cruise, Meryl Streep eller Elon Musk göra huvudrollen - eller varför inte sätta sig själv mitt i handlingen.
 
Häftigt? Läskigt? Se den här videon och bedöm själv.
 
 
Visst verkar The Simulation ha lite av ett sinne för humor. AI:ns egna avsnitt handlar ironiskt nog om hur deepfake kan användas för att göra skådespelare överflödiga. Storyn kommer rätt i tiden och tar upp högaktuella teman som skådespelarstrejken i Hollywood, giriga streamingtjänster - och rädslan för AI. Givetvis med originalseriens välkända, inte alltid så rumsrena humor.
 
Och visst väcker det här en rad både fascinerande och skrämmande moraliska frågor. Om vi kan trycka ut tusen avsnitt av "South Park" när vi känner för det - eller återuppliva en nedlagd favoritserie med några knapptryckningar - är det fortfarande samma sak som att se på äkta vara?
 
Vad "South Park"-skaparna Trey Parker och Matt Stone tycker om saken vet vi inte ännu. Det är lätt att se hur lätt AI kan användas för att förenkla deras arbete, men i slutändan får man hoppas att kreativa (mänskliga) hjärnor fortfarande är inblandade för att sätta sin prägel och ton på det innehåll vi konsumerar framöver.
 
En sak är säker. AI är här för att stanna. Förhoppningsvis ser vi bara början på ett nytt verktyg som kan hjälpa animationsbranschen och filmindustrin i stort - men vi får inte låta den ersätta den.
| 29 juli 2023 13:30 |