Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

4 februari 2016 | 16:00

Det första avsnittet av "Game of Thrones" sög

Enligt Dan Weiss och David Benioff var det första pilotavsnittet åt HBO så pinsamt dåligt att det mesta behövdes spelas in på nytt!
Det är sällan som pilotavsnitt blir ihågkomna som ett av de bästa i serien: så länge de lyckas sälja serien väl nog för att få göra en full säsong är producenterna glada och många streaming-tittare hoppar senare över piloten eftersom de redan vet att de är intresserade av serien. Men kommer ni ihåg den där piloten till någon fantasy-serie som blev en omedelbar klassiker – vad heter den nu igen – ”Game of Thrones”?

Saken är den att avsnittet var långt ifrån bra till en början och stora delar behövde spelas in på nytt för att rädda piloten. Producenterna Dan Weiss och David Benioff är stora fans av bokserien, men när de höll en liten, privat förhandsvisning för vänner och bekanta för att få feedback, kunde inte ens kompisarna med att säga något gott om avsnittet. Dan Weiss minns fortfarande hur jobbigt det var att ta emot kritiken.

- Att iaktta dem medan de tittade på den ursprungliga piloten var en av de mest plågsamma stunderna i mitt liv, säger Dan Weiss i en Scriptnotes podcast. Det var förmodligen lika smärtsamt som att ha en blindtarmsinflammation, eller nåt. Det första Craig [Mazin] sa när avsnittet var över var ”Ni två har ett stort problem”.

Och kollegan David Benioff minns hur väl kommentaren etsade sig fast.

- Jag minns att jag tog anteckningar och att jag skrev ner ”STORT PROBLEM” i versaler och med flera understrykningar och allt jag såg från och med den kvällen var ”STORT PROBLEM”.

De hade då spenderat fyra år av sina liv åt att skapa avsnittet och det kan inte ha varit lätt att höra. Vanligtvis är det en ren mardröm för en producent att behöva spela in scener på nytt då det innebär en stor extra utgift. En serie som ”Game of Thrones” är en av de dyraste TV-serier som finns att producera! Då kan man tänka sig hur pinsamt dåligt originalpiloten måste ha varit för att motivera en sådan stor omfilmning.

Men trots detta tog de till sig av kritiken och genom att byta ut skådespelarna för Daenerys Targaryen och Catelyn Stark och spela in mer än 90% av avsnittet på nytt med en ny regissör lyckades de vända det STORA PROBLEMET till att bli ett av HBO-seriens bästa avsnitt hittills. 

Om du har några filmskaparvänner som bjuder in till testvisning någon gång – kom ihåg att vara krass! Och tänk vad ännu värre det måste ha varit för den ursprungliga regissören...!

Nu laddar vi för säsong 6 den 24 april på HBO.
| 4 februari 2016 16:00 |