Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 juli 2009 | 15:02

"Det enda rationella" tävlar i Venedig

Nu är det klart att den svenska filmen "Det enda rationella" tävlar i Kritikerveckan under den prestigefyllda filmfestivalen i Venedig.

Festivalen räknas tillsammans med Cannes och Berlin till de viktigaste filmfestivalerna i världen. Det här är första gången svensk film kvalificerats sig i Kritikerveckan. Filmens regissör, Jörgen Bergmark, är debutant men har lång erfarenhet från bland annat teater, tv-produktioner och kortfilmer:

- Jag hade hoppats på just det här faktiskt, och nu blir det av! Jag är jublande glad och djupt hedrad både för min egen del men främst för vår films skull.

Manusförfattaren och samproducenten Jens Jonsson ("Ping-pongkingen") har redan en rad av det tyngsta internationella priser på hyllan; två från Cannes, Grand Jury Price från Sundance, och Silverbjörnen från Berlin.

- Ska bli spännande att se om italienarna delar min och Jörgens humor och jag måste ner 7-8 kilo om jag ska komma i min smoking för jag har inte råd att köpa en ny. Med det är väl kanske bra motivation över sommaren.

Filmen är ett tragikomiskt relationsdrama om äktenskap, vänskap och passion i en omöjlig kombination. I huvudrollerna ser vi Rolf Lassgård, Pernilla August, Claes Ljungmark och Stina Ekblad. "Det enda rationella" får Sverigepremiär den 25 september.

| 23 juli 2009 15:02 |