Film

Skribent

Annika Andersson

23 augusti 2020 | 18:00

Det bästa hos Disney Plus – en snabbguide inför lanseringen

Ingen kan väl ha missat gulliga Baby Yoda? Snart släpps Disney+ även i Sverige, och här är en snabbguide för den som vill plocka russinen ur kakan.
Disney+ har lyckats väl med att snabbt skapa ett fint utbud av bred familjeunderhållning. Det är kanske inte så konstigt eftersom Disney pumpat ut tecknade klassiker under nära 100 års tid, som nu kan ses via den nya streamingtjänsten. Utbudet inkluderar även senare tiders storfilmer som ”Avatar”, ”Frost 2” och ”Lejonkungen” samt ett flertal sevärda originalproduktioner varav några höjer sig över mängden.
 
I Sverige kan du just nu förhandsboka Disney+ för 49 kr i månaden. Vid release 15 september erbjuds över 1000 filmer och serier, producerade av Disney, Pixar, Marvel, Lucasfilm och National Geographic. Originalproduktionerna och klassikerna listas under sina respektive varumärken, så vi har satt ihop en liten snabbguide till vart man kan hitta vad.
 
MovieZines testpilot Annika Andersson har fördjupat sig i amerikanska Disney+ och valt ut av godbitarna i det enorma utbudet (med reservation för att utbudet kan skilja sig lite länder emellan).
 
 

Disney-klassiker och favoriter från förr

 
Disneys älskade animerade klassiker som är så förknippade med svensk jul räcker och blir över för hela december. Här kan man hitta pärlor som "Fantasia" (1940), "Snövit och de sju dvärgarna" (1937), "Svärdet i stenen" (1963), "The Nightmare Before Christmas" (1993) och något nyare "Moana" från 2016.
 
Men Disney är så klart inte bara tecknat. Här finns flera härliga storfilmer strösslade med familjevänlig Disney-magi, från den svartvita "Miraklet på 34:e gatan" från 1947 till "The Greatest Showman" från 2017. Bland de populära titlarna kan man hitta en blandning av moderna klassiker och lättsam familjeunderhållning som banbrytande "Vem satte dit Roger Rabbit"(1988), "Pirates of the Caribbean"-filmerna med Johnny Depp, eller fantasifulla "Peter och Draken Elliott" (2016).
 
 

Originalfilmer för hela familjen

 
Av nyproduktionerna är kanske "Mulan" hetast just nu, den påkostade nyinspelningen som Disney valt att släppa på streamingplattformen till biopris - man måste alltså betala extra för att se den. Men utbudet inkluderar flera fina originalfilmer som ingår i prenumerationen, och som bara släppts eller finns på Disney+, vilket kanske är mest intressant för de biovana. Här är några filmer som varmt kan rekommenderas - och varför:
 
Large f6faad64c55b44b336b1a3bb5d56cbca screenshot 202020 07 10 20at 2015.11.03
 
”Togo” är den till den grad perfekta familjefilmen - en spännande hjältesaga om en gullig hund som räddar liv - att den nästan kan ses som Disneys varumärke personifierat. Berättelsen följer hundföraren Leonhard Seppala (Willem Dafoe) och slädhundarna med ledarhunden Togo i täten, under en strapatsrik färd i Alaskas undersköna men farliga vinterlandskap.
 
Large 7778298535653cb43ad77a4587e07790 screenshot 202020 07 10 20at 2015.31.57
 
”Lady and the Tramp” är Disneys live action-version av den älskade animerade klassikern från 1955. Även den filmen handlar som vi vet om gulliga hundar - ett vinnande koncept! En fin familjefilm att plocka fram till julmyset.
 
Large 4acb14b6e175c6a29ddd6292bd65abf7 screenshot 202020 07 10 20at 2017.06.16
 
”Dolphin Reef” är Disney Natures hyllade naturfilm om Echo, den nästan vuxna delfinen som måste lära sig klara sig själv, utan sin mammas hjälp, bland det marina djurlivet och de faror som hotar i oceanen. Dokumentären (om man nu kan kalla den så eftersom den fått ett barnvänligt narrativ med Natalie Portmans berättarröst) är en ljuvlig visuell resa bland revets alla invånare. 
 
Large 4acb14b6e175c6a29ddd6292bd65abf7 screenshot 202020 07 10 20at 2017.05.10
 
”Hamilton” är Lin-Manuel Mirandas musikalmästerverk om Förenta staternas medgrundare Alexander Hamilton. Inspelningen är från en av de sista föreställningarna med på Broadway, så skådespelarna är samspelta och väl förankrade i sina rollfigurer. Man kanske får vara beredd på att låta fantasin fylla i det som saknas av teaterupplevelse, men man kan definitivt finna njutning i den trallvänliga och medryckande hiphopmusiken vars korta, träffsäkra texter för handlingen framåt. Detta är enda chansen att se musikalen med originaluppsättningen så passa på!
 
Large 4acb14b6e175c6a29ddd6292bd65abf7 screenshot 202020 07 10 20at 2015.57.32
 

Pixars prisbelönta lång- och kortfilmer

 
Här finns så klart Pixars alla härligt animerade långfilmer som ”Toy Story” och ”Bilar” samt en stor mängd underbara kortfilmer som exempelvis ”Bao”, men det är skralt med originalmaterial i skrivandes stund… För de minsta har dock Pixar gjort serien ”Gaffe ställer en fråga” (”Forky asks a question”) om en skojig plastskedsgubbe som upptäcker världen omkring sig i korta små 6-minuterssegment. Man får lära sig vad pengar, husdjur och ost är bland mycket annat. Visuellt är serien snygg som allt producerat av Pixar.  
 
Resten av streamingpubliken får istället fokusera sig på Pixars existerande utbud av filmer, med imponerande titlar som exempelvis Oscarsbelönade "Råttatouille"(2007), "Modig" (2012), "Monsters University" (2013), underbara "Coco"(2017) och "Superhjältarna 2" från 2018. 
 
 

Marvels äventyr fortsätter i nya tv-serier

 
Marvel erbjuder för närvarande ännu skralare utbud än Pixar vad gäller just originalproducerade filmer och serier för Disney+, men flera lovande projekt för de superhjältetörstande är på väg.
 
Serierna ”The Falcon and the Winter Soldier” (fortsättningen på ”Avengers: Endgame”), ”WandaVision” (om Scarlet Witch och Vision), samt ”Loki” är några av de som ska komma ut under hösten eller tidigt nästa år. Tills dess finns hela Marvels klassiska utbud tillgängligt, med undantag för "Hulk" och "Spider-Man"-filmerna vars distributionsrättigheter ägs av andra studios.
 
Några godbitar som finns att se om kan vara ”Captain America: The First Avenger” (2011) och övriga "Avengers"-filmer, ”X-Men"-filmerna och den trefaldigt Oscarsbelönade "Black Panther".
 
 

Star Wars-galaxen breddas med "The Mandalorian"

 
Serien ”The Mandalorian” blev en omedelbar hit när Disney+ portionerade ut avsnitten veckovis på gammalt tv-manér. (Det ryktas om att även svenska publiken kommer få ett avsnitt i veckan, men det har vi inte fått bekräftat än.)
 
Berättelsen följer en ensam revolverman i galaxens utkanter, och tidsmässigt utspelar den sig efter Imperiets fall och innan The First Order uppstår. Men man behöver inte vara ett ”Star Wars”-fan eller ens särkilt kunnig för att njuta av den välgjorda, snygga och spännande serien. Och vem kan väl motstå den 50-åriga Baby Yoda?
 
Star Wars övriga välbekanta utbud inkluderar samtliga filmer i Skywalker-sagan, inklusive "Stjärnornas krig" (1977) som startade hela hajpen. 
 
 

Upptäck världen med National Geographic

 
Medan Disney Nature har gett ut ett flertal naturfilmer står National Geographic istället bakom ”Världen enligt Jeff Goldblum” - en serie där skådespelaren tar oss med på upptäckarfärd på stan för att visa oss olika subkulturer och sociala fenomen. Serien känns lagom trivsam och utbildande, lite som ”Antikrundan” fast utan antikviteterna eller prissättningen av familjeklenoder. I stället tar Jeff med oss till en gigantisk gymnastikskomässa, på grillturné, samt husvagnssemerster vilket ger lättsam familjeunderhållning.
 
Men Disney+ tillhandahåller att brett utbud av National Geographics-producerade filmer och serier. Här finns allt i från utbildande barnfilmer till historiska djupdykningar i antika mysterier och människor, djur och natur runt om i världen, som exempelvis:
 
"Lost Cities with Albert Lin" är en TV-serie i sex delar från 2019 där Lin tar med oss till mytomspunna historiska platser som El Dorado, Stonehenge och Petra.
 
"Diana: In Her Own Words" är dokumentären från 2017 där prinsessan Diana via inspelningar berättar om sitt liv.
 
"Jane Goodall: The Hope" släpptes simultant på National Geographic, Disney+ och Hulu för att fira Earth Day 2020. Dokumentären handlar om hennes liv som djurrättsaktivist och fortsätter kronologiskt där den tidigare dokumentärfilmen "Jane" slutar.
 

Är Disney+ något för dig?

 
Disney+ har flera nya originalserier och filmer på väg ut, och kommer med stor sannolikhet även förhandla till sig distributionsrättigheter framöver till de Disneyanknutna filmer som för närvarande har andra distributörer.

Disneys tydliga varumärke är både dess styrka och svaghet i streamingutbudet - man vet vad man får men när man är mätt på utbudet saknas variationen som övriga plattformar erbjuder. Antalet filmer och serier är dessutom betydligt färre i jämförelse, men visst finns det nog med underhållning att frossa i några månader framöver i alla fall.

I USA kan man idag se samtliga animerade filmer ur Walt Disney Signature Collection plus alla 30 säsongerna av “Simpsons”. 5,000 avsnitt från Disney Channel, 100 Disney Channel originalfilmer och 250 timmars innehåll från National Geographic ger en del att bita i, för att inte tala om nära nog hela Pixars katalog av filmer, Star Wars-filmer och Marvel Cinematic Universes imponerande utbud. Därför tycker jag nog att Disney+ som familjekanal toppar de övriga streamingplattformarna redan nu, särskilt under månaderna innan jul.
 
Beställ Disney Plus senast 14 september: Betala bara 49 kr/mån under det första året
 
Kommer du skaffa Disney+ när det lanseras 15 september? Kommentera nedan.
| 23 augusti 2020 18:00 |