Skribent

Rasmus Foltmar Elfton

10 december 2011 | 21:01

Det är filmbolagens fel att jag laddar ner

Varje dag, när jag kommer hem från skolan, sätter jag mig och laddar illegalt ner en film eller ett avsnitt ifrån en ny serie. Det är så det ser ut och det är så jag har gjort under en lång tid.

Jag älskar film. Det är mitt största intresse och jag låter inget komma mellan mig och filmen, inte ens folks arbeten och pengar. Men när jag laddar ner tänker jag på personerna som har gjort filmen, och att det är synd om dem för att de inte får pengarna som de förtjänar. Det är inte mitt fel, det är filmbolagens. 

Politikerna har inte uppmärksammat frågan och det en gång så lovande Piratpartiet är nu ett minne blott. Det är trist då det krävs fler vinklar att se ett problem och för att få en balanserad debatt. Därför är det filmbolagens ansvar att gå in och driva marknaden framåt i den IT-värld vi lever i. Det fungerar inte att vara konservativ när man vill tjäna pengar, man måste se möjligheter i allt. 

När vi filmälskare laddar ner, då måste filmbolagen visa oss alternativa vägar som gör att de kan tjäna pengar och vi lättillgängligt kan få tag på film, likt vad Spotify är för musikvärlden. När folket inte längre vill betala för en vara, måste säljaren göra den billigare. Detta går i det här fallet, om man istället för att distribuera filmer fysiskt, vänder sig mot internet där det är helt gratis att lansera sina filmer. Det gör att kostnaderna minskar och man kan sänka priset och få nöjdare kunder. 

Det finns alternativ idag, det gör det. Men inga erbjuder tillräckligt bra tjänster, och det är alltid tredjepartsutvecklare, det vill säga inte filmbolagen själva, som erbjuder dessa. Jag vill kunna gå in på en hemsida och ett knapptryck samt ett antal kronor senare se en film i bra kvalitet hemma i soffan. I USA finns det tjänster där man kan prenumerera på ett antal filmer i månaden, någonting som har fått enormt bra kritik från filmtittarna. Det behövs mer sådant och jag tror att det vinnande konceptet är att få folk att betala en summa per månad och låta tittaren få tusentals filmer i utbud. 

Spotify är svenskt och startades för att ändra sättet vi lyssnar på musik. Återigen var det alltså en tredjepartsutvecklare som tog det första steget, inte branschen själv. Det är för att den idag är konservativ och inte vill förstå att det är omöjligt att förändra hur illegal nerladdning totalt tagit över alla mediaindustrier, om de inte gör någonting åt det själva. Det är de som är konservativa, inte jag. Det är de som ska ändra på sig, inte jag. 

| 10 december 2011 21:01 |