Film

Skribent

Daniel Feldt

31 maj 2010 | 12:21

Dennis Hopper är död

I helgen fick en legend ur tiden, Dennis Hopper avled i sviterna av prostatacancer. Dennis Hopper blev 74 år gammal. Vänner och familj var samlade vid hans sida in i det sista.

Dennis Hopper började sin karriär, som varade i över 50 år, i diverse tv-serier under 50-talet och fick sin första filmroll jämte James Dean i "Ung Rebell" 1955. Hopper och Dean blev vänner under inspelningen och Hoppers roll som mobbare i "Ung Rebell" blev startskottet för en lång rad med skurkroller.

Jack Nicholson, Dennis Hopper och Hoppers fru under åtta dagar, Michelle Phillips, på fest efter Oscarsgalan där Hopper vann för bästa manus för "Easy Rider".

Hopper ingick i den så kallade "New Hollywood" som startade i slutet på 60-talet och pågick i ca två decennier. En era när filmindustrin gick på tomgång och ett utrymme för unga och vågade regissörer, producenter och skådespelare fick göra annorlunda projekt. Ett av dessa var filmen "Easy Rider" som Dennis Hopper regisserade och medverkade i. En film som gav honom en oscarstatyett för bästa manus.

Ett glatt "Easy Rider"-gäng deltar i Cannesfestivalen.

Han blev också belönad för sin roll i dramat "Hoosiers" från 1986. Utöver film så var han en erkänd konstnär med flera utställningar och duktig fotograf. Dennis Hopper efterlämnar fyra barn.

Vad kommer du minnas Dennis Hopper för? Skriv en kommentar!

Ps. Kolla in bildgalleriet som är uppdaterat med bilder från Hoppers karriär.

| 31 maj 2010 12:21 |