Film

Skribent

Patrik Linderholm

6 december 2010 | 14:40

Denna vecka på Cinemateket (v.49)

Denna vecka väljer Cinemateket att hylla såväl den franske mästaren Claude Chabrol som den svenska censurens död. Det blir även storbesök från USA då Cinemateket bjuder in till "Actors Studio". En fantastisk tecknad klassiker rundar dessutom av denna mångfacetterade vecka.

Det här är filmerna du absolut inte får missa denna vecka på Cinemateket!

Claude Chabrol, en av Frankrikes största filmregissörer, och en av de främsta aktörerna inom den franska nya vågen, avled som bekant tidigare i höstas, och Cinemateket tar nu och minns denne unika filmkreatör. På måndag visas hans första långfilm - "Vännerna" från 1958, som även räknas som startskottet på den franska nya vågen. I "Vännerna" låter han den lungsjuka huvudpersonen återvända till den stad som Chabrol själv var bosatt i under andra världskriget, för att konfronteras med en alkoholiserad barndomsvän.

Chabrols andra film, "Kusinerna" från 1959, visas på tisdag. Här är händelserna tvärtom från "Vännerna" då en juridikstuderande lantis drar till det dekadenta livet hans kusin lever i Paris. Samma skådespelare som i första filmen, som förövrigt var Chabrols privata vänner, återfinns här.

På tisdag visas också Chabrols fjärde film, "Väninnorna" från 1960, om en grupp butiksbiträden som säljer glödlampor på dagarna och lever livet på kvällarna. Det var även här som Chabrol fann sin musa och livskamrat i Stéphane Audran, som gör en av huvudrollerna. De två kom att bli ett filmiskt radarpar som gjorde ett dussintal filmer tillsammans, bl.a. "Slaktaren" från 1970, som visas på fredag. Ett udda, men vackert, kärleksdrama om en krigsveteran som sadlat om till slaktare och uppvaktar en lärarinna med biffar, samtidigt som en serie mord sker i byn. Eminent bit film och en av Chabrols mest uppskattade verk.

Som många säkert vet om så läggs Statens biografbyrå, myndigheten som sedan 1911 har klippt ner filmerna för våra svaga sinnen, vid årsskiftet ner. Detta firar (ja här finns minsann inget att sörja) Cinemateket med att visa några av de mest uppmärksammade verk som fått smaka på saxen här i Sverige. På tisdag visas den första filmen, som faktiskt är vår egen Mauritz Stillers "Vingarne" från 1916, en av de tidigaste filmerna med tydlig homosexuell tematik. Till visningen har man bjudit in filmprofessorn Richard Dryer, som sätter Stillers film i en samtida gay-kontext.

På lördag visas en av de allra mest udda, chockerande, sjuka och uppmärksammade filmerna i historien, filmen som var långt före sin tid och som fortfarande är totalförbjuden, nämligen Tod Brownings "Freaks" från 1932. För filmen, som skildrar en bunt "cirkusfreaks", plockade Browning in riktiga "Freaks", allt ifrån benlösa och helt lemlösa till en kvinna med s.k. fågelhövdad dvärgväxt och den klassiska skäggiga damen. En sannerligen bisarr film som var oerhört chockerande på sin tid, och säkerligen fortfarande idag. Men nu kan vi alltså beskåda den utan censur!

Censurens död i all ära, men den absoluta höjdpunkten denna vecka (och nog för hela månaden) är att Cinematekets "Actors Studio" gästas av ingen mindre än Elliott Gould, den fantastiska, och i viss mån underskattade, amerikanska skådespelaren som synts i allt från "MASH" till "Ocean's Eleven". På torsdag leder Johanna Koljonen ett samtal med Gould, och efter samtalet sker en visning av Ingmar Bergmans "Beröringen" från 1971, där Elliott Gould faktiskt gör huvudrollen tillsammans med Bibi Andersson och Max von Sydow i ett triangeldrama. "Beröringen" var Bergmans första engelskspråkiga film och fick blandat mottagande då det begav sig och har sedan dess förblivit ett av hans mindre kända verk. Men nu finns chansen att se en nyrestaurerad kopia av filmen, som då inleds av Gould själv. En chans man inte får missa!

Sist men inte minst har vi veckans film i Unga Cinemateket. Denna vecka är det en riktig tecknad klassiker, nämligen "Den långa flykten" från 1978. En grupp kaniner tvingas på flykt då människans vägbyggen hotar deras hem. Poetiskt, vackert, sorgligt, läskigt och underbart är några ord man kan beskriva detta animerade mästerverk med.

| 6 december 2010 14:40 |