Film

Skribent

Patrik Linderholm

22 november 2010 | 13:46

Denna vecka på Cinemateket (v.47)

Vi rullar in i den sista helveckan i november, vilket betyder slutet på serierna kring Michael Powell, Vilmos Zsigmond och Michael Nyman. Så passa på att se de sista visningarna kring dessa filmlegender. Dessutom fyller en annan legend, Gunnar Fischer, 100 år, vilket såklart uppmärksammas på Cinemateket.

Detta är filmerna du inte får missa denna vecka på Cinemateket!

Cinemateket öppnar upp veckan med ett av de allra största svenska filmverken, nämligen Ingmar Bergmans "Det sjunde inseglet". Så ta chansen och se denna oförglömliga klassiker,där Max von Sydows riddare återvänder hem från korstågen och får spela schack med Döden i den klassiska scenen. Filmen visas med anledning av att filmfotografen Gunnar Fischerfyller 100 år. Fischer jobbade ihop med Bergman på många av hans filmer och skapade enkla men vackra bilder som blivit vida beundrade över hela världen, bl.a. den improviserade dödsdansen på åsen i just "Det sjunde inseglet".

Gunnar Fischer har som sagt en gedigen meritlista bakom sig och är en av de störstafilmfotograferna i Sverige. Dock har han ofta hamnat i skymundan av Bergmans andrefotografkollaboratör Sven Nykvist. Men vill man veta mer om Fischer så kommerCinemateket att anordna ett samtal kring fotograflegenden på torsdag. Hans två söner, Peter och Jens, som båda också är filmfotografer, kommer tillsammans med filmprofessorn Leif Furhammar att delta i ett samtal lett av Mårten Blomkvist. De övriga filmerna som kommer att visas i samband med Fischers jubileum är Bergmans "Hamnstad" och "Smultronstället", samt "Pojken i trädet" av Arne Sucksdorff.

Eftersom vi nu går in i novembers sista vecka så betyder det att Michael Powell-serien börjarlida mot sitt slut. Den ena av de två sista filmerna i serien är "Svart narcissus", ett laddatdrama om en grupp nunnor i Himalaya, med Deborah Kerr i huvudrollen och Oscarbelönatfärgfoto av Jack Cardiff. Den andra är Powells otroligt innovativa metafilm "Peeping Tom -en smygtittare", om den seriemördande mannen som filmar sina offer. Som publik sätts vi ien kontroversiell voyeuristisk position genom det speciella åskådarperspektivet. En otroligtsnygg och innovativ film av Powell. Ta chansen och se den!

Michael Nyman-serien väljer också att fortsätta in i det sista, med några repriser av tidigarevisade filmer. Såväl kannibaldramat "Ravenous", det brittiska kostymdramat "Tecknarens kontrakt" och Gérard Depardieus otrohetsbravader i "Nathalie..." dyker alla upp igen. Så om ni velat se någon av dem men inte hunnit så har ni chansen nu.

Även Cinematekets serie kring filmfotografen Vilmos Zsigmond har en film kvar att visa. Iden snömoddiga antivästernfilmen "McCabe & Mrs Miller" får vi följa livet kring en bordelli en frusen gruvhåla. Warren Beatty och Julie Christie gör huvudrollerna i denna film av Robert Altman från 1971, den första av Zsigmonds stora sjuttiotalsrullar. Dessutom ljuvligtsoundtrack av Leonard Cohen. 

| 22 november 2010 13:46 |