Film

Skribent

Patrik Linderholm

15 november 2010 | 12:11

Denna vecka på Cinemateket (v.46)

Följ med till Oz's gula tegelstensvägar, Peter Greenaways 1600-tals England eller David Nivens bryderier i "Störst är kärleken". Missa heller inte chansen att se några av Buster Keatons allra tidigaste kortfilmer.

Det här är filmerna du inte får missa denna vecka på Cinemateket!

Cinematekets serie om den brittiska regissören Michael Powell fortsätter även denna vecka, och först ut är "Störst är kärleken", som även visades förra veckan. David Niven spelar en brittisk pilot som lyckas undkomma döden, men kastas mellan himlen i svartvitt foto och jordelivet i technicolor, i denna romantiska klassiker från 1946.

Den andra Powell-filmen denna vecka är "Hoffmans äventyr", men inte en odyssé med Philip Seymour, utan ännu en film med tema dans från duon Powell och Emeric Pressburger, som efter framgångarna med "De röda skorna" gjorde denna dansfantasi efter Offenbachs opera. Moira Shearer gör, liksom i "De röda skorna", återigen huvudrollen. Filmen visas såväl onsdag som lördag.

Även filmerna som visas i samband med kompositören Michael Nymans besök rullar fortfarande på. Den här veckan visas Peter Greenaways "Tecknarens kontrakt" från 1982, en subtil och finstämd historia som utspelas på engelskt 1600-tals gods, som även blev såväl Greenaways som Nymans publika genombrott.
Även "Nathalie..." av Anne Fontaine, som visas på fredag, ingår i Nyman-serien. Här anlitar en kvinna en prostituerad tjej för att ha sex med hennes otrogna man (spelad av Gérard Depardieu) och rapportera kring deras eskapader.

Veckans höjdpunkter är i min mening de kortfilmspaket med Buster Keaton som Cinemateket har slängt ihop. Filmerna är kortare verk på ca 20 minuter vardera, som Keaton gjorde innan han blev långfilmsregissör. På tisdag visas det första paketet som innehåller filmerna "Snurriga huset", "The Haunted House" och "Cops", och på söndag visas det andra paketet med filmerna "The Playhouse",

"Söndagsseglaren" och "Äktenskapspolskan". Spelningarna ackompanjeras dessutom inte bara av piano, utan även med saxofon och klarinett, ett kul attribut som säkerligen förhöjer upplevelsen.  

Så missa inte dessa visningar, det är ett fantastiskt tillfälle att få uppleva klassisk stumfilm i allmänhet och underbara Buster Keaton i synnerhet.

Veckans film i Unga Cinemateket är ingen mindre än klassikern "Trollkarlen från Oz" från 1939, där unga Dorothy genom en orkan förflyttas från den sepia-tonade landsbygden till den extrema Technicolor-världen Oz, med sina gula tegelstensvägar och onda, gröna häxor. Fantastisk saga, med otroliga miljöer och effekter för sin tid, och med många härliga musikalinslag, som många säkerligen uppskattar även idag. Ett mästerverk utan dess like.

| 15 november 2010 12:11 |