Film

Skribent

Patrik Linderholm

8 november 2010 | 09:50

Denna vecka på Cinemateket (v.45)

Njut av Michael Nymans musik, Vilmos Zsigmonds foto eller varför inte lite klassisk brittisk romantik med David Niven. Även klassiska verk av legender som Orson Welles och Ingmar Bergman finns att beskåda i denna vecka på Cinemateket. Se och njut!

"En djävulsk fälla", av och med Orson Welles, som även visades för några veckor sedan, tar och inviger veckan. För er som inte har sett den har jag bara en sak att säga: se den! Om inte för att det är en jävligt bra och snygg film, med fantastiskt foto och skådespelarprestationer, så se den för den otroligt snygga öppningssekvensen. Är man överhuvudtaget intresserad av film bör man ha sett den underbara tagningen.

Kompositören Michael Nyman besökte som bekant Filmhuset för två veckor sedan för att medverka i "Actors Studio", och i samband med hans besök visas några av de filmer han har skrivit musiken till. Denna vecka visas Peter Greenaways "Z00, liv skönhet död" (som också visades förra veckan), om två minst sagt speciella zoologistuderande enäggstvillingar, samt "Ravenous" av Antonia Bird, en smått humoristisk berättelse om kannibalism på en amerikansk utpost på 1800-talet. Guy Pearce, Robert Carlyle, David Arquette och Jeremy Davies syns i huvudrollerna.

På tal om "Actors Studio", denna månads samtal sker redan denna vecka. Gäst på torsdag är Pernilla August, som just nu regidebuterar med sin "Svinalängorna" som innehar det forna paret Rapace, Noomi och Ola, i huvudrollerna. Filmen visas lämpligt nog också efter samtalet, som som vanligt leds av Johanna Koljonen.

Veckans film i Michael Powell-serien är "Störst är kärleken" från 1946, med David Niven som, i rollen som brittisk pilot, kastas mellan livet på jorden i färg och det svartvita himmelriket. Underbar brittisk klassiker med stor dos romantik, och en av Martin Scorsese favoritfilmer, som innehåller den klockrena repliken; "Man är svältfödd på Technicolor där uppe".

Lite klassisk svensk film blir det också i veckan då Ingmar Bergmans "Tystnaden" visas på onsdag. Ingrid Thulin och Gunnel Lindblom spelar två systrar med laddad stämning som, tillsammans med en liten pojke, tar in på ett hotell i ett främmande land någonstans i Europa. Pojken flyr ifrån systrarnas pressade atmosfär ut i hotellkorridorerna bland åldringar och dvärgar. En tämligen speciell Bergman-film, som Kieslowski kallade "hans första kompromisslöst personliga och homogena film".

På fredagen visas även en av en annan svensk mästares, Vilgot Sjöman, lite mindre kända filmer - "En handfull kärlek" från 1974. Den svenska skådespelareliten dyker upp i denna sensuella och dramatiska sekelskifteshistoria, utspelad i Stockholm. Filmen ingår i Cinematekets serie "100 svenska filmer du måste se!", där även "Vi hemslavinnor" från 1942, som visas dagen efter, ingår.

Veckans guldkorn i "Unga Cinemateket" är Alan Parkers ("Mississippi brinner", "The Commitments") underbara barngangsterfilm "Bugsy Malone", med bl.a. en ung Jodie Foster i bärande roll. Med strålande musikalnummer och specialvapen som skjuter grädde blev denna debut av Parker en härlig drift med vuxenvärlden och en härlig klassiker som barn än idag kan njuta av.

Sist, men sannerligen inte minst (eller snarare kortast), visas på söndagen Michael Ciminos ("Deer Hunter") "Heaven's Gate", som ingår i serien kring filmfotografen Vilmos Zsigmond. Kris Kristofferson, Christopher Walken och John Hurt syns i huvudrollerna i denna legendariska västern som utspelar sig i 1870-talets Wyoming. Filmfotografen Hoyte van Hoytema valde att visa detta storverk när han besökte Cinemateket i våras. Men bered er på lite träsmak i rumpan, filmen är nämligen tre timmar och fyrtio minuter lång!

| 8 november 2010 09:50 |