Film

Skribent

Patrik Linderholm

25 oktober 2010 | 13:18

Denna vecka på Cinemateket (v.43)

En mycket blandad kompott på Cinemateket denna vecka. Njut av lite animerad dokumentär, förhandsvisning av Woody Allens nya eller varför inte lite hederlig Buster Keaton-komik. Dessutom bjuder Cinemateket in kompositören M ichael Nyman på ett samtal i ”Actors Studio”.

helgen var det ju tema Akira Kurosawa på Cinemateket, då några av hans allra finaste godbitar visades. Missade du det får du skylla dig själv, men chansen att se "Rashomon - demonernas port" finns fortfarande då den visas på måndag på biograf Victoria på söder (inte i Filmhuset alltså).

På tisdag sker en förhandsvisning av Woody Allens senaste film "Du kommer att möta en lång mörk främling", som på sätt och vis ingår i Cinematekets serie kring filmfotografen Vilmos Zsigmond, som då alltså står för fotot i filmen. Även Robert Altmans "Långt farväl", en filmatisering av Raymond Chandlers "The Long Goodbye" med en sjavig Elliot Gould som detektiven Philip Marlowe, visas på torsdag i samma serie.

En annan serie som pågår just nu på Cinemateket är den om Michael Powell, som jag skrev om för ett par veckor sen. Denna vecka visas hans "Det hände i Skottland" från 1945, som på pappret låter väldigt lik skräp-romcomen "Leap Year" från i år. En kvinna träffar sin far på en restaurang och berättar att hon ska gifta sig med en ekonomiskt stabil man i Skottland. På väg från Manchester tvingas hon, på grund av stormigt väder, stanna på ön Mull, där hon träffar den charmerande Torquil McNeil. De som sett "Leap Year" kan nog hålla med om att detta låter oroväckande likt. Hur som helst så lär Powells och parhästen Emeric Pressburges version vara mer behaglig att se på. Även Powells "Det började i Berlin", som jag skrev om förra veckan, visas igen på lördag.

De som läser veckans TV-tips inför helgen här på MovieZine fick för två veckor sen bekanta sig med den Oscarnominerade animerade dokumentären "Waltz with Bashir" av den israeliska krigsveteranen Ari Folman. Missade ni den då finns chansen att se den på stor duk då Cinemateket på onsdag visar den som en del i "Publikens val". Innan visas också Alain Resnais världsberömda och fantastiska dokumentär "Natt och dimma" från 1955 som förfilm. Bara det är värt ett besök.

På fredag är det dags för oktober månads "Actors Studio", denna gång med den hyllade kompositören Michael Nyman. Johanna Koljonen leder samtalet med Nyman, som gjort musik till filmer av bl.a. Jane Campion och Peter Greenaway. Några av dessa kommer förövrigt att visas i november. Före samtalet visas några av Nymans egna experimentfilmer, bl.a. hans egna remake av Dziga Vertovs "Mannen med filmkameran", där Nymans bilder visas parallellt med Vertovs original i split screen, allt ackompanjerat med Nymans musik.

Det var några veckor sen det skedde en visning av en Buster Keaton-film på Cinemateket, men nu är uppehållet över. På söndag visas "Hans son på galejan" från 1928, där Keaton spelar son till en flodbåtskapten och blir kär i dennes konkurrents dotter. Som vanligt innehåller den en del fantastiska stunts, här med en av hans mest berömda där en husgavel faller rakt över honom. Se den och imponeras!

| 25 oktober 2010 13:18 |