Serie

Skribent

Patrik Linderholm

18 oktober 2010 | 10:35

Denna vecka på Cinemateket (v.42)

Återigen dags för en vecka på Cinemateket, och denna vecka bjuds det på allt från galavisning av första avsnittet av ”Boardwalk Empire”, till japanska klassiker av mästaren Akira Kurosawa. Här är veckans Cinemateket-tips!

Veckan inleds på måndagen med "De röda skorna", som jag skrev om förra veckan, som ingår i Cinematekets stora Michael Powell-serie. Även "Tjuven i Bagdad", som också fanns med i förra veckans tips, finns chans att se igen på tisdag. Denna vecka visas också "Det började i Berlin", en av Powells och Emeric Pressburgers mest kända filmer, i samma serie. Filmen, som handlar om fyrtio års vänskap mellan en engelsk och en tysk officer, sägs ha gjort Churchill vansinnig då den hanterade detta mycket kontroversiella ämne mitt under andra världskriget (1943).

Det är inte särskilt ofta man har chans att se tv-serier på bio, men Cinemateket ger dig chansen på tisdag då de ställer till med stor galapremiär för den nya HBO-serien "Boardwalk Empire", som bekant är skapad av Terence Winter (författare och producent till "Sopranos") och Martin Scorsese, som också regisserat det första avsnittet (som är det som Cinemateket visar). Inte nog med att man får se avsnittet före alla andra (och på bio dessutom), visningen är också gratis och Cinemateket bjuder på bubbel innan visningen. Så finns det egentligen någon anledning att inte gå dit?

På onsdag sker också en annan förhandsvisning, då av filmen "Till det som är vackert" av Lisa Langseth, om en strulig tjej (spelad av en tokhyllad Alicia Vikander) i Göteborgsförort som av en slump förälskar sig i klassisk musik och väljer att starta ett helt nytt liv. Hon får jobb på Konserthuset där hon träffar den äldre, och gifta, mannen Adam (Samuel Fröler) som gör att hennes tillvaro blir allt mer komplicerad.

Helgen tillägnas en av historiens mest hyllade filmskapare - Akira Kurosawa, som skulle ha fyllt 100 år i år. Även om det bara är ett axplock av hans verk som visas så är det definitivt något att ta del utav. Dessutom är flera av visningarna helt gratis. Två av hans mest kända filmer, "Rashomon - demonernas port" och "De sju samurajerna", som visas på fredag, är förvisso inte gratis, men nog kan man hosta upp några kronor för att få se dessa på stor duk. De övriga filmerna som visas är "Idioten", "Scandal", "The Quiet Deal" och "Not Yet". 

Veckans Unga Cinemateket-film är den svenska klassikern "Hugo och Josefin", med bl.a. en underbar Beppe Wolgers, från 1967. Bitte Eskilsson, barn- och ungdomsansvarig på Svenska Filminstitutet, inleder visningen av denna nyrestaurerade version av filmen.

| 18 oktober 2010 10:35 |