Film

Skribent

Patrik Linderholm

11 oktober 2010 | 12:33

Denna vecka på Cinemateket (v.41)

Förra veckan kunde man avnjuta "Den sista färden" i Cinematekets serie om filmfotografen Vilmos Zsigmond. I samma serie bjuds det denna vecka på en riktig klassiker, nämligen Michael Ciminos femfaldigt Oscarsbelönade "The Deer Hunter".

Så gör er redo för intensiv rysk roulett, vacker amerikansk vildmark och enkel småstadsromantik då Zsigmond håller i kameran i Ciminos tre timmar långa epos. I rollistan återfinns utmärkta skådespelare som Robert De Niro, John Savage, Christopher Walken (som fick en Oscar för sin roll), John Cazale och Meryl Streep.

"The Deer Hunter" är förövrigt den filmen Zsigmond själv är mest stolt över. Han höll tidigare "McCabe & Mrs Miller", som kommer att visas nästa månad, som sin favorit. Zsigmond och Cimino kom förövrigt även att samarbeta på filmen "Heaven's Gate" som visas i november på Cinemateket.

Lite mer klassisk amerikansk film blir det på onsdag. Då visas nämligen "En djävulsk fälla", av och med Orson Welles. Charlton Heston spelar en mexikansk narkotikapolis som hamnar i bråk med Welles korrupta snut i en småstad vid mexikanska gränsen i denna utsökta film noir. Janet Leigh och även Zsa Zsa Gabor och Marlene Dietrich återfinns i rollistan. Russell Metty ("Spartacus") står för det fantastiska fotot, och vem kan glömma den långa kameraåkningen i filmens inledande scen? En sann filmklassiker minst sagt. Filmen visas förresten med återinsatta scener och restaurerat ljud, så som Welles från början ville ha det.

En annan riktig filmklassiker finns det chans att se på torsdag då en helkväll ägnas åt Michael Powells och Emeric Pressburgers berömda dansfilm "De röda skorna" från 1948. Filmen bygger på H.C. Andersens saga om en dansös som förälskar sig i ett par röda skor som aldrig slutar dansa. "De röda skorna" beskrivs av många som ett sant mästerverk, bl.a. av Martin Scorsese som sagt: "Min pappa tog mig med att se den, och jag satt som trollbunden. Mystiken, hysterin, de extrema närbilderna på Moira Shearers ögon när hon inser att skorna får henne att dansa mot döden, eller är det hon själv? Det var en chock."

I Cinematekets helkväll ingår först ett samtal med prima ballerina Anneli Alhanko, kritikern och författaren Leif Zern samt skribenten och regissören Stig Björkman kring detta mästerverk och efter det visas filmen i en nyrestaurerad version. Filmen visas även separat på måndagen veckan efter.

"De röda skorna" är dessutom startskottet på Cinematekets serie kring regissören Michael Powell, en av Scorseses och Francis Ford Coppolas favoriter. Även om han av många ses om en sann förnyare inom filmen så är det nog inte så många som känner till honom. Detta är därför ett utmärkt tillfälle att ta del av hans filmer. Förutom "De röda skorna" visas denna vecka även "Tjuven i Bagdad" från 1940, där Powell var en av tre regissörer. Filmen är en påkostad remake av en stumfilm med Douglas Fairbanks, och huvudrollen gjordes faktiskt av en av den tyska expressionismens gamla kvarlevor - Conrad Veidt (bl.a. filmklassikern "The Cabinet of Dr. Caligari"), som här gjorde en av sina sista filmer.

Avslutningsvis kan jag meddela att veckans film i satsningen Unga Cinemateket är ingen mindre än Hayao Miyazakis vida uppskattade mästerverk "Spirited Away" där 10-åriga Chihiro hamnar på en sorts skruvad Alice i underlandet-historia, allt skildrat på Miyazakis uppfinningsrika och hjärtfyllda sätt. "Spirited Away" är en av de mest hyllade japanska animefilmerna, och en av mina personliga favoriter. Och lyckligtvis visas den i originalversion med japanska röster och svensk text, här sker minsann ingen dubbning!

| 11 oktober 2010 12:33 |