Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 oktober 2010 | 13:30

Denna vecka på Cinemateket v.40

Då var det dags för en ny vecka på Cinemateket, och veckan inleds med inget mindre än John Boormans klassiker "Den sista färden" från 1972. Missa inte heller chansen att se Spielbergs "E.T." i 70mm!

De fyra stadsborna Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty och Ronny Cox ger sig ut för lite vildmarkssafari men hamnar istället i en helvetesfärd kantad av rednecks, sodomi och banjospelande inavelsungar. 70-talsklassiker utan dess like med stor dos civilisationskritik.

"Den sista färden" ingår förövrigt i Cinematekets fokus på fotografen Vilmos Zsigmond, som var med och vände upp och ned på det amerikanska filmskapandet på 70-talet. Denna vecka visas även Robert Altmans "Långt farväl" med en sjavig Elliot Gould som porträtterar detektiven Philip Marlowe i denna Raymond Chandler-filmatisering, där Zsigmond alltså står för det experimentella fotot. Övriga filmer som kommer att visas framöver i Zsigmond-satsningen är Altmans "McCabe & Mrs Miller", "The Deer Hunter" och "Heaven's Gate", båda av Michael Cimino, samt hans senaste film - Woody Allens "Du kommer att möta en lång mörk främling" som kommer att förhandsvisas senare i oktober.

På torsdagen blir det en helkväll med den legendariske filmkritikern Nils Petter Sundgren. Gunnar Bolin från Kulturredaktionen på P1 kommer att intervjua honom och därefter visas Nikita Michalkovs "Svarta ögon" med en storstilad Marcello Mastroianni i huvudrollen, som Sundgren själv har valt.

Den nyss utkomna "Honung" av den turkiske regissören Semih Kaplanoglu är den sista delen i en mycket uppskattad trilogi och Cinemateket passar nu på att visa de två tidigare filmerna. Den första delen, den trettiofalt prisbelönta "Egg", visas nu på lördag.

Två Buster Keaton-visningar kommer att ske denna vecka; på onsdag hans "Kanonfotografen", som även visades förra veckan, och på lördag "Busters millioner" om en blyg arvtagare som måste gifta sig inom tjugofyra timmar. Innehåller en av Keatons mest minnesvärda stunts där han jagas nerför en bergssluttning av 1500 rullande stenblock, allt skildrat i helbild!

Sist, men verkligen inte minst, så visas på söndag Steven Spielbergs 80-talsklassiker "E.T." i Cinematekets satsning Unga Cinemateket, i 70 mm-kopia dessutom! Oavsett om man har sett filmen eller inte bör man göra det rätta i att ta chansen och gå och se denna fantastiska film i detta unika format. Visningen är dessutom gratis för alla under femton år, så har ni några knoddar så ta med dem och låt dem uppleva lite klassisk filmmagi.

| 4 oktober 2010 13:30 |