Film

Skribent

Kim Nilsson

1 februari 2009 | 15:37

Den som väntar på nåt gott

Releasen har på grund av legala bråk hållits tillbaka i snart ett år. Men den som har haft ögonen på Zack Snyders filmatisering av serien Watchmen vet att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Filmen, som också med all säkerhet innebär det slutgilta genombrottet för svenskättade Malin Åkerman, handlar om superhjältar på superdekis och är både en drift med, och en hyllning, till allt vad serier heter.

Efter att ha legat i rättsliga processer har premiärdatumet skjutits fram fler gånger än Victoria Silvstedt bytt BH-storlek. Men den 6 mars är det äntligen dags för Zack Snyders "Watchmen" att nå biograferna och enligt förhandsrapporterna, som bestått i att man visat längre scener för speciellt utvalda journalister (däribland MovieZine), ska det ha varit värt väntan. 


– Vi själva tycker vi har gjort en skitbra film som är väldigt annorlunda från till exempel "X-Men" eller "Spider-man". Vi både driver med och hyllar allt vad seriehjältar är och har dessutom några av de snyggaste actionsekvenserna i historien. Vad kan gå fel? frågade sig Zack Snyder kaxigt inför "Watchmens" första premiärdatum förra året.

Svaret på det blev dock: väldigt jävla mycket. Men bakgrunden till själva filmhistorien först. "Watchmen" utspelar sig i en alternativ värld anno 1985 där superhjältar exsisterar och verkar precis som vanligt folk. Richard Nixon är fortfarande president och konflikten med den dåvarande Sovjetunionen är starkare än någonsin. Superhjälten Rorschach, alias Walter Kovacs, försöker att lösa ett mord på en annan superhjäte, The Comedian, men lyckas då upptäcka en plan där man planerar att mörda och förstöra vissa superhjältars rykte. Detta sätter igång ett krig mellan hjältar och hjältar och andra makter, inte helt olikt scenariot mutant mot mutant i "X-Men", men denna gång med en stor portion ironi och kolsvart humor.

Resten av handlingen har hållits så hemlig som möjligt, vilket i sig är en bedrift eftersom det dröjt så pass länge innan den slutligen fått sitt premiärdatum. I rollen som Rorschach ser vi Jackie Earle Haley som tydligen, precis om Elijah Wood, filmade en egen audition med fjorton kompisar, och till slut blev den som också fick rollen.

– Han har en förmåga att vara totalt inne i sin roll och eftersom Rorscahch faktiskt är en oerhört komplex karaktär behövde vi verkligen någon som kunde kasta sig raklång i rollen. Nu kanske det blev lite väl bra för Jackie blev nästan galen av att försöka förstå Rorschachs beteende, skrattar Zack Snyder.


Jackie Earle Haley själv kommenterar rollen så här:

– Detta är en hjälte som helt ändrade beteende efter att hjältar blev en del av vardagen. Han var först en snäll kille som sedan blev en mördare som ser världen i svart och vitt. Det var jättetufft att försöka förstå och porträttera hans moral i samband med hans sätt att tänka. Efter ett tag undrade jag faktiskt om vi människor i allmänhet alltid försöker göra dåliga ursäkter för vårt dåliga beteende.

Förutom Haley själv består rollistan i "Watchmen" av en del drös intressanta namn. Vad sägs om Patrick Wilson, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan, Carla Gugino och inte minst Malin Åkerman i rollen som Silk Spectre alias Laurie Juspeczyk.

– Det var jättespännande att bli erbjuden en roll som denna, inte minst eftersom detta på något sätt är en väldigt annorlunda typ av actionfilm. Här är tanken minst lika viktigt som actionsekvenserna, även om jag tror att det kommer att se ordentligt coolt ut på vita duken, säger Malin Åkerman.

Den långa vägen från seriebok till bioduk

"Watchmen" kom först ut som seriebok i tolv delar 1986 i en begränsad utgåva och var signerad Alan Moore, Dave Gibbons och John Higgins. Den gavs ut av DC Comics och blev snabbt både hyllad och älskad av seriefansen. Alan Moore, som var den som stod för själva berättandet, använde serien som en reflektion över hur det dåvarande politiska klimatet såg ut i världen och även som en chans att totalt omarbeta bilden av den klassiska superhjälten.


– Tanken var att historien egentligen skulle handla om hur man som pensionerad superhjälte kunde hitta tillbaka till det som gjorde en bra första gången. Att Watchmens händelseförlopp sedan blir att hjältarna måste återskapa sin forna gloria för att besegra av en sina egna, som försöker döda miljoner människor i en kärnvapenattack, gör att det blir både roligt och spännande, men också väldigt tänkvärt, har Moore själv kommenterat sin skapelse.

Succén i serieformat gjorde självklart att flera filmbolag blev intresserade av att överföra historien till vita duken. Dock hamnade Watchmen i ett så kallat ”development-hell” och blev en seg nöt som nästan inget filmbolag till slut valde att knäcka. Producenten Lawrence Gorden var först ut med ett försök som då gällde filmbolagen 20th century Fox och Warner Bros tillsammans med producenten Joel Silver. Tanken var då att filmen skulle regisseras av Terry Gilliam som sedan hoppade av eftersom han påstod att hela alstert var ”totalt jävla ofilmbart”.

– De ville ha en film på två och en halv timma, men hur skulle man göra den enorma historien rättvisa då? Det kändes inte bra och därför stack jag innan det började bränna i fingrarna, har Gilliam sagt.


När det gått så långt som in på 2000-talet hade ett manus av David Hayter blivit aktuellt, men då under Universal Studios och Paramount pictures. Regissören Darren Aronofsky ("Requiem for a Dream") och Paul Greengrass var då aktuella att filma projektet men drog sig ur efter att ha börjat bråka om budgeten. Efter alla dessa turer återkom filmen dock till Warner Bros. där Zack Snyder efter att ha gjort remaken av "Dawn of the dead", till slut fick förtroendet att regissera och filmen kom då även in i det första produktionsstadiet med ett manus som blev en bladning av två tidigare versioner.

– I David Hayters manus hade han gjort så att "Watchmen" utspelade sig i nutid, men vi kände direkt att den måste vara från den tid som den utspelade sig eftersom det politiska läget var så pass speciellt just då. Vi tycker nog att det blev ett kanonmanus till slut där man behöll det absolut bästa från flera manus, säger producenten Lawrence Gordon.

Superlarvigt blir supercoolt

Zack Snyder lät sig inte skrämmas av det överdrivet utdragna arbetet med att få i gång filmen utan gladde sig i stället att man hittat perfekta personer i olika yrkesroller för att kunna återskapa Watchmen så bra som möjligt.

– Vi lyckades få serietecknarna Adam Hughes och John Cassaday att överföra seriedesignen till filmen och det var helt fantastiskt kul. De är så duktiga och jag tycker de har gjort ett utmärkt jobb gällande att få vissa potentiellt superlarviga saker att se supercoola ut. Jag ville försöka ändra så lite som möjligt gällande hur de faktiskt såg ut, men det är klart, vissa ändringar ville jag göra. Till exempel Nite Owl, som spelas av Patrick Wilson, var tvungen att se betydligt mer läskig ut för att det skulle fungera på vita duken, menar Snyder.


Inspelningen var först planerad till sommaren 2007, men kom inte igång förrän till hösten samma år. Man spelade in i Vancouver, där man byggde en kopia av New York, medan scener som utspelades på Mars och Antarktis togs via en green screen.

– Det är alltid klurigt att spela så eftersom man bokstavligen inte har någonting omkring sig, men det var faktiskt rätt kul. Det är lite som när man var liten och låtsades att man var någon annanstans, säger Patrick Wilson.

Själva inspelningen förlöpte utan någon anmärkningsvärd händelse, men strax efter att filmen hamnat i klipprummet började det uppstå gruff från filmbolaget, Snyders första version var nämligen tre timmar lång.

– Jag har definitvt känt mig som en helig väktare av materialet och ville absolut att vi skulle ha med så mycket som möjligt för att historien fortfarande skulle vara trogen serien. Men filmbolagen tänker inte så, de tänker att längd är lika med kassasuccé så de vill ta bort saker som bilder på vissa ikoniska prylar, men där satte jag helt stopp! skrattar Snyder.

Filmens längd verkar nu landa någonstans på två och en halv timma, medan en Director’s cut kommer att vara tre timmar och tio minuter.

– Men vi kommer också ge ut en extended edition som nästan är fyra timmar lång, det är vår present till fansen, säger Snyder.

Nya bakslaget: rättighetsbråk med Fox

Med spellängd klar och promotion i gång kom dock nästa smäll. "Watchmen", som då var planerad till en premiär någon gång under 2008, hamnade i ett legalt bråk som nästan varade ett år och som ett tag fick både fansen och regissören själv att nästan börja tvivla på om det skulle någon filmrelease alls. Saken var den att 20th century fox, som till en början bestämt sig för att producera filmen tillsammans med Warner Bros, blivit rejält uppretade av att Warner till slut tog tillbaka projektet utan att inkludera sin före detta samarbetspartner och stämde bolaget för förlorad distributionsrätt. Efter flera omskrivna turer, som slutade i rättsal, gjorde Fox och Warner i januari i år en uppgörelse som både hävdar att de är nöjda med. Under det rättsliga bråket kunde "Watchmen" inte släppas på grund av den låg som underlag för en dom.



– Skönt att det äntligen är klart. För mig har det aldrig handlat om bolagen utan om filmen i sig. Jag förstår och ber om ursäkt till fansen som blivit lite oroliga, men nu är filmen definitvt på kartan igen och kommer att ha premiär den 6 mars i USA. Om det finns något positivt i allt detta är det kanske att vi haft tid att fixa finliret ännu bättre och kanske gjort en bättre film, säger Zack Snyder.

I Sverige får biobesökarna vänta en vecka till, här är premiären lagd till den 13 mars, men utifrån trailers och previews ser det mycket lovande ut. Patrick Wilson ser stencool ut som Nite Owl och gick även upp i vikt för att passa sin neddekade hjälte bättre. Jackie Earle Haley som Rorschach använder en väldigt häftig mask som skiftar färg beroende på hur hjälten känner sig. Billy Crudrup lyser bokstavligen i rollen som Doctor Manhattan (under 1990-talet var tydligen, ve och fasa, Arnold Schwarzenegger, aktuell för rollen) och använde sig under inspelningen en vit dräkt som var täckt av blå LEDs för att uppnå en onaturligt sken. Och inte minst svenskättade Malin Åkerman som stencoola Silk Spectre.

– Det jag har sett verkar helt fantastiskt och trots den långa, och ibland nervösa, väntan så ska den vara väl värd. Jag är jättestolt att få vara med om något sådant stort, har hon sagt.

Så den 13 mars, kanske runt ett år försenat, är det då äntligen dags för "Watchmen" att nå biodukarna. Men som ordspråket säger, fint folk kommer sent. Dock överdrivet sent i detta fall!

| 1 februari 2009 15:37 |