Film

Skribent

Kim Nilsson

24 juli 2009 | 18:23

Den som jagar blir den jagade

Då den nya Beck-filmen "I stormens öga" når biograferna den 26 augusti kommer vi att få se Gunvald Larsson som vi aldrig sett honom förut. Regissören Harald Hamrell berättar exklusivt för MovieZine vad vi kan vänta oss av den 25:e Beckfilmen och ger dessutom en kort indikation på nästa års "”Levande begravd".

- En riktig skräckfilm, publiken skrek på testvisningen, säger han.

Elva stycken filmer på tolv år. Så kan Harald Hamrell sammanfatta sin karriär som regissör för Beck-filmerna då hans "Monstret" kom 1998 och "Levande begravd" kommer på bio nästa år.

-För mig kommer det definitivt att bli det sista jag gör med Beck. För de andra vet jag inte och man ska aldrig säga aldrig, men för egen del kommer jag inte kunna toppa det jag gjort med "I stormens öga" och "Levande begravd" och därför väljer jag att stanna nu, säger han till MovieZine.

"I stormens öga" beskriver han som en actionthriller som är rotad i den klassiska krimfilmsgenren, men som också har många viktiga paralleller till saker som skulle kunna drabba Sverige i dag. Handlingen kretsar kring att Martin Beck (som vanligt spelad av Peter Haber) och hans kollegor kopplas in i jakten på en grupp fridfulla miljökämpar som senare visar sig vara terrorister.

- Jag vill inte avslöja för mycket av historien eftersom jag vill att publiken ska bli överraskad, men jag kan säga att filmen framför allt kommer att sätta Gunvald Larsson, spelad av Mikael Persbrandt, i en helt ny sits. Han misstänks nämligen här av Säpo för att ha dödat en av miljökämparna vilket gör att han själv blir jagad parallellt. Det kommer att bli både oväntat och riktigt spännande, säger Harald Hamrell.

Ordentligt med pang-pang

Eftersom de två filmerna denna gång själva utgör den fjärde omgången av Beck-serien så har filmmakarna kunnat ta ut svängarna rejält. Harald Hamrell berättar att man inte varit låst till att spela in de flesta scenerna på polisstationen utan har använt sig av riktiga inspelningsplatser så mycket som möjligt. Dessutom kommer det att pangas ordentligt i actionscenerna, som han beskriver som "riktigt häftiga och spännande".

- Samtidigt så är det alltid relationerna mellan karaktärerna som gör att filmerna når ut till så många. Visst kan vi ha spektakulära scener med action, men anledningen till att vi bryr oss är för att se karaktärerna och deras våndor. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att jag tycker att Peter Haber i titelrollen gör sin bästa insats på film någonsin. Och jag tror att folk kommer bli väldigt imponerade av Mikael Persbrandts skildring av Gunvald Larsson. Den emotionella resa han tar i "I Stormens öga" är väldigt stark och kommer vara oväntad för de flesta, säger Harald Hamrell.

Att jobba med samma skådisar som för över ett decennium sedan, dessutom i samma roller, beskriver han som både smidigt och roligt. Han berättar också att Gunvald Larsson, som började som oerhört aggressiv och framåt, nu fått en liten annan känsla då Persbrandt skildrar honom som äldre.

-Han är fortfarande aggressiv och får saker gjorda, men kanske lite mer "silent aggressive", skrattar Hamrell.

En galen mördare avrundar Beck-serien

Om "I stormens öga" beskrivs som en actionfilm med händelser som skulle kunna vara ett hot på riktigt mot Sverige i dag är "Levande begravd", som får premiär 12 mars 2010, något helt annat. Här snackar vi den första Skräck-Beck och Harald Hamrell drar sig gärna till minnes av testvisningen som skedde tidigare i år.

- Folk bara skrek och det är precis den reaktionen vi vill ha. Filmen handlar om att man hittar en åklagare i en träkista där han blivit levande begravd och misstanken går då till en MC-ledare vilket dock får omvärderas då denna även hittas död i en kista.

I stället är det en galen seriemördare som är i farten och upplösningen kommer att bli riktigt otäck. Eftersom de två filmerna spelades in parallellt tycker Harald Hamrell att det var viktigt att göra dem så olika i ton som möjligt. Framför allt under efterarbetet och klippningen har filmerna fått två vitt skilda stilar som passar just sin genre.

- "I stormens öga" är en actionthriller där det händer saker hela tiden samtidigt som den är spännande. "Levande begravd" är däremot mer långsam och krypande, man vet inte riktigt vad som ska hända och saker smyger sig på ett väldigt otäckt sätt.

Harald Hamrell känner sig stolt över de två filmerna och hoppas att de ska tilltala en publik som vanligtvis inte bryr sig om Beck-filmerna.

- Det känns väldigt roligt att kunna avsluta mitt jobb med Beck-serien på det här sättet. Jag är helnöjd med resultatet och gillar att vi gjort två så pass olika filmer.

"I stormens öga" har premiär den 26 augusti medan "Levande begravd" når de svenska biograferna under 2010.

| 24 juli 2009 18:23 |