Film

Skribent

Alexander Kardelo

13 januari 2020 | 22:30

De snuvades på en Oscarsnominering

Greta Gerwig, Taron Egerton, "The Farewell" och ungefär samtliga skräckfilmer från 2019 fick noll kärlek från Oscarsjuryn.
Det drar ihop sig för galornas gala, och tidigare idag fick vi ta del av 2020 års Oscarsnomineringar. Många fina filmer från året som gått ska hyllas, men det finns också en stor del som hamnade utanför.

Alla kan inte få vara med och leka när filmvärldens mest åtråvärda guldstatyett står på spel, så låt oss ta en tyst minut och uppmärksamma årets snuvningar. De som juryn (rättare sagt juryerna) glömde bort eller valde bort, trots starkt Oscarsbuzz.
 
 
Bobby, Taron, Adam & Eddie
 
Medan "The Irishman"-kollegorna Joe Pesci och Al Pacino gör upp i kategorin Bästa manliga biroll, saknas gamle Robert de Niro i huvudrolls-klassen. Taron Egerton vann en Golden Globe för Elton-rullen "Rocketman" men blev också förbisedd av juryn. Även Eddie Murphy ("Dolemite is My Name") och Adam Sandler ("Uncut Gems") hade sina fans.
 
Awkwafina för "The Farewell"
 
Awkwafina gick också hem med en Golden Globe-statyett häromveckan, för sin roll som vilsna Billi i feelgoodfilmen "The Farewell". Oscars har dock varken uppmärksammat henne eller filmen av Lulu Wang, trots starka hyllningar och lovord under året som gått.
 
Jennifer Lopez för "Hustlers"
 
J-Lo knockade alla med sin biroll som streetsmart strippa i "Hustlers", och var en av förhandsfavoriterna till att få sin första Oscarsnominering någonsin. Hon kanske får nöja sig med att filmkarriären har fått ett gott rykte igen.
 
 
Du, var är brudarna?
 
Som så ofta lyser kvinnliga regissörer med sin frånvaro. Inte för att 2019 var ett starkt år för kvinnliga regissörer överlag, men ryktet (och Rolling Stone) säger att Greta Gerwig lätt hade kunnat utmana Scorsese, Tarantino och de andra grabbarna med sin "Unga kvinnor".
 
Och skräckfilmerna?
 
2019 var däremot ett bra år för skräckfilm, men det ska mycket till för att juryn ska våga se något läskigare än "Joker". Filmer som Ari Asters "Midsommar", eller "Us" med en lysande Lupita Nyong'o, har blivit helt förbisedda. Kusligt snygga "The Lighthouse" tävlar visserligen för Bästa foto, alltid något.
 
A24 lyser med sin frånvaro
 
Den hyllade independent-distributören A24 står bakom några av senaste årens stora Oscarstitlar som "Lady Bird" och "Moonlight". I år fick de en ynka nominering, för ovan nämnda "The Lighthouse". Vulture skyller på att nomineringstiden var kortare i år, och de som röstar valde nog att se större filmer.
 
 
"Frost 2" som Bästa animerade film

Nä, "Frost 2" är inte årets bästa animerade film. Men med tanke på att Disney prenumererar på det här priset - och första "Frost" vann Oscarn, förstås - var det högst otippat att inte få se uppföljaren bland de nominerade. Men Netflix är nog glada över att ha fått in kritikerrosade "Klaus" och "Min borttappade kropp" i listan - lite nytänkande från juryns håll som vi uppskattar.
 
"Apollo 11" som Bästa dokumentär
 
Jag har ännu inte sett den - stort misstag antagligen - men många trodde att rymddokumentären "Apollo 11" skulle ha en given nominering. Unika bilder från den första månresan år 1969 - mer USA-patriotiskt än så blir det väl inte?
 
"Lejonkungen" i Bästa sång-kategorin
 
Emotionella "Spirit", nyskriven för Disneys remake av "Lejonkungen", hade platsat fint bland årets nomineringar (seriöst, vad är "Breakthrough" för en film?). Men tyvärr får vi inte se Beyoncé uppträda på årets gala - en stor förlust för Oscars, tycker EW.com och vi håller med. Med lite tur bjuder kanske Elton John och Taron Egerton på en duett lika het som den mellan Lady Gaga och Bradley Cooper förra året.
 
Vilka filmer eller skådespelare saknade du bland årets nomineringar?
| 13 januari 2020 22:30 |