Film

Skribent

Alexander Kardelo

12 mars 2018 | 18:00

De slåss om priser på Oscarsgalan 2019

Oscarsbuzzen har redan dragit igång kring Saoirse Ronan, Timothée Chalamet och… Björn Runge?!
För en vecka sedan delades 2018 års Oscars ut till bland andra Guillermo del Toro, Frances McDormand och Roger Deakins. Men filmvärlden vilar aldrig, och de mest inbitna spekulerar redan i vilka titlar som kommer att skina på Oscarsgalan 2019.
 
 
Trots att de allra flesta av årets filmer ännu inte har haft premiär, finns det några tydliga tecken att titta efter för att peka ut en potentiell prisvinnare.
 
Ta en titt på tio av filmerna som det surras om mest just nu.
 
 

The Wife

 
Kan Gary Oldman, så kan väl Glenn Close? En av Hollywoods stora veteraner har varit nominerad hela sex gånger, men hittills gått hem tomhänt. Flera tippar på att huvudrollen i ”The Wife” kan ge henne den eftertraktade statyetten. Här spelar hon Joan, en kvinna som börjar tvivla på sitt äktenskap under en resa till Stockholm.
 
Regissör är ingen mindre än Björn Runge (”Om jag vänder mig om”, ”Happy End”), som här gör sitt första engelskspråkiga drama.
 
 

Mary Queen of Scots

 
Att spela en kunglighet kan vara ett säkert sätt att roffa åt sig tunga nomineringar. Saoirse Ronan, senast nominerad för ”Lady Bird”, axlar rollen som Mary Stuart som försökte störta sin kusin - drottning Elizabeth I. Margot Robbie spelar karaktären som gav Cate Blanchett en Oscarsnominering år 1999.
 
 

Where’d You Go, Bernadette

 
På tal om Cate Blanchett… Här spelar hon Bernadette, en ångestdrabbad kvinna som försvinner. När hennes 15-åriga dotter gör allt för att hitta sin mamma, upptäcker hon hennes trassliga förflutna. Richard Linklater har skrivit och regisserat filmen som också har Kristen Wiig och Laurence Fishburne i rollistan.
 
 

Boy Erased

 
Russell Crowe, Nicole Kidman och Lucas Hedges (”Manchester by The Sea”) spelar huvudrollerna i Joel Edgertons drama. Lägg också till namn som Xavier Dolan och Troye Sivan, och du får en rollista som lär väcka uppmärksamhet i höst. Gerrard Conley skrev bokförlagan, som följer en homosexuell ung mans uppväxt i en trångsynt kristen familj.
 
 

Backseat

 
Årets vinnare Sam Rockwell, Oscarsfavoriten Amy Adams och så en knappt igenkännbar Christian Bale som förvandlats till vicepresident Dick Cheney (jepp, det är han på bilden ovan). Regissören Adam McKay vann med manuset till ”The Big Short”, och det verklighetsbaserade politiska dramat ”Backseat” lär inte heller gå obemärkt förbi under nästa galasäsong.
 
 

First Man

 
”La La Land”-regissören Damien Chazelle - den yngste filmmakaren att vinna en Oscar för Bästa regi - är tillbaka med en biografi om astronauten Neil Armstrong. Ryan Gosling spelar mannen som blev den förste att gå på månen. Hans fru Janet spelas av ”The Crown”-aktuella Claire Foy. Chazelle har valt att åter jobba med sin Oscarsvinnande fotograf, svenske Linus Sandgren.
 
 

Beautiful Boy

 
2017 var året då Timothée Chalamet slog igenom stort. Förutom den Oscarsnominerade huvudrollen i ”Call Me By Your Name” medverkade han också i ”Lady Bird”, och hann spela in dramat ”Beautiful Boy”. Här spelar han sonen som kämpar mot drogmissbruk med hjälp av sin pappa (Steve Carell). Många hoppas nu återse 22-åringen på röda mattan nästa vinter som en av de nominerade.
 
 

Widows

 
Fyra Chicago-kvinnor lämnas med stora skulder när deras kriminella makar dör. Nu behöver de ta saken i egna händer och tillsammans forma sin framtid. ”Widows” ser ut att bli en stjärnspäckad dramathriller med bland andra Liam Neeson, Colin Farrell, Jacki Weaver och Robert Duvall. Och det skadar knappast att regissören Steve McQueen (”12 Years a Slave”) och skådespelarna Daniel Kaluuya (”Get Out”) och Viola Davis (”Fences”) redan är populära hos Oscarsjuryn.
 
Gillian Flynn ("Gone Girl") skriver manus baserat på Lynda La Plantes tv-serie "Änkorna" från 1983.
 
 

Roma

 
Vad gör Alfonso Cuarón nuförtiden? Jo, han filmar sin första spansktalande film sedan ”Din morsa också!” (2001), och chansen borde vara stor att Mexiko skickar in den som sitt Oscarsbidrag. Efter rymddramat ”Gravity” ska det handla om något mer jordnära: en medelklassfamilj i 70-talets Mexico City.
 
 

Black Panther

 
Jag vet, det börjar bli tjatigt: varje gång en bred mainstreamfilm blir en succé med kritiker och publik, viskas det om Oscarschanser. Oftast förgäves. Vi såg det hända med ”Logan”, ”Wonder Woman” och ”Det” förra året, och det återstår att se om Marvels ”Black Panther” lyckas bättre.
 
Några tekniska nomineringar borde vara givna, men filmen slår också ett slag för mångfald i en tid då Hollywood och publiken börjar bli allt mer medvetna. Kan det hända att regissören Ryan Coogler eller någon av hans skådespelare får chans på ett av de tyngre priserna?
 
Vilka filmer, skådespelare och regissörer tror ni har chans på Oscars nästa år?
| 12 mars 2018 18:00 |