Skribent

Daniel Feldt

7 mars 2010 | 13:11

De här vinner en Oscar inatt - enligt läsarna

Närmare 400 personer deltar i vår Oscarstävling där Du kan tippa vilka som vinner en gyllene Oscar natten till måndag.

MovieZine blev nyfikna på vilka som står som favoriter enligt våra läsare. Har du inte deltagit i tävlingen ännu så har du fortfarande tills galan startar på dig att tippa.

En bra uppvärmning kan vara att kolla igenom denna lista på vilka majoriteten av tipparna tror ska vinna i natt. Men kom ihåg, vi kan bara ha en vinnare så det gäller att inte välja samma som alla andra!

Bästa manliga huvudroll

Ganska tätt race mellan Jeff Bridges och George Clooney. Men närmare 40% tror att Jeff Bridges vinner detta för sin rolltolkning av countrystjärnan på dekis i "Crazy Heart".

Bästa manliga biroll

En förkrossande majoritet, strax över 90%, tror att Christoph Waltz vinner detta för sin roll som The Jew Hunter i Quentin Tarantinos "Inglourious Basterds".

Bästa kvinnliga huvudroll

Siffrorna i denna kategori är i stortsett lika fördelade mellan två av de nominerade som i den manliga diton. Närmare 40% tror att Sandra Bullock vinner över Gabourey Sidibe (30%).

Bästa kvinnliga biroll

Om "Precious" gick på bett om den kvinnliga huvudrollen så tror läsarna att Mo'Nique vinner denna kategori. Mer än hälften av läsarna tippar på Mo'Nique som mottagare av priset.

Bästa animerade film

Wes Anderson och hans "Den fantastiska räven" har inte tipparnas förtroende. Går vi efter läsarna så tror över 80% att Pete Docter och hans medregissör Bob Peterson plockar hem detta för Pixarfilmen "Upp".

Bästa scenografi

När det kommer till Art Direction och Set Decoration så tippar över 70% av läsarna att "Avatar" tar hem priset.

Bästa foto

Även här tar "Avatar" priset enligt tipparna och då blir det Mauro Fiore som tar emot priset. Över 55% tror på honom medan närmaste konkurrent är Barry Ackroyd för "The Hurt Locker" på närmare 20%.

Bästa kostym

Här är det stenhårt med fyra nominerade över 20%-strecket. Flest röster har Catherine Leterrier för "Coco livet före Chanel". Det är bara Janet Patterson som tros ha glömts bort med enbart 2-3% av rösterna. Annars kan det gå vilket håll som helst. Här finns det chans att plocka hem (och förlora) poäng och det lär vara en av kategorierna där fåtal tippar rätt och majoriteten förlorar.

Bästa regi

I denna tunga kategori står racet mellan Kathryn Bigelow, James Cameron och Quentin Tarantino enligt MovieZines läsare. Bigelow leder tätt följd av Cameron. Tarantino ligger en bit bakom den ledande duon men inte lika långt bak som Jason Reitman eller Lee Daniels.

Bästa dokumentär (lång)

"The Cove" är nog den dokumentär som nått ut bäst och synts mest. Hade bland annat biopremiär här i Sverige och det är den som över 60% tror vinner en oscarsstayett. 

Bästa dokumentär (kort)

En till kategori som majoriteten antagligen inte har full koll på. Här kan det gå hur som helst om man ska tro de som tippar i vår Oscarstävling. Leder gör dock, om än knappt, Chinas Unnatural Disaster: Tears of the Sichuan Province.

Bästa klippning

James Cameron, Stephen Rivkin och John Refuoa kommer att vinna priset för "Avatar" enligt 35% av tipparna. Strax efter hittas Sally Menke för "Inglourious Basterds".

Bästa utländska film

En promenadseger för Michael Haneke och hans "Det vita bandet". Guldpalmsvinnaren från förra årets Cannesfestival vinner om vi ska tro 62% av tipparna.

Bästa smink

Det blir en Oscarsgubbe för "Star Trek"! Närmare 60% av läsarna tror att Barney Burman, Mindy Hall och Joel Harlow får en vinst för JJ Abrams reboot av den klassiska scifi-serien.

Bästa musik

Även här vinner "Avatar". Precis som Camerons tidigare film, "Titanic", så är det James Horner som står bakom tonsättningen.

Bästa låt

Läsarna tror inte på en Disneyseger, trots två nomineringar i samma kategori. Utan här är det "Crazy Heart" som står som slutgiltig segrare enligt 50% av de tävlande tipparna.

Bästa film

Det tyngsta priset och delas alltid ut sista. Närmare 60% tror på vinst för James Cameron och "Avatar". På andra plats kommer Kathryn Bigelows "The Hurt Locker" med 23% av rösterna.

Bästa animerade kortfilm

Ännu en kategori där du nästan gör bäst i att kasta en pil, för så jämt är det om vi ska tro läsarna. Flest röster har dock Nick Park med sin "A Matter of Loaf and Death".

Bästa kortfilm

Tipparna är patrioter och 36% tror på en vinst för svenskarna Patrik Eklund och Mathias Fjellström och deras "Istället för Abracadabra".

Bästa ljudredigering

"Avatar" har bäst ljudredigering enligt lite fler än hälften av tipparna. På andra plats hittas "The Hurt Locker".

Bästa ljud

Ännu ett tekniskt pris till "Avatar" med lika stor majoritet som den tidigare kategorin. En bra bit längre ned hittar vi andra plats och det är faktiskt "Transformers 2: De besegrades hämnd". Är det de närmsta en Oscar som den filmen kommer? Vi får se ikväll.

Bästa specialeffekter

Här finns det bara en film enligt de 400 personerna som skickat in en tipsrad. 96% tror på "Avatar". Chans på dunderskräll för "Star Trek" eller "District 9"?

Bästa manus baserad på förlaga

Jason Reitman må ha förlorat en Oscar för bästa film och bästa regi enligt denna förutspåelse. Men han kommer istället att plocka hem en Oscar för bästa manus baserad på förlaga för sin "Up in the Air". Tätt följd av "Precious".

Bästa originalmanus

Tarantino kliver upp på scenen igen, 15 år efter han stod där senaste för "Pulp Fiction", och vinner för bästa originalmanus efter att ha fått närmare 60% av de tippandes röster.


UPPDATERING

Nu när galan är över så är det dags att kolla facit. Hur hade det gått för dig om du följde ovan lista slaviskt? Nja, det hade inte gått helt lysande. 12 rätt av 24 möjliga skulle du få, 50% alltså. De flesta felen kom från de Oscarsgubbar som "Avatar" misslyckades med att vinna. Hela fem nomineringar förlorade den.

| 7 mars 2010 13:11 |