Skribent

MovieZine.se

17 januari 2014 | 17:01

"De borde ha fått en Oscarsnominering"

MovieZines fredagspanel diskuterar livets stora frågor som: Vem blev blåst på sin Oscarschans?

Vem ska följa i Bamses fotspår, och vad är sevärt till helgen? I veckans panel sitter Alexander Dunerfors, Mats Karlsson och Jonna Vanhatalo Birro.

Årets Oscarsnomineringar har släppts. Som alltid blir många blåsta på sina nomineringar, vem hade du hoppats se i listan?

Alexander: 2013 var ett starkt filmår med många filmer på samma höga nivå. Som ofta har akademin förälskat sig i några få utvalda, och tur att det blev "American Hustle" och "Gravity". Känns faktiskt som rätt moderna val för de röstande, som tydligen ska snitta på 70 år. Men jag hade gärna sett att "The Secret Life of Walter Mitty" uppmärksammades, och Tom Hanks hade inte suttit fel efter fantastiska prestationer i "Captain Phillips" och "Saving Mr. Banks". Att missa Hanks kan vara årets största Oscarssnub.

Mats: I år var det oundvikligt att några fantastiska filmer inte skulle bli blåsta på konfekten, maken till filmår får man leta länge efter. Men största chocken är att Thelma Schoonmaker blev utan. Hon står i egen klass och är inget annat än skandal att akademien dissade henne.

Jonna: Det ser ut ungefär så som man hade förväntat sig att det skulle se ut... lite tråkigt startfält på sina håll, same same but same ungefär. Fast samtidigt var det många jämnbra filmer som kom 2013. En underdog saknas kanske. En film som det inte snackats om. så mycket på förhand. Joaquin Phoenix från "Her" hade jag trott skulle knipa en nominering och hoppades också på det. Och "Stories We Tell" var förra årets bästa dokumentär. Att den inte är med och tävlar är väl den stora besvikelsen i så fall.

Robert Redford, Glenn Close och senast Michael Douglas - allt fler erkända skådespelare hoppar på superhjältetåget och spelar i Marvelfilmer. Hur kommer det sig egentligen?

Alexander: Det är ingen tvekan, det är Marvel man ska hänga hos för att nå en riktigt bred publik idag. Det betalar sig inte särskilt bra, men om de gör att såna som Redford eller Douglas får känna sig unga, hippa och viktiga ett tag till, så varför inte. All heder åt skådespelare som vågar, och hatten av för dagens serietidningsfilmer som lyckas attrahera den riktiga A-listan. Serietidningar har ju visserligen funnits med större delen av 1900-talet, så de har kanske burit på de här drömmarna länge?

Mats: Tiderna förändras och vill man ha en del av uppmärksamheten får man allt ta en roll i valfri superhjältefilm. De blir ju också såklart peppade av varandra, kan hon/han så kan jag, tänker de och sätter dit namnteckningen. Sedan ska vi inte förglömma att det anses inte vara lika fult längre med en roll i en superhjältefilm.

Jonna: Kan det inte bara vara så att då nämnda stjärnor redan gjort så mycket annat, känner de helt enkel att det är dags för detta tåg, innan det definitivt gått? 

Bamse är tillbaka! I sin första biofilm dessutom. Nyligen såg vi också både Alfons Åberg och Emil i Lönneberga i nya långfilmer. Vilken barnfavorit hoppas du kommer tillbaka härnäst?

Alexander: Skulle jag bestämma skulle Kalle Anka få en riktigt fet Disneyfilm. Varför återupplivar man inte "Duck Tales" för bioduken?

Mats: Teskedsgumman som svensk barnfavorit och Rackarungar som amerikansk barnfavorit.

Jonna: Jag hade gärna sett "Fem myror är fler än fyra elefanter" i någon typ av långfilmsversion på bio, men som den var i princip så det går nog inte... Men vilken härlig nostalgi det hade varit! Pippi skulle jag också önska dammades av igen. Det kom någon animerad tv-serie på 90-talet, men en modern liten, rödhårig hjältinna en bit in på 2000-talet hade varit kul. I övrigt är jag mycket nöjd med samtliga nämnda klassiker i modern variant. Bamse nu senast tilltalade både mig och mina barn (3 och 5 år) väldigt mycket!

Vad ska man se i helgen? 

Alexander: "Blue Jasmine" som nyss släpps på DVD. Njut av mästerligt och Oscarsnominerat skådespeleri från Cate Blanchett och Sally Hawkins.

Mats: Vi är ju inne på barnfilmer, så mitt tips blir således "Bamse och Tjuvstaden". Bästa filmatiseringen av en barnklassiker på väldigt många år.

Jonna: I helgen ska man börja beta av de man ännu inte sett av Oscarsnominerade filmerna. Framförallt ska man ha sett Bästa film-fältet så gott det går. Flera av dem går ju på bio. Av veckans DVD-releaser rekommenderar jag varmt "Blue Jasmine" med underbara Cate Blanchett (Oscarsnominerad!). Annars tycker jag serier passar utmärkt som tidsfördriv och underhållning i januarimörkret. Har man ännu inte sett "Game of Thrones" har man tre säsonger att njuta av innan fjärde kör i gång senare i vår. På't bara!

| 17 januari 2014 17:01 |