Film

Skribent

Sarah Åkerman

6 juni 2018 | 12:00

De bästa svenska sommarfilmerna från 2000-talet

Det svenska landskapet i dessa filmer kan väcka sommarkänslor inom oss alla.
Nu när sommarvärmen har kommit så kan det få oss att tänka på somriga svenska filmer. Det är de där klassiska filmerna som man har sett tusen gånger om. Varför det är just svenska filmer som får mig att tänka på sommar vet jag inte, men kanske är det eftersom de flesta av oss har en klar bild på hur en klassisk svensk sommar ser ut och det får en att känna sig nostalgisk. Här är några svenska sommarfilmer från 2000-talet som jag har valt ut som väcker sommarkänslor, i alla fall inom mig!
 

10. ”Tur & Retur” (2003)

 
Large 0fb0d0c6f238bdefc22f0d8e57525672 image
 
Filmen som är regisserad av Ella Lemhagen handlar om Julia och Martin som båda spelas av Amanda Davin, som båda är barn med frånskilda föräldrar. Båda är trötta på att helg efter helg behöva åka fram och tillbaka emellan sina föräldrar. De träffas av slump på flygplatsen och de upptäcker att de liknar varandra. De bestämmer sig för att byta plats med varandra vilket kommer visa sig vara något som kommer förändra båda deras liv, för gott och ont. Filmen utspelar sig under sommaren och det finns flera vackra scener i filmen, idylliska gula rapsfält skapar får vilken människa som helst att känna sig nostalgisk.
 

9. ”Farväl Falkenberg” (2006)

 
 
Regisserad av Jesper Ganslandt. Filmen handlar om fem barndomsvänners sista sommar i Falkenberg. Det är den sista sommaren innan vuxenlivet kommer och tar över med sitt allvar och killarna som snart kan kallas män vill göra det mesta av sommaren. Alla vänner vill dock inte detsamma i framtiden, David och Holger som båda önskar tillbaka till barndomen då allting var lättare och Jesper som alltid återvänder hem utan att nån märker av det. Sen har vi Jörgen som vill starta cateringfirman ”Frukost på sängen” som han har problem med att finansiera, vilket han då planerar att lösa med inbrott i stugor. Och sist men inte minst i gänget är John som brukar ha ett dåligt humör, men som tycker att bacon hjälper honom att må bättre. Det är en film om barndom, vänskap och ett farväl till sin barndomsstad, något de flesta kan känna igen sig i.
 

8. "Jalla! Jalla!” (2000)

 
 
Det finns få svenska filmer som får mig att skratta som ”Jalla! Jalla!”. Måns som spelas av Torkel Pettersson och nysvensken Roro som spelas av Fares Fares är bästa kompisar. De båda njuter av livets simpla sidor och retar inte upp sig i onödan. Det finns ett problem dock, Roros familj vill gifta bort Roro med Yasmin men vad ingen av äktenskapsmäklarna vet är att Roro redan har en flickvän, en svensk flickvän! Måns har även sina egna problem, nämligen att han har svårt att få till det i sängen, även fast han tycker om sin flickvän. En komedi med svensk sommar som bakgrund visar hur ung kärlek kan besegra kulturella motsättningar.
 

7. ”Lilla Jönssonligan på kollo” (2004)

 
 
Filmen som är regisserad av Christjan Wegner handlar om Sickan, Vanheden och Harry som är ute på nya äventyr då sommaren är runt hörnet. Snart är det sommarlov och de ser alla fram emot en sommar med bad och sol. Deras sommar blir inte som de hade tänkt sig dock, då pojkarna efter ett ”busstreck”  tvingas istället iväg till Gotland där de ska spendera resten av sommaren på kollot Vindpinan. Sommardrömmarna byts ut till en mardröm med tidiga mornar med stekt gröt till frukost och arbete. Pojkarna börjar snabbt smida planer för en väg ut. För oss i den yngre generationen så är detta en svensk klassiker som ens föräldrar satte på tv:n för att de skulle få lite lugn och ro i sommarvärmen.
 

6. ”Rosa: The Movie” (2007)

 
 
Detta är uppföljaren till tv-serien ”Livet enligt Rosa” från 2005 och filmen är regisserad av Manne Lindvall. Rosa (Anna Ryrberg) ska fira ettårsdag med sin pojkvän Ville (Freddy Åsblom). Det uppkommer lite förhinder som gör att Rosa blir ledsen och bestämmer sig för att istället åka till ett kollo på Gotland. Ville seglar ut på havet men inser snart att han måste smita ifrån seglingen och sin pappa för att åka och berätta för Rosa att han älskar henne. Vägen till Gotland är svår och han stöter på många problem på vägen dit. Denna film visar många vackra vyer ifrån svensk sommar. Hav, segling och Gotland, kan det bli mer sommar?
 

 5. ”Se upp för dårarna” (2007)

 
 
Denna klassiker som är regisserad av Helena Bergström handlar om två tjejer i 20-årsåldern med helt olika bakgrunder, som träffas när de söker till polishögskolan. I filmen får man följa de två tjejerna en sommar när de väntar på sina intagningsresultat. Sommaren kommer att betyda mycket för tjejerna med tuffa intagningsprov, stökiga kärleksförhållanden och familjeband som sätts på prov. En film som utstrålar det svenska samhället väldigt bra och har många minnesvärda citat.
 

4. ”Vi hade iallafall tur med vädret igen” (2008)

 8cdcb9b18f7104872a226e957dbd5f13 original 20 1
 
Kjell Åke Anderssons uppföljare till klassikern ”Vi hade iallafall tur med vädret” (1980). Det har gått nästan 30 år sedan vi senast såg Gösta och Gun, de är nu pensionerade och ska denna sommar åka till sin sons bröllop. Eftersom Gösta precis har köpt en husvagn vill han såklart att de ska ta husvagnen till bröllopet men Gun är tveksam. Till slut väljer de att ta husvagnen och Gösta lovar att han inte ska stressa upp sig utan resan ska bli lugn. Vad det resulterar i är vad jag skulle vilja säga är en vanlig svensk sommar för vilken familj som helst, när pappa får välja att man ska resa med husvagnen.
 

3. ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” (2005)

 
Large 8cdcb9b18f7104872a226e957dbd5f13 maxresdefault 20 2
 
Filmen är regisserad av Martin Asphaug och bygger på Håkan Nessers bok med samma namn. Kanske inte lika välkänd som de andra filmerna, men jag ser den som en klar sommarfilm med de klassiska svenska miljöerna med sjöar och blommiga ängar, även om självaste historien kanske inte är så idyllisk. Filmen utspelar sig en sommar i Närke i början av 1960-talet. 14-årige Erik och hans kompis Edmund får åka till sommarstället Genesaret när Eriks mamma ligger för döden i cancer i uppsyn av Eriks storebror Henry. En dag dyker Ewa Kaludis upp, som ser ut som Kim Novak, på platsen medan sommaren fortsätter vara den bästa Erik har haft. I alla fall tills Ewas fästman Berra hittas död på en parkeringsplats i närheten.
 

2. ”Alla älskar Alice” (2002)

 
 
"Alla älskar Alice" är en svensk dramafilm, regisserad av Richard Hobert, som även den utspelar sig under en svensk sommar. Tolvåriga Alice bor i en villa med sina föräldrar och sin bror, Pontus. Alice familj slits isär då Alice mamma får reda på att Alice pappa har varit otrogen. Pappa Johan väljer då att flytta in med sin jobbarkompis Anna, samma kvinna som han var otrogen med. Anna blir självfallet förtvivlad över sin familjs situation men hittar vänskap med Annas son som också ogillar den nya familjesituationen.
 

1. Himlen är oskyldigt blå (2010)

 
 
Filmens regissör är Hannes Holm och huvudkaraktären Martin spelas av Bill Skarsgård. Filmen utspelar sig på 70-talet en sommar vid skärgårdens idyll. Martin bestämmer sig för att följa med sin kompis Micke ut till vackra Sandhamn i Stockholms skärgård för att sommarjobba på en krog. Där får han jobba hårt och han dras med på många fester. Mitt i detta så träffar han resturangchefen Gösta, en riktig fest kille som anses vara lite av en playboy. Ju mer Martin hänger med Gösta så märker han att allt inte står rätt till utan att bakom den vackra sommar idyllen så finns det en mörkare sida. Samtidigt så blir han även förälskad i Jenny vilket blir hans första kärlek.
 
Vilka svenska filmer tycker ni är extra somriga?
| 6 juni 2018 12:00 |