LISTA

Skribent

Anders Nilsson

30 januari 2021 | 15:00

De 25 bästa filmerna att streama på C More just nu

Får vi lov att filmtipsa? Anders Nilsson har valt ut sina personliga favoriter på C More – sci-fi, feelgood, dokumentär, skräck, socialrealism och en och annan klassiker.
Vad sägs om franskt mys, starka vardagsskildringar eller tänkvärda dokumentärer? Olika humör och sinnesstämningar kräver ett blandat utbud. På C More finns det mer än Beck och Harry Potter att njuta av – här kommer 25 sevärda filmer som finns att streama just nu.
 
Ett abonnemang på C More kostar från 109 kr i månaden. Just nu kan du även prova på tjänsten helt kostnadsfritt i två veckor. Läs mer på cmore.se...

We Need to Talk About A.I. (2020)
Var går gränsen mellan snäv och generell artificiell intelligens? Vad är fördelarna och riskerna med framtidens AI? Viktiga frågor avhandlas i denna relevanta dokumentär, som även tar upp vad sci fi-genren har betytt för det pågående samtalet.

Spaceship Earth (2020)
1991 stänger åtta “biosfärier” in sig i ett självförsörjande labb i Arizona, för att i två år
förbereda kollektivboende i rymden. Vad kan möjligen gå fel? Mycket, när Noaks ark möter ett förtida Big Brother. Ett intressant tidsdokument av ett spretigt experiment.

Parasit (2019)
Social kommentar blir ren och skär skräck, när en familj som lever en till synes perfekt tillvaro utmanas av en mindre bemedlad familj. Bong Joon-ho och Han Jin-won har skapat en svidande allegori över roffarsamhället och en av 2010-talets allra bästa filmer.

Deux moi (2019)
Varför inte låta livet hända i Frankrikes hjärta? Två grannar som känner sig vilsna, går ständigt om varandra i ett Paris som visar sig från sin charmigaste sida. Romantiskt och roligt men inte konventionellt, får jakten på lycka ta sin lilla tid innan det blir rätt.

A Hidden Life (2019)
1940. Österrikaren Franz Jägerstätter tvångsrekryteras för att strida för Nazityskland, får nog och vägrar. Terrence Malicks poetiska bildspråk känns igen, men denna gång inte på bekostnad av berättandet. Långt men inte för långt, är det framför allt smärtsamt berörande.
 
 
Us (2019)
En home-invasion, där en familj plågas av sina mystiska dubbelgångare, visar sig bottna i något mycket större och läskigare. Nervigt och kryper in under huden – Jordan Peele har gjort det igen. Lupita Nyong'o är lysande, liksom filmmusiken av Michael Abels.

Wrinkles the Clown (2019)
Har föräldrar i Florida verkligen bussat en otäck clown på sina barn? Denna dokumentär undersöker en slags skräckversion av Supernanny, eller bisarrt konstprojekt om man så vill. Metanivåerna är många men ohyggligt fascinerande.

Mellan raderna (2018)
Man behöver inte läsa mellan raderna för att uppfatta det väldigt franska i att föra långa, intellektuella samtal om kultur, relationer och författarvåndor. Att det är exakt vad ett gäng medelålders vänner och kollegor gör här, är förstås alldeles ljuvligt.

Boy Erased (2018)
Lucas Hedges blev Golden Globe-nominerad för sitt porträtt av verklighetens Garrard Conley, som blev utsatt för så kallad omvändelseterapi för hbtq-personer. Ett omskakande drama om religiös fundamentalism och frihetskampen att få vara den man är.
 
Three Identical Strangers (2018)
Tre amerikanska tonåringar upptäcker att de är trillingar och blir rikskändisar på kuppen. Det är en entusiastiskt berättad dokumentär, trots att syskonen visar sig vara offer för ett oetiskt experiment. Hårresande insikter befäster att verkligheten ofta överträffar dikten.
 
 
Arrival (2016)
Ingen lärobok i världen har facit när lingvistikern Louise Banks (Amy Adams) anlitas för att tyda utomjordingars skriftspråk. Denna sci-fi är lilla julafton för språkvetare, rymdnördar och alla andra som gäckas av universums oändliga mysterier.

Yarden (2016)
Berättelsen om den sparkade journalisten som tar jobb som biltransportör, bygger på Kristian Lundbergs roman med samma namn. I denna inlaga om otrygga anställningsvillkor och obefintlig arbetsrätt, är Malmös sociala periferi lika snyggt fotad som deppigt skildrad.

Tjuvheder (2015)
Peter Grönlund har öga för socialrealism, så pass att han gärna använder sig av amatörskådespelare; ett riskabelt grepp som fungerar utmärkt i denna råa vardagsskildring. Malin Levanon fick en självklar Guldbagge för huvudrollen som langaren Maria.

Bridesmaids (2011)
Ibland stämmer allt bara. Manus, regi och val av skådisar, “Bridesmaids” prickar helt rätt. Annie Walker (Kristen Wiig) strular till det för kompisgänget när det vankas bröllop. Turerna fram till den stora dagen är många, knasiga och väldigt roliga.

Zodiac (2007)
Att utredningen av Zodiacmorden fortfarande är öppen, adderar ännu ett lager av spänning till David Finchers mästerverk, en uppvisning i metodisk perfektion. Jake Gyllenhaal är som klippt och skuren som den ihärdigt sanningssökande Robert Graysmith.
 
 
Adaptation (2002)
I denna Charlie Kaufman-historia, spelas en fiktiv version av Kaufman (och han fiktiva tvillingbror) av Nicolas Cage, som efter succén med “I huvudet på John Malkovich” drabbas av svår skrivkramp. Att Spike Jonze har regisserat gör det inte mindre underbart skruvat.

Kontakt (1997)
Baserat på Carl Sagans sci fi-roman, finns det tungt material att jobba med för Jodi Fosters huvudroll som SETI-forskare. Sällan har väl jakten på utomjordiskt liv presenterats med en så vetenskaplig inramning, som i denna fiktiva och välgjorda storfilm.

The Commitments (1991)
Det har startats många band på fyllan och lika många har lagts ned. Några som tar det hela vägen, är det sköna gäng som bildar The Commitments. Med värme och hjärta levererar de Dublin-soul när man som bäst behöver den.

Maffiabröder (1990)
Den som ännu inte har sett detta maffiaepos, har att vänta en storstilad studie i brott och drivkrafterna bakom. Få kan nämligen strukturera uppgång och fall-historier som Martin Scorsese, i hans kanske allra bästa film.
 
Strul (1988)
Barnvisan “Gullefjun” får en mycket kreativ tolkning i denna hysteriska actionkomedi. Björn Skifs i högform, spelar kemiläraren Conny som sätts dit för knarkbrott. Manuset skrevs av Skifs själv och Bengt Palmers, ett samarbete som fortsatte i “Joker” och “Drömkåken”.
 
 
Mannen från Mallorca (1984)
Filmatiseringen av Leif GW Perssons “Grisfesten”, delar flera skådespelare med en annan given klassiker i krimgenren, “Mannen på taket”. Sven Wollter och Tomas von Brömssen som härdade snutkollegor har den rätta kemin som behövs för att hålla tempot uppe.

Den enfaldige mördaren (1982)
Oförglömligt drama som utspelar i 1930-talets Skåne. Den svidande samhällskritiken är central och Hans Alfredson är helt fenomenal som fabrikör Höglund. Kanske var det för hans stora hjärta, som han var så bra på att ringa in mänsklighetens brister.
 
Jungfrukällan (1960)
Tittar man närmare på Ingmar Bergmans hämndhistoria, om en flicka som mördas av tjuvar, är det inte svårt att förstå att Wes Craven inspirerades att göra “The Last House on the Left”, som i sin tur fick en nyinspelning. Starka berättelser drabbar, omtolkas och lever vidare.

Hets (1944)
Alf Kjellin spelar studenten som får en dödsfiende i sin lektor “Caligula”, ikoniserad av Stig Järrel. Pedagogiken på läroverket är nämligen raka motsatsen till lågaffektivt bemötande. En maktkamp som bör vara obligatorisk på att se-listan.

Casablanca (1942)
Ibland blickar vi tillbaka i filmhistorien för att beröras på nytt, som i denna odödliga inkörsport till Hollywoods guldålder. Romantisk filmmagi spirar när Ingrid Bergman och Humphrey Bogart byter fraser som “vi har alltid Paris”.
 

Just nu: Prova på C More gratis i två veckor - klicka här...

 
Vilka andra C More-filmer vill ni tipsa om? Fyll på med fler titlar i kommentarerna nedan.
| 30 januari 2021 15:00 |