LISTA

Skribent

Josefine Krischausky

15 maj 2022 | 08:30

De 25 bästa filmerna att streama på C More just nu

Får vi lov att filmtipsa? Josefine Krischausky har valt ut sina personliga favoriter på C More – action, feelgood, dokumentär, skräck och en och annan svensk klassiker.
Att lyckas leta fram den alldeles rätta filmen för kvällen, i den enorma streamingdjungeln som bara fortsätter och fortsätter att växa, är alltid långt ifrån ett enkelt projekt. Oavsett vilket filmhumör du är på lär du dock hitta något passande i utbudet hos C More, där det trots allt ryms mycket mer än bara Beck-filmer.
 
Hos streamingtjänsten kan du ta del av såväl nya som gamla titlar från flera länder, ur vilken genre du än önskar. Ja, här går det faktiskt att finna i princip allt från Ingmar Bergman till Marvel. Nedan följer en lista på 25 sevärda filmer som finns på C More just nu, innehållande både fartfylld action, skön komedi, gripande draman och mycket mer.  
 
 
 
And Then We Danced (2019)
I sitt flerfaldigt Guldbaggebelönade drama tar svenske regissören Levan Akins med oss till ett danskompani i Georgien, där vi får följa den unge mannen Merab genom drömmar och nyfunnen kärlek. Trots sitt fokus på en förbjuden romans flödar det av värme, glädje och ofta en känsla av frihet, med fängslande skådespelarprestationer och fantastisk kemi mellan debutanterna Levan Gelbakhiani och Bachi Valishvili. 
 
Baby Driver (2017)
Edgar Wright levererar en annorlunda actionfilm med glimten i ögat, med Ansel Elgort i huvudrollen som Baby, en flyktbilsförare som låter musiken spela en extra stor roll i sitt jobb. Underhållande rakt igenom med intensiva, snygga biljakter och ett trevligt soundtrack. 
 
Memories of Murder (2003)
Bong Joon-Ho må ha åstadkommit sitt största mästerverk när han gjorde Oscarsvinnande ”Parasit”, men redan sedan innan dess sitter den sydkoreanska regissören på en filmografi full av sevärdheter. En av hans tidigare filmer som inte bör missas är denna kriminalthriller, baserad på en verklig serie fasansfulla mord. 
 
Babyteeth (2019)
I detta aningen udda men vackra drama möter vi en sextonårig tjej med en cancerdiagnos, i början av en förälskelse som kommer prägla en mycket omvälvande tid i henne och hennes familjs liv. En sorglig och känslostark historia med glimtar av hopp, som är gripande in i sista sekund. 
 
Booksmart (2019)
De två bästa vännerna Molly och Amy har inte festat en enda gånger under hela gymnasiet, och bestämmer sig för att släppa loss allt de har den sista kvällen innan sin examen. Olivia Wildes långfilmsdebut låter oss dela den vilda natten, pinsamheterna och triumferna med dem, i en en uppfriskande ungdomskomedi där det aldrig blir tråkigt. 
 
 
Drive (2011)
Visserligen inte den enda filmen på denna lista med en tystlåten flyktbilsförare i centrum, men dock med en helt annan typ av upplevelse. Ryan Gosling sitter perfekt som mannen bakom ratten, omsluten av nervig stämning, pulserande synth-musik och en avskalad men snygg estetik. 
 
En man som heter Ove (2015)
Amerikanerna levererar nästa år sin egen version av denna svenska dramakomedi, men innan dess bör alla ha tagit chansen att se originalet. Ett berörande och hjärtevärmande portätt av en man som försöker återfinna syftet och meningen med sitt liv, och om den oväntade vänskapens starka kraft. 
 
Good Will Hunting (1997)
Rörande historia om 20-årige Will Hunting, en ung överintelligent man med ett turbulent inre. Matt Damon (som skrev det Oscarsbelönade manuset tillsammans med Ben Affleck) briljerar i titelrollen, och backas av en lika fantastisk Robin Williams i rollen som hans varmhjärtade psykolog. 
 
Höstsonaten (1978)
Kanske inte en av Ingmar Bergmans allra mest välkända filmer, men ändå, i sin enkelhet, kanske en av hans starkaste. Liv Ullmann och Ingrid Bergman (här i sin sista filmroll) gör båda otroliga insatser i det avskalade och välskrivna kammarspelet, som på en och en halv timme ger en djup och nyanserad inblick in en mor och dotter-relation präglad av flera decennier av slitningar.
 
Goliat (2018)
Peter Grönlunds gangsterdrama lämnar kraftiga intryck med sitt porträtt av 17-årige Kim, som både tvingas försörja sin familj och ge sig in i den kriminella världen efter att hans pappa döms till fängelse. Sebastian Ljungblad och en Guldbaggebelönad Joakim Sällkvist bär upp filmen i rollerna som den plågade tonåringen och hans ärrade far.
 
 
Léon (1994)
I utbudet hittas en hel samling verk från franska Luc Besson, som givetvis inkluderar hans första engelskspråkiga film. Jean Reno i titelrollen som den italienska yrkesmördaren, tillsammans med en tolvårig Nathalie Portman i sin första film, utgör en ikonisk duo i ett gangsterdrama av mycket hög klass. 
 
Mannen på taket (1976)
Som väl bekant är C More hemmet för filmserien om Martin Beck, där Peter Haber har fått lösa ett stort antal kriminalmysterier genom åren. Men hos streamingtjänsten kan du dessutom hitta de allra första filmerna om poliskommissarien, däribland Bo Widerbergs spännande adaption av boken ”Den vedervärdige mannen från Säffle”, med Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen.
 
Moonlight (2016)
Skildrat genom ett fulländat bildspråk och ackompanjerat av drömmigt vackra ljudspår, får vi följa den unge mannen Chiron under tre viktiga kapitel i hans liv. Barry Jenkins Oscarsvinnande drama är en måste-se-film i ren allmänhet – men inte minst för den som gillar starka uppväxthistorier – och förtjänar tveklöst en plats på listan över 2010-talets bästa filmer.
 
No Country for Old Men (2007)
Det råder ingen tvekan om att bröderna Coen har levererat många minnesvärda filmer genom åren, men här har vi ändå en av de filmupplevelser som lämnar det största avtrycket. Inte minst tack vare Javier Bardem, otäckt bra som i birollen som en psykopatisk seriemördare. 
 
Om det oändliga (2019)
Roy Anderssons låter oss i sin senaste film, lika poetiskt som alltid, få en inblick i flera människors liv genom samling av fristående scener. Ögonblicken är allt från vardagliga till livsförändrande, fina såväl som fruktansvärda. Speltiden må inte ens nå upp till 80 minuter, men räcker gott och väl för att sätta igång flera existentiella tankegångar. 
 
 
Pride (2014)
I 80-talets Storbritannien formas en oväntad allians, när gayrörelsen i London finner stöd hos ett strejkande gruvcommunity på Wales landsbygd. Flera brittiska stjärnor fyller rollistan i denna dramakomedi, som är baserad på verkliga individers livshistorier, här skildrade med massor av värme och hjärta.
 
Spider-Man: Homecoming (2017)
Troligtvis avbockad på listan sedan länge för den entusiastiska Marvel-tittaren, men värd en chans även för den som besitter minimala kunskaper inom området. En trevlig kombination av superhjältefilm och high school-komedi, där charmiga Tom Holland för första gången får visa vad han går för i spindelmannen-dräkten. 
 
The Shining (1980)
Antagligen det mest klassiska du kan hitta i skräckutbudet, men lika skrämmande när den än upptäcks eller återupplevs. Förutom de ikoniska kulisserna och replikerna ryms här stunder som skulle kunna räknas in bland filmhistoriens mest hårresande, och som stannar kvar på näthinnan långt efter slutscenerna. 
 
The Social Network (2010)
David Fincher känner vi kanske allra främst igen för hans nerviga kriminalthrillers, men regissören kan leverera på toppnivå även när det kommer till att göra en film om historien bakom Facebook. Snyggt på alla sätt och vis, inte minst med ett välskrivet manus, där Jesse Eisenberg, Andrew Garfield och flera av namnen i ensemblen känns som givna för sina roller. 
 
The Square (2017)
Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare är minst sagt ett speciellt verk, men också en av de senare årens mest intressanta svenska filmupplevelserna. Underhållande, mörk komedi som gör satir både av den pretantiösa konsteliten och vårt mänskliga beteenden i stort, med ett snyggt och just konstnärligt filmiskt hantverk.
 
 
Spotlight (2015)
Med skådespelare som Mark Ruffalo, Michael Keaton och Rachel McAdams i spetsen skildras den verkliga historien om journalisterna som avslöjade ett stort antal sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Boston. Ett uppseendeväckande fall mycket som gestaltas mycket väl, där ens intresse aldrig slocknar. 
 
Waves (2019)
Med södra Florida som bakgrundsmiljö får vi följa en familj på en mycket känslosam resa, med deras tonårsson som utgångspunkt. En hjärtskärande berättelse skildrad med annorlunda dramaturgiska grepp, där de visuella elementen höjer filmen till ytterligare högre nivåer. 
 
Warrior (2011)
Kraftfullt boxningsdrama med en dysfunktionell kampsportsfamilj i handlingens fokus, där de två vuxna sönerna kämpar hårt för att leva upp till olika förväntningar och krav. Tom Hardy, Joel Edgerton och Nick Nolte gör alla gripande skådespelarinsatser som de två bröderna och deras far.
 
Your Name (2016)
Två unga främlingar finner vägen till varandra på ett extraordinärt sätt, när de börjar byta kropp med varandra i sina drömmar. Historien ramas in av en drömlik animation, i fantasy-äventyret som kom att bli Japans största biosuccé sedan ”Spirited Away”, 
 
Freddie Mercury – The Final Act (2021)
Genom nya intervjuer med flera personer som stod Freddie Mercury nära, går denna dokumentär närmare in på den sista perioden i Queen-frontmannens liv. Vi förs även in bakom kulisserna på den hyllingskonsert som hölls på Wembley efter hans död, där vi får vara med och fira den ikoniska sångarens liv, och påminnas om det viktiga avtryck han lämnade efter sig. 
 
 
Tipsa gärna om fler filmfavoriter på C More i kommentarerna nedan!
| 15 maj 2022 08:30 |