Serie

Skribent

Patrik Jonsson

22 september 2016 | 18:00

De 5 bästa tv-serierna från FX

Både HBO och Showtime har blivit avverkade. Nu har det blivit dags för FX!
Att HBO är kungarna på tronen då det gäller kabelkanaler är det väl inte mycket att orda om. Showtime nämns onekligen väldigt ofta även de då det gäller tv-serier med grymt bra kvalitét, och de ses nästan som en lillasyster till HBO. Båda har dessutom varit med i svängen ett bra tag.

Nu är det ju dock så att det finns en bunt till med kabelkanaler utöver HBO och Showtime, och en av dessa är just FX. 

Då man tar sig en närmare titt på FX står det ganska klart att även detta är en kanal att räkna med. Minst sagt. Jag har nämligen haft fullt sjå med att få till placeringarna då de har producerat så pass många grymma toppserier. Att jag tvingats lämnat en hel del riktigt bra serier utanför listan är det inget snack om. Jobbigt för mig, men positivt för FX då detta ju betyder att de har massor av härliga produktioner på sitt CV. 

Efter mycket blod, svett, tårar och utdragna hårtussar har jag plockat fram dessa fem tv-serier ur FX:s imponerande bibliotek; 

5. "American Horror Story" 
Den här serien är egentligen lite klurig att lista i och med att den har fristående säsonger. 
Vissa säsonger (berättelser) är bättre än andra, men jag personligen tycker dock att dess lägstanivå är så pass hög att serien får en rätt så given plats på listan. 

Omdiskuterad, chockerande och upprörande. "AHS" må fått ta emot massor av hård kritik, för att inte säga glåpord och hat, under årens lopp. Faktum kvartstår dock att den är förbannat välgjord, välskriven och välspelad, punkt. 

Jag kan sätta en stor slant på att även de som skällt ut serien för än det ena och än det andra, ändå suttit där lite i smyg och tittat. I don´t blame them, "AHS" är just en sådan där serie som väcker och eggar ens nyfikenhet. En mycket stark egenskap tycker jag.

4. "Rescue Me"
Redan 2004 drog Denis Leary igång sitt skruvade brandmannadrama och denna fullständigt galna resa skulle pågå i hela sju år, fram till 2011. 

Än idag kan jag faktiskt känna en tomhet efter "Rescue Me", så pass starka intryck gjorde den på mig då det begav sig. Visst kanske man kan försöka finna lite tröst i NBC:s "Chicago Fire". Men ärligt talat, medan "Chicago Fire" möjligtvis må vara glöden på grillen är "Rescue Me" likt eldstormen i en skyskrapa. 

Så mycket mer finns faktiskt inte att jämföra med, vilket också gör att en serie som "Rescue Me" sticker ut; det finns för få brandmannaproduktioner. 

"Rescue Me" var dock mer än bara brandmän och deras sysslor, det var precis lika mycket (om inte mer) ett klockrent familjedrama. Dessutom ett väldigt vågat, naket och destruktivt sådant. Här daltade man inte med känsliga ämnen som alkohol, otrohetsaffärer och religioner, det var rakt på, likt "AHS" brydde man sig inte särskilt mycket om vilka jeppar man retade upp. 

Detta har vi nog mycket att tacka Leary för, så tack, tack och återigen tack för "Rescue Me"!


3. "Justified"
Att jag led av en fruktansvärd abstinens då HBO:s fantastiska västernserie "Deadwood" gick i graven är väl vid det här laget knappast någon hemlighet. 

Jag fick dock en slags ersättare då "Justified" drog igång vintern 2010. Nu var det ju dock en hel del som skiljde "Justified" och "Deadwood" åt, men det fanns ändå en slags stämning, känsla och stil som gjorde att serierna påminde lite om varandra. 

Sedan den kanske allra största gemensamma nämnaren; båda serierna hade Timothy Olyphant i ledande roller. 
Förutom en del likheter med "Deadwood" var "Justified" en otroligt cool serie, dialogerna gick inte av för hackor och blinkningarna till diverse forna filmhjältar satt som en smäck. Karaktärsgalleriet var lysande och de skådespelare som sköt liv i karaktärerna var minst lika lysande även dem. 

Walton Goggins, finns det någonting den mannen inte klarar av? "Justified" var kort och gott briljant. Jag saknar även denna serie smärtande mycket.

2. "Fargo"
Likt "AHS" har även "Fargo" helt fristående säsonger (så gott som åtminstone), detta hindrar dock inte mig från att bunta ihop samtliga till en och samma listplacering. 

Jag fullkomligt älskar "Fargo". Så pass mycket att jag och detta har jag sagt förr, i vissa delar föredrar tv-serieversionen framför filmversionen. Detta är rätt stora ord då jag tycker filmen är smått fantastisk, men jag står för detta. 

Återigen visar FX på stort mod. Att ge sig på en nyversion av en sådan pass klassisk och hyllad film som "Fargo" kräver just mod och förmodligen även lite galenskap. Men å andra sidan, skulle jag fått manuset till den första säsongen i mina händer skulle nog heller inte jag tvekat, ty det var briljant! 

Briljant är även skådespelarensemblen och detta gäller båda säsongerna, dialogerna är klockrena och fantasin till att skapa riktigt minnesvärda scener tycks aldrig sina. 

Det var många som tvekade på en tv-serie kring "Fargo" innan premiären, mig inkluderad, nu är dock serien ett faktum. Ett stort, fett, härligt faktum och nu inväntar vi med spänning dess tredje säsong. 

Jag skulle lika gärna ha kunnat placera "Fargo" på första platsen, med detta sagt är toppen av denna lista egentligen delad.

1. "The Shield"
På toppen av listan hittar vi den absolut bästa snutserien någonsin. 

Jag vet. Det finns många bra, starka och riktigt minnesvärda snutserier; "Hill Street Blues", "NYPD Blue", "Southland" och "Homicide: Life on the Street" bara för att nämna några. Jag anser dock att "The Shield" toppar dem alla. 

"The Shield" var dessutom så mycket mer än "bara" en snutserie. Här fanns även gott om familjedrama och sedan skiljer den ju sig lite från de flesta andra snutserier i och med att det i denna faktiskt stod ett gäng korrupta snutar i centrum. 

I "The Shield" handlade mycket om gråzoner, och gråzoner, ja, det är något jag älskar. Livet är inte helt i svart eller vitt, punkt. Serien hade dessutom helt fantastiska skådespelarinsatser som främst leddes av Michael Chiklis och Walton Goggins (igen!). Förutom dessa två grymma talanger, som i "The Shield" nog gjorde sina livs roller, dök även gamla rävar som Glenn Close och Forest Whitaker upp som gästskådisar. 

Den sistnämnde dök för övrigt upp i rollen som den maniske Jon Kavanaugh från Internal Affairs i seriens fjärde säsong. En säsong jag rätt och slätt utnämner till en av de allra bästa säsongerna av en tv-serie någonsin, i alla katerogier. Man får nog leta sig till en film som "Heat" ifall man ska finna något värdigt att jämföra den katt-och-råtta-leken med.

Kort och gott, jag tycker "The Shield" var (och är väl fortfarande) helt fantastisk och ännu så länge fortfarande oslagbar i sin genre.

Här är de produktioner från FX som jag tvingades hålla utanför listan och det finns som sagt några riktigt bra serier även bland dessa; "Sons of Anarchy", "Terriers", "Its Always Sunny in Philadelphia", "The Americans", "Lights Out", "Louie", "Sex&Drugs&Rock&Roll", "Baskets", "Nip/Tuck", "Thief", "Damages", "The Bridge", "The Bastard Executioner", "Anger Management", "Married", "You´re the Worst", "Tyrant", "The Strain", "The Comedians", "Partners", "Saint George", "Over There", "Dirt", "The Riches", "Son of the Beach" ,"Lucky", "Wilfred", "The League", "Legit", "Testees", "Archer" och "Starved".

De har gjort en hel del genom åren, vårt kära FX. Vilka serier skulle ni själva plocka in till en topp-5 lista? Låt höra!
| 22 september 2016 18:00 |