LISTA

Skribent

David Grundström

25 maj 2017 | 12:00

De 5 bästa "Star Wars"-spelen

Vi firar "Star Wars" 40-årsjubileum med att lista de fem bästa spelen som utspelar sig i en rymd långt, långt borta.
“Star Wars”-febern går aldrig riktigt över. Speciellt när vi lever i tider som dessa, med en ny trilogi påbörjad och separata filmer såsom “Rogue One: A Star Wars Story” som varvar varandra de kommande åren. Men utöver källmaterialet finns en hel uppsjö av “Star Wars” att ta del av. Serietidningar, böcker och inte minst tv-spel.
 
För att fira att “Star Wars” fyller 40 år denna månad vill jag därför ta tillfället i akt att lista mina fem favoritspel satta i samma universum som filmerna.

 

5. “Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast”

 
 
Jag kan fortfarande tänka tillbaka på hur häftigt “Jedi Knight II” var när det kom. Ett spel som har både en kampanj där du som ensam spelare kan strida mot ondskans krafter, samt ett flerspelarläge (det läget jag lade ner mest tid på) där jedi-riddare och siths strider mot varandra. Ljussablar, höga hopp och möjlighet att använda krafter bjöd på ett otroligt engagerande spel.
 
Men det häftigaste, för den 13 år gamla David, var ljussablarnas mekanik. Snuddade dem vid väggar lämnades det glödande spår, och du behövde tillika inte nödvändigtvis vifta med ditt svärd för att orsaka skada. Det räckte med att bara få fysiskt kontakt med din motståndare.
 

4. “Star Wars: Rouge Squadron”

 
 
Det kanske häftigaste i “Star Wars”, näst efter pulserande ljussablar, är dess fordon. Legendariska farkoster såsom X-wings och TIE-fighters har både en design som aldrig känns föråldrad samt en ljuddesign som stannar kvar.
 
I “Star Wars: Rogue Squadron”, som släpptes till Nintendo 64 och PC, får du möjlighet att kontrollera fem ikoniska rebellskepp i luftstrider. Du möter motstånd i form av imperiets TIE-fighters, ATAT’s och kanontorn. Ett enkelt koncept, men någonting som blir svårt att tröttna på.
 

3. “Star Wars: Shadows of the Empire”

 
 
Detta spel var ett av mina första till Nintendo 64. Ett spel som hade nästan allt du kunde önska från ett “Star Wars”-spel: Luftstrider, speeder-jakter och utforskande till fots. “Shadows of the Empire” låter dig ta rollen som Dash Rendar, en smugglare som till mångt och mycket påminner om Han Solo.
 
Spelet börjar med att du får försvara snöplaneten Hoth mot det anfallande Imperiet och följer sedan på ett eget spår som slutar med att du får spränga rymdbasen Skyhook - i stil med förintandet av dödstjärnan.
 

2. "Star Wars: Battlefront”

 
 
För två år sedan släpptes det svenskutvecklade “Star Wars Battlefront”, men brist på siffror till trots är det faktiskt det tredje spelet i denna spelserie! Det första, utvecklat av den amerikanska studion Pandemic Studios, släpptes redan 2004. Det är även detta som jag spelat absolut mest!
 
“Star Wars: Battlefront” ger dig stora stridsfält där upp till 64 spelare strider om övertaget, antingen till fots eller i ikoniska fordon. Spelet hade både strider från den originella trilogin, samt prequel-trilogin, och var ett spel som det väl väldigt lätt att fastna i väldigt länge.
 
I år är det dags för nästa del i serien med “Star Wars Battlefront II” (som alltså är det totalt fjärde spelet). Jag anar att jag även då kommer fastna i många timmar i denna fantastiska spelserie.
 

1. “Star Wars: Knights of the Old Republic”

 
 
Det går inte att skriva en topplista på “Star Wars”-spel utan att ha med “Knights of the Old Republic”, samt att dessutom ha det på förstaplatsen. Och med all rätt!
 
Detta ikoniska spel från utvecklarna Bioware, som senare kom att göra spelserier såsom “Dragon Age” och “Mass Effect”, bjöd på vad inget “Star Wars”-spel gjort tidigare: En originell berättelse som är otroligt bra.
 
I detta rollspel tar du rollen som en jedi-riddare som förlorat minnet. Beroende på de val, och det spelsätt, du tar dig igenom äventyret på påverkar det till vilken sida av kraften du lutar dig: den mörka, eller den ljusa. Vart du till slut befinner dig på skalan kontrollerar även hur berättelsen slutar.
 
Tidigare i år ryktades det om att ett nytt “Star Wars: Knights of the Old Republic” är under utveckling hos Bioware. Detta är troligen inte fallet, men det skulle vara fantastiskt om vi till slut får ett nytt äventyr i samma stil.
 
Vilket är ditt favoritspel i "Star Wars"-universumet?
| 25 maj 2017 12:00 |