SPONSRAT

Skribent

MovieZine

8 februari 2016 | 17:00

De 5 bästa Martin Beck-filmerna är korade

Med hundratals betyg på varje Beckfilm har vi en ganska klar bild av vilka fall som var vassast. (Listan presenteras i samarbete med C More och "Beck - Steinar".)
Martin Beck och Gunvald Larsson har bekämpat brott på bioduken och i tv-rutan i snart 20 år. En era går i graven när Mikael Persbrandt lämnar serien. I nya ”Beck - Steinar” (finns nu att streama på C More!) får Peter Haber en ny kollega på polishuset.

Vi tittar tillbaka på filmserien och några av de mest minnesvärda fallen för snutparet Gunvald Larsson och Martin Beck. Här är de fem bästa filmerna, enligt MovieZine-medlemmarnas snittbetyg.

Beck - Levande begravd
En välrenommerad åklagare hittas i en kista på en lekplats. Beck och teamet upptäcker att han har blivit levande begravd, och snart faller fler offer för seriemördaren. Harald Hamrell regisserade del 26 mer som en skräckthriller än tidigare filmerna i serien.

Beck - Hämndens pris
Den nionde Beckfilmen blev omtalad på grund av sina likheter med polismorden i Malexander (en slump, hävdar manusförfattarna). En hyfsad biosuccé med 320.000 besökare. Marie Göranzon introducerades som ny polischef och Shanti Roney hade den stora gästrollen. 

Beck - Spår i mörker
När tunnelbaneresenärer mördas upptäcker Martin Beck en okänd värld under Stockholms gator. Kittlande spänning i den andra Beckfilmen på bio (år 1997), ibland beskriven som Sveriges första riktiga cyberpunk-film. SL sägs ha varit tveksamma att släppa ner filmteamet ifall resande skulle bli rädda.

Beck - Skarpt läge
Beck kallas till ett hus där kvinnomisshandel har rapporterats. Där finns nu bara liket av en man, fru och barnen är borta. Först ut i tredje omgången Beck-filmer, nu med Måns Nathanaelson som ny i gänget. Över 280.000 såg den på bio.

Beck - Lockpojken
Pelle Seth regisserade den allra första filmen med Peter Haber och Mikael Persbrandt, som gick upp på bio sommaren 1997 enbart med titeln ”Beck”. Med hjälp av cybersnuten Lena jagas pedofiler på nätet. Gösta Ekman skulle egentligen ha fortsatt spela huvudrollen, men valde att hoppa av.

Trailer: Nya filmen "Beck - Steinar" finns nu på C MoreVilken Beck-film tycker du har varit den bästa? Kommentera nedan.
| 8 februari 2016 17:00 |