Spel

Skribent

Robin Cocks

26 juni 2019 | 16:10

De 5 bästa "Mario"-spelen du måste spela innan du dör

Inför releasen av "Super Mario Maker 2" på fredag så har vi listat 5 "Mario"-spel du måste spela innan du kolar vippen!
En italiensk rörmokare med buskig mustach och som klär sig i rött och blått låter kanske inte som en toppenidé för en spelkaraktär på pappret. Det struntade Nintendo blankt i och lyckades skapa en av de mest populära och framgångsrika spelikonerna någonsin - Super Mario. Under mer än 30 år har Super Mario tagit oss med på oförglömliga äventyr som tilltalar såväl barn som vuxna.
 
Men med långt över 50 spel som sträcker sig över genregränserna kan det vara svårt att veta vilka "Mario"-spel som är de absolut bästa. Ingen fara! Vi har listat de 5 bästa "Mario"-spelen som du måste spela innan du kolar vippen och får game over!
 

Super Mario World (1990, Super Nintendo)

Genre: 2D Plattform
 
 
"Super Mario World" är ofta rankat högt upp på listor över världens bästa spel någonsin och det är inte svårt att förstå varför. Spelet tog allt som de första tre spelen gjorde bra och gjorde det bättre. Spelvärlden var större, banorna mer varierade, powerupsen fler, kontrollen bättre och grafiken vassare. Dessutom introducerades dinosaurien Yoshi i "Super Mario World" som senare fick en egen spelserie och är idag en viktig ikon i Nintendos karaktärsgalleri. Om du ännu inte har spelat "Super Mario World" så har du en fantastisk upplevelse framför dig!
 

Paper Mario 2: The Thousand-Year Door (2004, Nintendo Gamecube)

Genre: Rollspel
 
Large f75213c94f5fd6c91f939ebb81fce267 papermario2
 
Hur gör man "Super Mario"-konceptet nytt och fräscht? Jo! Man gör Mario till en pappersfigur i en värld där allt är gjort av papper och cardboard. "Paper Mario"-serien fokuserar mindre på plattformshoppande och mer på berättelse och turbaserade strider, där Mario och hans vänner får erfarenhetspoäng efter varje vunnen strid. "Paper Mario 2" lyckas förädla konceptet till max med underbar dialog, roliga karaktärer, mysiga miljöer och ett fantastiskt stridssystem som utspelas på en teaterscen framför en interaktiv publik. Vi har fått se några sidospår i "Paper Mario"-serien men ingen ordentlig uppföljare till "Paper Mario 2". Vi lever dock på hoppet om att Nintendo utannonserar "Paper Mario 3" någon gång under vår livstid.
 

Mario Kart 8 Deluxe (2017, Nintendo Switch)

Genre: Racing
 
Large f75213c94f5fd6c91f939ebb81fce267 deluxe
 
"Mario Kart"-serien har funnits med oss sedan mitten av 90-talet och har dykt upp på allt från Super Nintendo till Nintendo Switch. Av alla spel i serien anser vi att "Mario Kart 8 Deluxe" är den definitiva "Mario Kart"-upplevelsen eftersom det har den tajtaste kontrollen, mest uppfinningsrika banor som gör att du kan trotsa gravitationen, krispig grafik och att det är portabelt. Vem som helst kan plocka upp och spela "Mario Kart 8 Deluxe", och det är det som spelet handlar om - spelglädje för alla.
 

Super Mario 64 (1996, Nintendo 64)

Genre: 3D Plattform
 
Large f75213c94f5fd6c91f939ebb81fce267 supermario64
 
Steget in i 3D klarade Super Mario galant och med "Super Mario 64" lyckades Nintendo sätta en helt ny standard över hur plattformsspel ska fungera i tre dimensioner. Istället för att ha traditionella banor så kunde Mario besöka olika världar genom att hoppa in i stora tavlor som hängde i Prinsessan Peach's slott. Varje värld hade ett visst antal stjärnor som Mario var tvungen att hitta som alla krävde att han uppfyllde vissa kriterier. "Super Mario 64" bjöd på större frihet och där spelaren själv kunde bestämma i vilken ordning denne ville tackla de olika banorna. Sen får man ju inte glömma att kontrollen, musiken och spelkänslan var top-notch!
 

Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (1996, Super Nintendo)

Genre: Rollspel
 
Large f75213c94f5fd6c91f939ebb81fce267 mariorpg.0
 
Det fanns en tid i historien då Square (numera Square Enix) och Nintendo var riktiga bästisar. Alla "Final Fantasy"-spel fram till och med del sex släpptes enbart till Nintendo-konsoler under 90-talet, och därför var det inte helt oväntat att de två spelföretagen samarbetade på ett rollspel med Mario i huvudrollen. "Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars" släpptes bara i USA och Japan och är ett isometriskt rollspel som bryter den klassiska "Super Mario"-strukturen. Denna gång är det inte Bowser som är den stora elaka skurken, nu är det istället det obehagliga svärdet Smithy som hotar att ödelägga världen. Mario, Peach, Bowser och de två nya karaktärerna, Mallow och Geno, samarbetar därför att tillsammans hitta sju legendariska stjärnor som kan stoppa Smithy. Det är få spel som är så fulla av hjärta och kärlek som "Super Mario RPG" och om du har missat denna pärla så ska du omedelbart ta dig en tur till svampriket!
 
Vilka "Mario"-spel tycker du är bäst? Vilken Mario-genre är din favorit?
| 26 juni 2019 16:10 |