Serie

Skribent

Patrik Jonsson

9 april 2015 | 18:00

De 5 bästa filmbaserade tv-serierna

Patrik Jonsson slår ett slag för hungrige Hannibal, familjen Macahan och Indiana Jones unga äventyr.
Då jag väl satte mig ned för att skriva den här artikeln hade jag visserligen klart för mig att jag inte skulle finna direkt många exempel på riktigt bra filmbaserade TV-serier. Att det dock skulle bli så här pass magert var jag inte riktigt beredd på. 

Nu kan ju naturligtvis även detta skrala utbud bero på att min egen smak inte rimmar så väl med det som hittills finns tillängligt, men ärligt talat, fy satan så mycket trams det skapats i den här genren. Skulle vi vända på myntet, det vill säga leta reda på lyckade TV-seriebaserade filmer, hittar man tack och lov ett något större utbud. Det finns självfallet en massa skit där också, men då jag blickar lite snabbt över just den genren hittar jag då bra mycket fler ljusglimtar där. Nu var det dock filmbaserade TV-serier jag skulle ge mig i kast med så därför fick jag leta mig smått blodig. Nämnas ska väl också att jag valt att bortse från allt animerat, av den enkla anledningen att jag inte har något intresse av sådant. Jag har varken följt eller följer animerade serier så då blir det ju lite svårt att fördjupa mig i sådant. 

Varför jag nämner detta är på grund ut av att väldigt många filmbaserade TV-serier faktiskt gått och blivit just animerade, faktiskt bra många fler än jag på förhand trodde. Vi har allt från "Den galopperande detektiven", "Beetlejuice", "Tillbaka till framtiden" och "Karate Kid" till "Dum & dummare", "Men in Black", "Rambo" och "Mumien". 

Av de fem exempel jag kommer att ge här nedan har jag även valt att inte ta med tokpopulära "Buffy the Vampire Slayer" (!!!). Ja skäll på mig, jag kan ta det och jag antar att det är befogat också? Jag är mycket väl medveten om att det är en lyckad serie, i alla fall om man ser till dess enorma framgångar, men jag personligen kan bara inte med den TV-serien. Jag nämnde ju tidigare att jag skulle nämna några exempel på bra filmbaserade TV-serier och jag tycker inte "Buffy the Vampire Slayer" är bra överhuvudtaget. Ja, jag måste ju vara ärlig och skriva från mitt hjärta. Nu har jag dock ändå nämnt den lite här så den fick i alla fall vara med som en parantes. Här följer dock mina egna favoriter; 

5. The Young Indiana Jones Chronicles (ABC)
Vi börjar med en serie som jag ärligt talat inte riktigt vet hur den står sig idag. Det var nämligen evigheter sedan (och evigheter betyder denna gång cirkus 22 år) som jag såg och följde den. Jag minns i alla fall att jag gillade den back in 1992 och därför får den helt enkelt kvala in. Serien utspelade sig innan Indy-filmerna då äventyraren Jones var i tonåren. Jag antar att det hela inspirerades av inledningen till den tredje Indy-filmen "Det sista korståget", där River Phoenix gestaltade just en yngre version av Indiana Jones ifall ni minns det? Jamen det gör ni nog. 

Hursomhelst, i serien fanns dock tyvärr inte River på plats utan där fanns istället en ung tillika hattbeklädd Sean Patrick Flanery. George Lucas himself stod bakom serien som dessvärre, på grund av alldeles för höga produktionskostnader, lades ned redan året därpå (1993). Det gjordes dock fyra så kallade TV-filmer mellan 1994 och 1996 i hopp om att slå liv i serien igen, men även där gick herr Lucas bet. 1999 klipptes serien och dess avsnitt om till 22 st TV-filmer och ärades även med den nya (och nuvarande) titeln "The Adventures of Young Indiana Jones". Har vi idag, en sissådär 15 år senare, sett det sista av en TV-serie kring Indy? Nja, det tror jag knappast, vänta ska ni se att han med både piska och hatt snart dyker upp igen.

4. Hannibal (NBC)
Tillbaka till nutiden igen, ifjol ärades nämligen den gamle kannibalen Hannibal Lecter ("När lammen tystnar", "Röd drake" etc.) med en alldeles egen TV-serie. Här kan man visserligen påstå att TV-serien baseras minst lika mycket på Thomas Harris roman "Röd drake" som på själva filmerna. Den stora magneten och affischnamnet här är dock onekligen karaktären Hannibal Lecter, mest känd från filmerna så klart. 

Oron inför premiären var självklart stor hos mig, det var ju dessutom ingen kabelkanal som hade tagit sig an den. Men tänka sig, jag tycker att serien i många aspekter är smått fantastisk. Dess säregna stil, dess välskrivna karaktärer samt berättelser och den fullständigt briljanta Mads Mikkelsen i huvudrollen som just Lecter, gör den här serien till en riktigt njutbar resa. Den är kort och gott mycket vågad. Visst, det bjuds inte på en massa naket och svordomar, men i stort sett allt annat finns här. NBC, tillsammans med skaparen Bryan Fuller, har tänjt på gränserna så mycket det bara går för en TV-serie vilken ligger på en markbunden TV-kanal och det tackar vi för!

3. M*A*S*H (CBS)
Här har vi då en riktig klassiker i sammanhanget och tveklöst den allra mest framgångsrika av dem alla, ja faktiskt i nästan alla TV-seriesammanhang. "M*A*S*H" innehar nämligen fortfarande tittarrekordet för ett avsnitt, då det absolut sista avsnittet sändes sågs det av hela 106 miljoner (!!!). En riktig långkörare var det också, hela 251 avsnitt blev det, serien sträckte sig mellan åren 1972 och 1983. 

Detta i sig innbär att serien faktiskt varade nästan fyra gånger så länge som det krig (Korea) under vilket den utspelar sig. Serien är dock inte endast framgångsrik, jag tycker även att den är smått underbar. Visst, gillar man inte krigsmiljöer, framförallt fältsjukhus, ska man givetvis hålla sig borta, men annars är detta en given klassiker som man bör ha sett. Den är både rolig och sorglig, ta bara vinjettlåten ("Suicide is Painless" där de valde att ta bort själva sången/texten) och fantastiskt välspelad. Karaktärsgalleriet går heller inte av för hackor och det känns verkligen som att man är på plats där i Korea mitt under ett brinnande krig. Även här skulle man kunna säga att TV-serien är minst lika mycket baserad på romanen, men det var ändå filmen "M*A*S*H" från 1970 som var den stora förlagan. Behöver jag ens nämna att serien rönte större framgångar än filmen? Så var det i alla fall. Jag skulle egentligen kunna skriva en hel artikel om endast serien "M*A*S*H", men det får vi ta en annan gång, ta er en titt på den så länge istället vetja!

2. Familjen Macahan (ABC)
Ännu en klassiker och vilken fullständigt magnifik sådan! Man snackar rätt ofta om odödliga klassiker och är det något som verkligen lever upp till den frasen är det då onekligen westerneposet "Familjen Macahan". Denna kultserie har jag haft med i ett par listor tidigare och detta med all rätt, man kan inte nämna "Familjen Macahan" för många gånger, så enkelt är det bara. Serien är inte endast en hederlig gammal westernserie, utan även en mycket mångbottnad och dramatisk familjekrönika vilken så gott som saknar motstycke än idag. Ska man bara se en familjekrönika ska man se denna, punkt. 

"Familjen Macahan" började först 1976 med ett två timmars långt pilotavsnitt och fortsatte sedan 1977 som en miniserie. På grund av dess enorma framgångar (faktiskt främst här i Europa och Skandinavien) blev den till en TV-serie 1978-1979 och den baserades från allra första början på John Fords (med flera) westernfilm "Så Vanns Vilda Västern" ("How the West Was Won") från 1962. Det hela summerades i 25, helt fantastiska, avsnitt som jag personligen då och då mer än gärna återvänder till. Ni som inte sett serien tycker jag genast ska plocka upp den, detta är sannerligen en rejäl och stabil milstolpe i den ack så underbara TV-historien.

1. Fargo (FX)
Om någon för typ ett år sedan skulle komma och tala om för mig att jag på en lista inom kort skulle sitta och placera en TV-serie baserad på filmen "Fargo" före en klassiker som "Familjen Macahan" skulle jag bara skratta och ruska på huvudet. Who´s laughing now? Det kabelkanalen FX lyckades skapa här i våras är inget annat än ett mirakel, det är så man får nypa sig i armen. "Fargo" (1996) är absolut ingen lätt film att ta sig an att göra en TV-serie av, jag skulle vilja påstå att den tillhör en av de svåraste. Snacka om kaxigt. Ibland betalar det sig dock för jag tror då aldrig att jag sett maken till kärlek, respekt och förståelse till ett så pass välkänt och udda underlag tidigare. I TV-serien har man lyckats fånga och återge samma känsla, stämning, karaktärer, dialoger, intriger, foto, musik som i originalfilmen. Man har dessutom lyckats med konststycket att till och med utveckla det hela och dra på med lite ytterligare. TV-serien "Fargo" må inte framkalla samma nostalgi och kärlek som "Familjen Macahan" gör hos mig, ännu, men den levererar på alla andra punkter. Allt har dock sin tid! Nej detta är en självklart listetta för min egen del och en sådan här TV-serie ingjuter dessutom hinkvis av hopp om inte endast nutidens TV-produktioner, utan även om framtidens. Det är sanslöst så man skäms bort!

Här är några ytterligare filmbaserade serier som ni kanske saknar, själv gillar jag faktiskt inte en enda av dem; "From Dusk Til Dawn", "Robocop", "The Crow", "Highlander", "Nikita", "The Sarah Connor Chronicles", "Alien Nation", "Time Cop", "Blade", "Freddys Nightmares", "Stargate", "Bates Motel" och "Shaft".

En liten extra notis från min sida är angående "Friday Night Lights", jag vet nämligen att många uppskattade den TV-serien. Jag har faktiskt inte sett den så därför finns den heller inte nämnd. Jag kan ju dock passa på att ta tillfället i akt och fråga; ska jag plocka upp den?
| 9 april 2015 18:00 |