Skribent

Andreas Samuelson

19 februari 2012 | 12:01

De 10 mest spännande svenska regissörerna just nu

Allt fler svenska regissörer slår igenom utomlands och gör film i Hollywood, samtidigt som unga talanger slår igenom här hemma och gör stark kvalitetsfilm om allt från lesbisk kärlek till kriminella barn. Colin Nutley & co hamnar i skuggan av rampljuset från en ny elit svenska regissörer.

Här är de svenska namnen du bör hålla koll på framöver.

10. Alexandra Therese Keining

Debuterade för över tio år sedan med snabbglömda "Hot dog" och valde att inte återvända till registolen förrän i fjol. Med både stake och talang skildrade hon lesbisk kärlek i den första vuxna, blågula flatfilmen "Kyss mig" och visade om något att kvinnor kan, både framför och bakom kameran.

9. Måns Mårlind & Björn Stein

Uppmärksammades stort för TV-serien "Spung" och inte minst den väldigt osvenska "Storm" som satte dem på Hollywoods karta. Engelskspråkiga debuten "Shelter" med Julianne Moore lämnade en hel del att önska men kommande "Underworld Awakening" har gett dem en ny chans att visa vad de går för.

8. Daniel Fridell

Efter 90-talskalkoner som "Sökarna" och "30:e november" så visade han äntligen vad han gick för med tyngre - och starkare - filmer som "Under ytan" och "Säg att du älskar mig". Gjorde senast dokumentären "El Medico: The Cubaton Story" och gör snart Hollywooddebut med skräckremaken "Apartment 1303".

7. Johan Kling

Tog svenska filmindustrin med storm när han gjorde den på pricken klasskritiska "Darling", som snabbt ansågs vara en av 2000-talets bästa svenska filmer. Följde upp med den underlägsna men fortfarande intressanta "Puss" där han återigen kombinerade suveränt skådespel med melankoliska människoöden och ångestfylld dialog.

6. Babak Najafi

Debuterade med dramat "Sebbe" som gjorde mindre väsen av sig på biograferna men tokhyllades av kritiker och rodde hem Guldbaggen för Bästa film. Lär nå en betydligt bredare massa med en av de mest efterlängtade uppföljarna i svensk filmhistoria - "Snabba cash II".

5. Mattias Olsson & Henrik JP Åkesson

Regi- och manus/producentduon tog steget från kort- till långfilm med en slitsam lågbudgetproduktion ute i skogen och bevisade att man kan uppnå en hel del med tre kompetenta skådespelare och ett spännande manus. Med lite hjälp av Oscarsbelönade ljudklipparen Per Hallberg fick de till i en så - för Sverige - ovanlig genre som thrillern och är nu på G med filmatiseringen av en känd, hemlig roman.

4. Lisa Aschan

Från praktiskt taget ingenstans dök denna talang upp med en av svensk films mest hyllade debuter i fjol när hon förenade sexuellt tonårsdrama och modern västern i den kritikerrosade "Apflickorna" som tog emot filmpriser på löpande band, både i hemlandet och internationella festivaler. Jobbar nu på en filmatisering av dramapjäsen "Förvaret" men tackade oväntat nej till ett långfilmsstipendium på fem miljoner.

3. Daniél Espinosa

Blev namnet på allas läppar efter megasuccén "Snabba cash" och fick snabbt en fribiljett till Hollywood där han, efter snack om "X-Men: First Class" och "Prisoner", slutligen värvades till actionfilmen "Safe House" med Denzel Washington. Nu är frågan om nästa stora projekt.

2. Ruben Östlund

Efter den lite mer anonyma debuten "Gitarrmongot" så visade Östlund att han var mästerlig att porträttera mänskligt beteende och den svenska ångesten med den smärtsamt realistiska "De ofrivilliga". Han höjde ribban ytterligare ett steg med fjolårets verklighetsinspirerade ungdomsdrama "Play" som både underhöll, provocerade och gav vår nya indiemästare en Guldbagge för Bästa regi. Unik i sin dokumentärliknande filmstil och ett ädelt, envist undvikande av kommersiell film.

1. Tomas Alfredson

Har om någon bevisat att äpplet inte faller långt ifrån trädet. Har liksom pappa Hans tagit ett långt steg från lättsam film (som "Bert - den siste oskulden") till effektivt tunga, Guldbaggebelönat dramer ("Fyra nyanser av brunt", "Låt den rätta komma in"). Blev i och med den internationellt framgångsrika John Ajvide Lindqvist-filmatiseringen ett namn i Hollywood och gjorde en hyllad, engelskspråkig debut med Oscarsnominerade "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" vars planerade uppföljare "Smiley's People" han även är aktuell för.

Bubblare:

Amir Chamdin
Lisa Langseth
Pernilla August
Ola Simonsson & Johannes Stjärne Nilsson
Richard Holm
Andreas Öhman
Lena Koppel
Levan Akin
Teresa Fabik
Kristian Petri
Axel Petersén

| 19 februari 2012 12:01 |