Serie

Skribent

Patrik Jonsson

14 november 2013 | 21:01

De 10 bästa miniserierna

Listdags igen! Denna gång ger jag mig i kast med miniserier, och jag kan redan nu tala om för er att detta har helt klart varit en av de svåraste listorna jag skapat.

Att välja ut endast tio listvärdiga miniserier av flera hundra aspiranter skulle visa sig bli en svårare nöt att knäcka än vad jag räknat med på förhand. Bara efter någon minut stod det klart för mig att detta skulle bli ett smärre helvete. I åratal har vi avnjutit våra älskade miniserier, att hitta gamla härliga klassiker i den här katerogin är knappast någon svår uppgift. Det verkligen kryllar av dem och inte gjorde det saken lättare för mig att det fortfarande, till dags dato, görs fruktansvärt bra miniserier.

Vad räknas då som miniserier? Det där kan man självfallet ha lite olika resonemang kring, jag har dock valt att plocka ut dessa miniserier efter i stort sett en viktig och avgörande punkt; serierna ifråga får endast bestå av en enda säsong. Sedan hur många avsnitt denna säsong ifråga innehar tycker jag spelar mindre roll, den kan ha fyra, den kan ha tio eller så kan den endast bestå av två episoder. Huvudsaken är, som sagt, att den endast består av en säsong och naturligtvis att den i sin tur skapats för TV-formatet. Jag tar heller inte med de serier som tilldelats endast en säsong på grund av nedläggning, bra exempel på sådana serier är "Firefly" samt "Terriers".

Jag känner redan här och nu på mig att många av er kommer att sakna en del favoriter, klassiker och kultserier, det är tyvärr omöjligt att få med dem alla. Sedan får ni också tänka på att en del serier som räknas som mer eller mindre miniserier bestått av fler än en säsong, en par klassiker jag kan nämna här som exempel är "Familjen Macahan" och "Nord & Syd". Sedan har undertecknad inte sett alla miniserier heller och just därför hamnade vissa utanför listan även på grund av den miserabla anledningen. Nåväl, efter mycket svett, pina, ångest och urdragna hårtussar serverar jag eder härmed mina tio personliga favoriter bland just miniserier;

10. "Merlin" (1998)

Vi sparkar igång den här listan med lite fantasy och sagor, det sistnämnda är ju jag inte speciellt förtjust i, men på 90-talet kunde man till och med leverera serier och filmer baserade på sagor med finess. De utspelade sig, hör och häpna, inte i nutid heller. I denna serie fick vi se Sam Neill i huvudrollen som just Merlin och rollistan i övrigt var riktigt stark; Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, James Earl Jones, Isabella Rossellini samt Martin Short spelade här en hel drös av kufiska karaktärer. Riktigt snygg var serien också och det fanns faktiskt en riktigt intressant handling att avnjuta. Helt klart en av mina personliga favoriter vad det gäller fantasy/sago-filmatiseringar.

9. "Pestens tid" (1994)

Det har ju gjorts sin beskärda del miniserier på Stephen Kings romaner, en del dåliga, en del bra och en del som varit jäkligt bra. "Pestens tid" tycker jag tillhör de som varit jäkligt bra. Det är möjligt att serien har åldrats sissådär, men att den har en speciell plats i mitt hjärta är det inget snack om. Jag gillar verkligen apokalyptiska serier och filmer, speciellt då det dessutom finns ett gäng med intressanta och djupa karaktärer i dess centrum och sådana finns definitivt på plats i "Pestens tid". Handlingen doftar så där härligt mycket King och serien bjuder även på en del eftertanke. Bra skådespelarinsatser också med bland andra Gary Sinise, Rob Lowe, Kathy Bates och Miguel Ferrer i fronten.

8. "Rötter" (1977)

En, precis som romanen av Alex Haley den är baserad på, stor klassiker i sammanhanget. Garanterat en av de mest kända miniserierna här på listan och inte så konstigt då serien är smått fantastisk. En serie som helt klart väcker massor av känslor, både sorgliga och hoppfulla. Jag ser den dessutom som en mycket viktig serie med tanke på dess starka innehåll, nämligen det amerikanska slaveriet. Skådespeleriet är fullständigt briljant där speciellt John Amos sticker ut. "Rötter" fick sedermera två inte alls lika starka uppföljare ("The Next Generation" 1978 & "The Gift" 1988) men det är alltså huvudserien från 1977 denna plats är ämnad till. För den uppmärksamme finns faktiskt O.J. Simpson med i en liten roll, föga något plus, men en småkul anekdot kanske. Att denna ska få en ny version vill jag helst förtränga.

7. "To Catch A Killer" (1992)

Denna högst obehagliga och mörka miniserie kretsar alltså kring den sanna historien om seriemördaren John Wayne Gacy vilken blev anklagad för att ha våldtagit, mördat och lemlestat 33 unga män och pojkar under 70-talet i Chicago. I huvudrollen som Gacy a.k.a. "The Killer Clown" ser vi gamle Brian Dennehy och just denna roll anser jag också vara hans absolut bästa, inget snack om saken. Serien bjuder på en massa spänning, obehag och kan nog även ses som en rätt lärorik miniserie ifall man är insatt eller bara rent allmänt intresserad av själva fallet. Gillar man filmer samt serier med den klassiska "katt och råtta-leken" som huvudkoncept är denna given och jag fullständigt älskar sådana upplägg, speciellt då det är så pass välspelat som i denna.

6. "Det" (1990)

Från en clown till en annan, denna är dock sprungen ur fantasins värld (tack och lov) och heter Pennywise. Ännu en Stephen King-miniserie på listan alltså? Ja vad kan jag säga, jag älskar Stephen King och då de gör honom rättvisa i TV/film-formatet tycker jag faktiskt det inte finns mycket som rår på det hela. Medan Dennehy imponerade i "To Catch A Killer" var verkligen Tim Curry i sitt esse i denna, här snackar vi en ikonisk roll som jag alltid tänker på då jag ser honom (sorry Curry). Serien doftar även en hel del av ett annat verk signerat King, nämligen "Stand by Me". Ja och innan ni överöser mig med kommentarer kring slutet i "Det"; jag vet. Serien hade kunnat fått en mycket högre placering, mer än så säger jag inte, då spoilar jag bara. "Do you want a balloon?"

5. "The Pacific" (2010)

Denna skulle man nästan kunna kalla för "Band of Brothers" lillebror och jag tycker nog att den rent allmänt fått lite väl hård kritik från TV-publiken. Det sorgliga är att den mesta kritiken grundar sig i att den jämförs alldeles för mycket med just dess föregångare. Sanningen är ju dock den att denna serie är helt fristående och kretsar kring helt andra karaktärer och krigsslag. Visst, det är fortfarande 2:a världskriget, but thats about it. Då Spielberg verkligen engagerar sig i sina TV-produktioner blir det fanimej alltid magi och att han har fått haft Tom Hanks vid sin sida gör knappast saken sämre. Fantastiskt snyggt, otroligt välspelat, noga detaljerat och så in åt h-vete underhållande! Denna har dessutom listans absolut snyggaste vinjett!

4. "Hatfields & McCoys" (2012)

Att Kevin Costners comeback skulle komma genom en miniserie från självaste History Channel var det nog inte många som trodde innan den här serien hade premiär. Faktum är nog att de flesta ansåg honom vara kort och gott history. Jag hade dock aldrig gett upp hoppet om gamle Costner och att säga att jag blev rikligt belönad då han for fram med "Hatfields & McCoys" är en underdrift. Dessutom fick alla vi västernfanatiker äntligen vår äkta och genuina västernserie igen, det var ju ett tag sedan sist. För regin stod Costners gamla parhäst Kevin Reynolds ("Prince of Thieves") och i andra helt underbara roller syntes bland andra Bill Paxton, Tom Berenger samt Powers Boothe. Serien bygger på den verkliga fejden mellan familjerna Hatfield och McCoy som hade sitt utspel mellan åren 1863-1891. Robert Aschbeg i all ära, denna fejd skulle han dock inte stå en chans att råda bot på!

3. "Hit & Miss" (2012)

Ni som har missat den här pärlan tycker jag genast ska ta och se den. Jag antar att ni är en hel del också då jag hört skrämmande lite snack om den. En grymt bra engelsk serie som kretsar kring en transsexuell yrkesmördare, japp ni hörde rätt. En mycket vågad, jordnära och spännande miniserie med en helt strålande Chloe Sevigny i huvudrollen. Fotot, miljöerna, musiken, allt sitter mitt i prick, det finns knappt något att klaga på vad det gäller denna. Bakom serien står Paul Abbott som tidigare gjort serier som "Cracker" och "Shameless". Denna är ett måste!

2. "Chiefs" (1983)

Ännu en klassiker, just denna tillhör en av mina absoluta favoriter och detta både vad det gäller film, serier och miniserier. Hur många filmer och serier som inspirerats av "Chiefs" går nog inte att räkna, vi kan nöja oss med att säga att de är många. Här handlar det om en seriemördare igen, en seriemördare som hela tre generationer polischefer försöker att stoppa, vi snackar om ett riktigt långt tidsspann. Det är också just detta upplägg som gör den här serien så jäkla bra, man verkligen sjunker in i fallet och lär sig känna en hel drös av både intressanta, besynnerliga och mystiska karaktärer. I "Chiefs" spelar även rasism en stor roll och den bjussar på en massa små spännande sidohistorier. Välspelad är den också och besitter en smått imponerande rollista; Charlton Heston, Keith Carradine, Brad Davis, Danny Glover, John Goodman och Billy Dee Williams bara för att nämna några. "Chiefs" må ha 30 år på nacken, men jag tycker den håller än idag.

1. "Band of Brothers" (2001)

Ja vad ska man säga? För min egen del är perfektionen uppnådd här och nu. Det blir inte mycket bättre än så här. Den här miniserien är så otroligt välproducerad, tajt skriven, mästerligt berättad, ohyggligt välspelad och så fantastiskt snygg, underhållande, spännande, rörande att mitt ordförråd precis tog slut. Behöver jag egentligen säga mer då? Jo jag vet ni finns där ute som inte ser storheten i serien men så är det med det mesta, vi tycker alla olika. Vissa gillar inte Spielberg och vissa gillar inte krigsserier/filmer och då blir det förstås svårt att ta till sig denna. För oss andra är det dock ren magi, en magi som jag tror det blir väldigt svårt för herrarna Hanks och Spielberg att någonsin upprepa. "Band of Brothers" är som en enda lång tio timmars krigsfilm, så pass välgjord är den. Jag tycker att den är bättre än "Shindlers List", tveklöst. Ta bara dess karaktärsgalleri, jag tror jag aldrig tidigare känt mig så nära en grupp med människor i en krigsfilm/krigsserie tidigare. Ja, det har varit en svår och jobbig lista att skapa, men det uppstod dock aldrig några tvivel kring vilken serie jag skulle kasta upp på toppen.

Fler miniserier med kvalité: Bangkok Hilton, The Winds of War, Pillars of the Earth, Gettysburg (klassas även som film), Generation Kill, Battlestar Galactica, Shogun, Taken, Prime Suspect, Graven, The Prisoner, Rich Man Poor Man, Holocaust, Into the West, The Thorn Birds med många, många flera.

Sedan vill jag, under perantes, nämna två serier som fått massor av bra kritik men som jag fortfarande inte har sett - "Lonesome Dove" och "John Adams".

Miniserier kryllar det som sagt av, då man väl sätter sig ned och går genom utbudet så inser man snart nog att det är mycket mer än vad man kunde ha anat. Vilka är era favoriter, hur skulle en lista på de tio bästa miniserierna genom tiderna se ut för er? Kommentera gärna nedan!

| 14 november 2013 21:01 |