EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

10 september 2014 | 22:00

David Finchers kultfilm sågades efter premiären

Idag hyllas den som en 90-talsklassiker, men premiärpubliken höll inte med.
Idag är det exakt 15 år sedan "Fight Club" hade premiär på filmfestivalen i Venedig. När David Fincher blir påmind om det minns han premiären som en av sina absolut värsta. 

Det dröjde visserligen inte länge innan den skruvade thrillern med Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter fick kultstatus och gjorde honom till en av Hollywoods hetaste regissörer. Men att premiärvisa "Fight Club" för en åldrad och oförstående italiensk publik blev inte alls lyckat, berättar Fincher för MovieZine.

- Med åldern får jag allt mindre tolerans för moralmaffian. De är bara hysteriska och inget att lägga uppmärksamhet på. Filmen fick en chockerande förvirrad mottagning. Vi stod där i vad som verkade vara en evighet, vi blev plåtade och kom in i den vackra biografen. Jag såg mig runt och den yngsta personen i publiken var Giorgio Armani. 

När filmen började insåg Fincher misstaget som festivalen hade gjort.

- Då såg jag att eftersom filmen har så mycket voice-over så fylldes nästan hela duken med italienska undertexter. Man kunde knappt se filmen. Jag stönade och fick nästan en hjärtattack av det. Jag gick ut för att sitta på trapporna för vid något tillfälle insåg jag att ingen skrattade, ingen var road. Folk hade börjat att lämna biografen i små grupper. En grupp äldre kvinnor i leopardmönstrat såg på mig, skakade på huvudet och gick ut. Jag tänkte "weird… weird… dead!" Det här är så illa det kan bli. 

Men, inget ont som inte för något gott med sig. "Fight Club" förblir en av David Finchers mest hyllade filmer, och han verkar trots allt ha goda minnen från filmfestivalen 1999:

- Efteråt gick vi ut, med Brad, Edward och Helena. Och de alla skrattade! "Vad är det", frågade jag. Brad sa: "Dude, that was great!" Och Edward berättade hur stolt han var över filmen. Sen tog vi en båt genom kanalerna och söp oss otroligt fulla. Så det slutade ju bra.

David Fincher är närmast aktuell med den psykologiska thrillern "Gone Girl", baserat på Gillian Flynns knivskarpa spänningsroman. Hans tionde långfilm får biopremiär 3 oktober.

Läs också:

| 10 september 2014 22:00 |